Λ Σερεμετης : «Πάσχα των Ελλήνων, Πάσχα!»

Γραφει ο Λουης Σερεμετης


Εμείς οι «απλοί χωρικοί» από καιρό το έχουμε χωνέψει ότι το φετινό Πάσχα δεν θα μοιάζει και πολύ με τα προηγούμενα λόγω κάποιων απαγορεύσεων για τους γνωστούς λόγους, και γι αυτό δείχνουμε υπομονή και αυτοσυγκράτηση.

Κανείς όμως δεν μας απαγορεύει να κάνουμε τις ίδιες ετοιμασίες για το Πάσχα που κάνουμε χρόνια. Να νηστέψουμε, να φτιάξουμε τα κουλούρια, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες για του Αη Γιωργιού, να ζυμώσουμε την «Λαμπριάτικη» κουλούρα, να βάψουμε τ αυγά μας, ν ασπρίσουμε τις αυλές και τις μάντρες να μοσχοβολήσει ο ασβέστης.

Να πάμε και στα νεκροταφεία να καθαρίσουμε τα μνήματα, ν ανάψουμε τα καντήλια, να λιβανίσουμε, και να πάμε λουλούδια σ αυτούς που μας λείπουν τέτοιες μέρες!

Για την Ανάσταση επιτρέπεται να μαγειρέψουμε κανονικά τη μαγειρίτσα και την σπιτική «πατσιά», και για τη μέρα της Λαμπρής το καθιερωμένο κοκκινιστό ριγανάτο κατσικάκι, ή αρνάκι με φρέσκια ρίγανη στην κατσαρόλα, να πήξουμε το παραδοσιακό γιαούρτι με ντόπιο φρέσκο γάλα, να φτιάξουμε και τη γαλατόπιτα, και να μαζευτούμε χριστιανικά όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι να φάμε τέλος πάντων ό,τι υπάρχει, να τσουγκρίσουμε τα αυγά, αλλά και να πιούμε ντόπιο κρασί να ψοφήσει και κανά μικρόβιο, κι αμάν αμάν!

Έτσι το ζούμε εμείς το Πάσχα! Όσο για τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, φέτος επιβάλλεται να κάνουμε το σταυρό μας και να προσευχηθούμε μπροστά στο εικόνισμα που το έχουμε ψηλά σε μια γωνιά, μέσα στο σπίτι μας! Όμως υπάρχουν και δύο κατηγορίες ασυγκράτητων, που κάνουν αντάρα και έχουν σηκώσει πολύ κουρνιαχτό, επειδή ήθελαν σώνει και καλά να γιορτάσουν το Πάσχα με «Ελληνοχριστιανική μεγαλοπρέπεια», αλλά δεν τους αφήνουν το «ανάλγητο το κράτος», και ένας «δεξιός» ψάλτης, ονόματι Τσιόδρας!

Η μια είναι αυτοί που μας καλούν σε «αντίσταση», γιατί λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όλα είναι «φτιαχτά» για να μην διασκεδάσει ο κόσμος, για να μας έχουν σε καταστολή, και ότι «ο στόχος είναι οι Χριστιανοί, οι παραδόσεις, και το μυαλό»!

Και η άλλη κατηγορία είναι οι «αστοί», που ήθελαν και φέτος να ξεβγούν στην επαρχία με τα αστραφτερά αμάξια τους, να μας πνίξουν στα φιλιά και στις θεωρίες, να χορτάσουν βόλτες και ξάπλα, να κάνουν «τσεκ ιν» στην αυλή με τη σούβλα, να βγάλουν σέλφις με τον οβελία, και να φάνε «φαΐ σπιτικό» για να μας πουν «γεια στα χέρια σας», και ότι «περνάμε τέλειαααα»!

Το βράδυ στις εκκλησίες να ρίξουν για το καλό κανένα βαρελότο να σειστεί ο τόπος, και είναι ευκαιρία να μας δείξουν τι θα φορεθεί φέτος την «Άνοιξη 2020». Και μετά την Ανάσταση «βούρ» για κανά κλαμπάκι μέχρι πρωίας! Τελικά ούτε έξοδος, ούτε σούβλες, ούτε «χοροί κυκλωτικοί», ούτε βόλτες, ούτε κλάμπινγκ! Ούτε μπαμ- μπουμ με τα «χαλκούνια», ούτε «ρουκετοπόλεμος», ούτε «σαΐτοπόλεμος» ! Άλλο δράμα κι αυτό! Και οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές!

«Πως θα καταλάβουμε ότι έρχεται Πάσχα, και που θα προσευχηθούμε» λένε οι κακόμοιροι;

Αδελφοί, δεν κινδυνεύει η πίστη μας τούτο τον καιρό, αλλά εμείς οι πιστοί! Εδώ δεν ξεριζώθηκε η πίστη, και δεν χάθηκαν ήθη, έθιμα και παραδόσεις 400 χρόνια, και θα χαθούν για λίγες μέρες; Ας φυλαχτούμε να είμαστε καλά και όλοι παρόντες του χρόνου!

Προσευχηθείτε στο εικονοστάσι- εικόνισμα του σπιτιού σας, και δεν είναι ανάγκη φέτος να πάρουμε το Άγιο φως από τους διάφορους πρόθυμους «ντελιβεράδες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Επίσης μπορείτε κι εσείς να νιώσετε ότι έρχεται το Πάσχα, αν κάνετε στα σπίτια σας αυτά που χρόνια κάνουμε εμείς οι «πτωχοί χωρικοί», που σίγουρα δεν απαγορεύονται! Αλλά όπως φαίνεται, η αντάρα και ο σαματάς για το φετινό Πάσχα δεν γίνονται γιατί τάχα χάνονται η πίστη μας και οι Ελληνικές παραδόσεις!

Γίνονται επειδή φέτος χάνεται ο «καθιερωμένος» χρόνια τώρα «Νεοελληνικός τζερτζελές»!!!

Καλές γιορτές σε όλους, και «Καλή Λευτεριά»!!!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.