«Μάθε τέχνη κι άστηνε, κι άμα πεινάσεις πιάστηνε»!

Γραφει ο Λουης Σερεμετης


Μέχρι πριν λίγα χρόνια σε κάθε οικογένεια που είχε κορίτσια, οι γονείς εκτός από το να μάθουν γράμματα, φρόντιζαν και για την προίκα τους. Εν τω μεταξύ για να είναι έτοιμα όταν με το καλό ανοίξουν το δικό τους σπιτικό, ήταν απαραίτητο να έχουν και κάποια άλλα εφόδια. Ένα απ αυτά ήταν και η τέχνη της μοδιστρικής.

Τα βασικά τους τα μάθαιναν οι ίδιες οι μανάδες, αλλά τα στέλνανε και σε μοδίστρες να μάθουν, γιατί αναρωτιόντουσαν «τι σόι σπίτι θα ανοίξουν αν δεν ξέρουν να βελονιάζουν, να μπαλώσουν ένα παντελόνι του άντρα τους, να ράψουν ένα κουμπί, ή αν δεν ξέρουν πως να μεταποιούν ένα ρούχο των παιδιών»;

«Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά» λέγανε και το πιστεύανε ότι η γυναίκα είναι η κολόνα του σπιτιού, ότι όλα ξεκινάνε από τη γυναίκα, και από τη μάνα!

Πρέπει να είναι άξια για όλα, μετρημένη, και να κάνει οικονομία σε όλα για να κουμαντάρει με ασφάλεια το σπίτι!

Λέγανε χαρακτηριστικά: «ο άντρας με το φτυάρι να κουβαλάει τα λεφτά στο σπίτι, αν η γυναίκα τα βγάζει από το σπίτι ακόμα και με το βελόνι, το σπίτι χαΐρι δεν βλέπει»!

Τόσο πολύ οικονομία πρέπει να κάνει! Πιο παλιά, τα κορίτσια τα μάθαιναν ακόμα και πώς να φτιάχνουν από τα παλιά ρούχα τα «κωλόπανα» για τα παιδιά που θα αποκτούσαν!

Με το χρόνο πολλά από αυτά ξεχάστηκαν! Η ζωή όμως έχει γυρίσματα, και κάποια πράγματα ξεχασμένα όχι μόνο τα ξαναθυμόμαστε , αλλά αποδεικνύονται και χρήσιμα! Περάσαμε χρόνια άλλοτε καλά, τα περισσότερα λοβά αλλά υποφερτά, και πάντα τα καταφέρναμε!

Τούτη τη χρονιά όμως τα πράγματα γύρισαν τόσο ανάποδα, ήρθαν τούμπα, που σου έρχονται στο μυαλό οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου, « …..πώς έγινε με τούτο τον αιώνα και γύρισε καπάκι η ζωή»! Όμως κάνοντας ο κόσμος τεράστια υπομονή φαίνεται να τα καταφέρνουμε, και η «μεγάλη ώρα» για τη «μεγάλη έξοδο από το σπίτι» έφτασε!

Οι ειδικοί λένε να συνεχίσουμε να προσέχουμε, και ότι θα χρειαστούμε μάσκες. Πολλές μάσκες! Αλλά που να βρει κανείς άκρη από οικονομικής πλευράς, να αγοράζει του κόσμου τις μάσκες για την οικογένεια; Εν τω μεταξύ με τη «μαύρη αγορά» στις μάσκες, ή θα πλουτίσει ο κάθε «κολλητός και φίλος» κάποιου μεγάλου και τρανού που λένε ότι έχει εργοστάσιο με μάσκες και λαστιχάκια, ή λόγω της ακρίβειας θα αρρωστήσει ο κόσμος! Για τέτοια είμαστε τώρα;

Έ λοιπόν ούτε θα ξεπουληθούμε στις μάσκες, ούτε θα αρρωστήσουμε ! Η λύση είναι δίπλα μας, στα σπίτια μας, και βρίσκεται στα μπαούλα και στις κασέλες στα κατώγεια! Εκεί όπου ο κόσμος έχει φυλαγμένα από χρόνια μέσα στις «τσελατίνες» τους, όπως λέγανε οι γριές, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, και μάλιστα «Πειραϊκής-Πατραϊκής» που ήταν τα καλύτερα! Εκείνα τα χρόνια έκαναν το κουμάντο τους οι γυναίκες για να προικίσουν παιδιά κι εγγόνια, και τα αγόραζαν μετά μανίας ακόμα και με δόσεις, ακουμπώντας το λιγοστό χαρτζιλίκι τους σε γυρολόγους μικροπωλητές που πουλούσαν «είδη προικός»!

Αυτά που μέχρι σήμερα ήταν ξεχασμένα γιατί εμείς οι νεότεροι τα περιφρονούσαμε, ήρθε ο καιρός να μας φανούν χρήσιμα! Να τα κάνουμε τουλάχιστον μάσκες. Είναι πανεύκολο! Αφού τα αερίσουμε να ξεμυρίσουν από την ναφθαλίνη, και αφού τα πλύνουμε μη τυχόν και «μπούν» αλλά και για να φύγει η «κόλλα», τα κόβουμε στις διαστάσεις που πρέπει, και τους κάνουμε και τα αναγκαία σουρώματα για να φτιάξουμε τις πιέτες.

Για λάστιχο παίρνουμε αυτό το άσπρο λεπτό που βάζανε παλιά στα βρακιά, κι έτσι ράβουμε ένα σωρό μάσκες για όλη την οικογένεια, και εφοδιάζουμε τα παιδιά που θα ξαναγυρίσουν στις σχολές τους και όσους πάνε στις δουλειές τους! Άσε που μπορείς να τις προσφέρεις και σαν πολύτιμο δώρο κάπου, ακόμα και στα βαφτιστήρια!

Όσο για αντισηπτικά, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, δεν είμαστε χημικοί! Αλλά στη θέση μας οι παλαιοί θα παίρνανε ένα μπουκαλάκι «τσίπουρο πρωτοράκι» ντόπιο, και θα κάνανε τη δουλειά τους καλύτερα και οικονομικά! Τι δηλαδή, να πλουτίσουν οι βιομήχανοι με τα «νεράκια» που μας πουλάνε για οινόπνευμα!

Μια και ήρθαν έτσι τα πράματα, είναι καιρός να αξιοποιήσει ο καθένας τις γνώσεις του, και ό,τι έχει μάθει ακόμα και από τον παππού και τη γιαγιά! Το κυριότερο είναι να δείξουμε αλληλεγγύη, και να μην τα κρατάει ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά να τα μεταδώσει και στον πλησίον του!

Επειδή υπάρχει και ένα αρχαίο ρητό που λέει «πενία τέχνας κατεργάζεται», είναι σίγουρο ότι στη «μαύρη φτώχεια» που έρχεται, ο καθένας μας θα βρει τρόπους για να τα βολέψουμε, να αντέξουμε, και να την «βγάλουμε καθαρή», όλοι!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.