Ως πότε θα κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα;

Γράφει ο Σταύρος Αραχωβίτης

Καλοί είναι οι πανηγυρισμοί του ΥΠ.Α.Α.Τ για την επιτυχή ολοκλήρωση των ενεργειών που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς, η συνέχεια του Κράτους, των υπηρεσιών και του έργου τους, αποτελεί την εγγύηση γι’ αυτή τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Προς το παρόν, πέρα από τις διακηρύξεις της ΝΔ για επερχόμενες αλλαγές πολιτικής, η σημερινή ηγεσία, ευτυχώς για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, διεκπεραιώνει τα έργα που η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν επέτρεψε να ολοκληρωθούν. Για να γνωρίζει λοιπόν ο αγροτικός κόσμος τα έργα και τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οφείλω να καταγράψω αυτά που σήμερα σφετερίζονται με τυμπανοκρουσίες:

•    Η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που ολοκληρώθηκε, ήταν καρπός της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια και αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη και την έλλειψη ρευστότητας των αγροτών, που προέκυψε κυρίως λόγω του κλεισίματος της Αγροτικής Τράπεζας από τo 2012.

•    Η συμφωνία ΕΕ-Κίνας όσο και η διμερής για τον κρόκο, ολοκληρώθηκαν έπειτα από πολύχρονη διαδικασία και σκληρή δουλειά. Πολιτική μας βούληση ήταν οι συμφωνίες να είναι επωφελείς για τα προϊόντα μας και να αποφύγουμε το «ξεπούλημα» εμβληματικών προϊόντων, όπως συνέβη σε αντίστοιχες συμφωνίες (CETA, 2014) που χειρίστηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Με επισκέψεις και διμερείς συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, ανοίξαμε πολλές αγορές, όπως η κινεζική, μέσω διμερών συμφωνιών για πολλά – όχι μόνο τον κρόκο- προϊόντα μας.

•    Η προτεραιοποίηση των μέτρων του ΠΑΑ, έπειτα από τη διευθέτηση του πλήθους παρατηρήσεων που παραλάβαμε το 2015, είναι αυτή που σήμερα έχει απτά αποτελέσματα για την αγροτική ανάπτυξη. Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με το πρόγραμμα των νέων αγροτών, η ανάσα πνοής στη μεταποίηση και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ολοκληρώθηκαν. Αλλά και η θωράκιση της συνέχισης της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με έργα υποδομών, το ξεμπλοκάρισμα των σημαντικών αρδευτικών έργων -νέων και παλαιότερων που άφησαν μη λειτουργικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις- επίσης ολοκληρώθηκαν.

•    Το γεγονός ότι βγαίνουν τα αποτελέσματα ένταξης σε ένα – ένα από τα μέτρα του ΠΑΑ που είχαν προκηρυχθεί από το 2018 και τις αρχές του 2019 (Μικρές εκμεταλλεύσεις, Σχέδια Βελτίωσης κλπ) σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν την οικειοποίησή τους από τη νέα πολιτική Ηγεσία, καθώς ο όγκος της δουλειάς είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Ιούνιο.

•    Η αναβάθμιση των ελέγχων στην γαλακτοβιομηχανία, συνοδευόμενοι από τη θεσμική θωράκιση της νέας Κ.Υ.Α για τα πρόστιμα και το στήσιμο της Διεπαγγελματικής Φέτας. Στόχος, να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους και τον κλάδο από την επίθεση με αθρόες ελληνοποιήσεις και αποσταθεροποίηση των τιμών παραγωγού. Το παραπάνω πλέγμα παρεμβάσεων είναι αυτό που αποδίδει καρπούς και τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας, αφού ωθεί ανοδικά την τιμή στον κτηνοτρόφο.

Ακόμη και για τις προγραμματισμένες εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταβολές ενισχύσεων κομπάζουν!

Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει σε ποια ακόμη ζητήματα βάλαμε τις βάσεις και δουλέψαμε σκληρά:
•    Για την ελιά και το ελαιόλαδο, πριν διαφανεί ότι και η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα έχει σοβαρά προβλήματα, την άνοιξη του 2019 στοιχειοθετήσαμε την κατ’ εξαίρεση ενίσχυσή τους από την ΕΕ.

•    Φροντίσαμε για τη στοιχειώδη στελέχωση του Υπουργείου με 180 νέους μόνιμους υπαλλήλους που η προκήρυξή τους εκκρεμεί. Να θυμίσω επίσης ότι είχαμε διασφαλίσει την στελέχωση των Περιφερειών με 172 μόνιμους κτηνιάτρους. Άραγε που βρίσκεται αυτή η προκήρυξη; Ή θεωρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι η Αφρικανική Πανώλη, οι ελληνοποιήσεις, η στήριξη των κτηνοτρόφων θα γίνει με την πρόσληψη 50 κτηνιάτρων για έναν χρόνο με αδιαφανείς διαδικασίες, εκτός ΑΣΕΠ;

•    Ανατρέψαμε αδικίες μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αποτέλεσμα, τόσο την επιστροφή προστίμων και καταλογισμών, όσο και τη διάνοιξη της οδού για την απόδοση στους αγρότες των Εξισωτικών 2014 και 2015.

•    Για μια σειρά συνεταιριστικές οργανώσεις, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και μετά από μακρά διαπραγμάτευση, το ζήτημα της ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πετύχαμε τον επαναπροσδιορισμό των προς ανάκτηση ποσών, δίνοντας στις συνεταιριστικές αυτές οργανώσεις τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ανακάμπτουν.

Αλλά αυτά ολοκληρώνονται σιγά-σιγά. Και τώρα;

Όταν θα στερέψουν τα παραπάνω, αλήθεια, ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί να περιμένει ο αγροτικός κόσμος από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.ΑΤ;  Την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ; Τη διάλυση των υπηρεσιών και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε πολιτικούς φίλους; Την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών; Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών; Τη χαριστική βολή στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;
Τα προβλήματα του αγρότη, του αλιέα, του κτηνοτρόφου δεν σταματάνε. Αντίθετα, διογκώνονται με την αδράνεια. Αθροίζονται με τον χρόνο. Οι νεοφιλελεύθερες λύσεις οδηγούν νομοτελειακά τους παραγωγούς σε αδιέξοδο. Δεν είναι όλα επικοινωνία, άλλωστε ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Αλλά περισσότερο συγκρίνει, βιώνει και αγανακτεί.

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.