Σοκ για τους αγρότες – παραγωγούς: Στο 1/3 της περσινής τιμής η συνδεδεμένη ενίσχυση για χυμοποίηση πορτοκαλιών

Πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ηταν τα ποσά της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα εσπεριδοειδή, που πιστώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στους τραπεζικούς  λογαριασμούς.

Μάλιστα, όπως μεταφέρεται από γνωρίζοντες, η ενίσχυση αγγίζει μόλις το 1/3, σχεδόν, της περσινής τιμής για τη χυμοποίηση πορτοκαλιών.

Δελτίο Τύπου

Σοκ για τους αγρότες – παραγωγούς:

Σχεδόν στο 1/3 της περσινής τιμής η συνδεδεμένη ενίσχυση για χυμοποίηση πορτοκαλιών

Μετά την κρίση στην διάθεση των εσπεριδοειδών κυρίως στα πορτοκάλια και μανταρίνια με τις αθρόες εισαγωγές ένα νέο σοκ ήρθε για τους αγρότες της περιοχής μας αλλά και συνολικά της χώρα, ειδικά της γειτονικής Αργολίδας .

Σύμφωνα όμως με το πρόσφατο ΦΕΚ και βάσει τη νέα ΚΑΠ, η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ποσά διαμορφώνονται είναι κατά πολύ μικρότερα και σε σημείο εμπαιγμού. Η συνδεδεμένη επιδότηση των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση προσδιορίζεται για το 2023 σε 21,84 ευρώ το στρέμμα, ενώ για το 2022 ήταν 51,8 ευρώ το στρέμμα, με τους παραγωγούς να είδαν τη σημαντική αυτή μείωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς μάλιστα να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί για τη μειωμένη αυτή καταβολή που φτάνει σχεδόν το 1/3.

Αν προστεθεί το υψηλό κόστος παραγωγής , τα χρέη των αγροτών στις τράπεζες και η ακρίβεια μιλάμε για μια μεγάλη και πολυεπίπεδη κρίση που θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή μας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι αγρότες/παραγωγοί ζητούν άμεση επανεξέταση του ύψους της συνδεδεμένης.

Είναι ώρα αποφάσεων για αποτελεσματικές και ουσιαστικές λύσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά την Κυβέρνηση.

Ως δημοτική Παράταξη ‘’ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ’’ αναλάβαμε την πρωτοβουλία και ευτυχώς που το δημοτικό συμβούλιο συναίνεσε σε τεκμηριωμένο ψήφισμα για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών.

Είναι ώρα των Βουλευτών της Λακωνίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων που έθεσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να σταθεί αρωγός σε μια κοινή πορεία για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου που σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Με συναίνεση και ενιαία συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων ξεκινάμε για την διεκδίκηση άμεσων λύσεων όπως μέσω «ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – De Minimis», του ελέγχου και του περιορισμού των αθρόων εισαγωγών, αλλά και λύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η άμεση αλλαγή της νέας ΚΑΠ.

Προχωράμε όλοι μαζί με ενότητα για να βρεθούν αποτελεσματικές και εγγυημένες λύσεις για τους αγρότες μας.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.