«Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου»! Κ. Καβάφης. Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι σε τόπους Ελληνικούς, με οδηγούς τα παιδιά!

Γράφει ο Λούης Γ. Σερεμέτης.
Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στο χρόνο με τίτλο «σαν παλιά φωτογραφία», είχαμε την τύχη να απολαύσουμε χτες βράδυ στις Κροκεές! Μας το είχαν υποσχεθεί ο Εκπολιτιστικός σύλλογος φιλοπροόδων Κροκεατών και τα παιδιά από το χορευτικό τμήμα του, μικρά, μεγάλα, και μεγαλύτερα, που δίνουν το καλύτερό τους εαυτό με την καθοδήγηση της δασκάλας χορού κ. Χρυσούλας Κολοκούρη! Μια παράδοση χρόνων που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, συνεχίζεται με συνέπεια και ευλάβεια χάρις στην αποδοχή του κόσμου, στην καταξίωση που γνωρίζει, στην αγάπη όλων για τον χορό, και κυρίως χάρις στη θέληση των παιδιών. Η εμπιστοσύνη στον σύλλογο που είναι από τους πιο μαζικούς, το οικογενειακό κλίμα στα τμήματά του, οι καλές προσωπικές σχέσεις, η παρότρυνση και στήριξη των γονιών, είναι αυτά που χρόνια τροφοδοτούν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και της φιλαρμονικής με «το καλύτερο έμψυχο υλικό», τα παιδιά, κάνοντάς τα να νιώθουν τον σύλλογο δεύτερο σπίτι τους, και δεύτερο σχολείο!
Οι δάσκαλοι μάς έμαθαν ότι πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο η υλική που βλέπουμε στην αρχιτεκτονική, στα επιβλητικά μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία. Είναι και άλλα στοιχεία, άυλα αλλά ζωντανά, τα ήθη και έθιμα, οι τέχνες, οι μουσικές, οι χοροί, η ποίηση, το δημοτικό τραγούδι, οι παραδόσεις, όλα όσα μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, αυτά που σήμερα λέμε Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Είναι η κληρονομιά από τους πνευματικούς δημιουργούς, αποτέλεσμα κοπιαστικής δουλειάς, συστηματικής μελέτης, ευφυΐας, και δημιουργικότητας, αφού προϋποθέτουν γνώση, ταλέντο και δεξιότητες. Δημιουργίες που για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να καταγράφονται συστηματικά, και να εξελίσσονται στο χρόνο μέσω συλλογικών δράσεων, αλλιώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν αν δεν καλλιεργηθούν και δεν καταξιωθούν στην συνείδηση των παιδιών!
«Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου», λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Πόσο μάλλον όταν χορεύουν τα παιδιά! Ο σοφός λαός λέει ότι «τα παιδιά είναι σαν το σφουγγάρι», εννοώντας ότι από μικρά αγαπάνε και ρουφάνε τις γνώσεις που τους προσφέρουμε οι μεγαλύτεροι, όπως ακριβώς αγαπάει και ρουφάει ένα σφουγγάρι το νερό! Όταν λοιπόν δέχονται ποιοτικά ερεθίσματα από τον κοινωνικό τους περίγυρο, κυριολεκτικά τα» ρουφάνε» αποκτώντας τα δικά τους θετικά βιώματα, και μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, ανεπηρέαστα και αυθεντικά, εξωτερικεύοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό τους!
Ο πολιτιστικός σύλλογος από την αρχή της δημιουργίας του στηρίζει με σχέδιο τα παιδιά επενδύοντας και στην καλλιτεχνική μόρφωσή τους, προσφέροντάς τους πολιτιστικές δράσεις μέσα από το τρίπτυχο κίνηση – μελωδία – ποίηση. Δράσεις που δημιουργούν στα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία τη διάθεση για παιχνίδι, άσκηση, διασκέδαση, σύνδεση με την τοπικό λόγο, και τις τοπικές συνήθειες και λαϊκές παραδόσεις! Αυτή η καλλιτεχνική μόρφωση είναι ένας ευχάριστος τρόπος μύησης στον πολιτισμό, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξή τους, και στη διαμόρφωση μιας γερής και πολυσύνθετης προσωπικότητας.
Για να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο μουσικοχορευτικό ταξίδι στο χρόνο, τα παιδιά δούλεψαν όλο τον χειμώνα! Εδώ και ένα μήνα, ακόμη και μέσα στον καύσωνα, όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά εντάθηκαν οι πολύωρες και κουραστικές πρόβες των παιδιών στο μπασκετάκι, από το ηλιοβασίλεμα μέχρι τα μεσάνυχτα! Ξεκινούσαν πρώτα τα μικρά, και ύστερα ακολουθούσαν οι μεγάλοι μόλις τελείωναν την πρόβα της φιλαρμονικής! Όλοι μαζί ίδρωναν, ξεΐδρωναν, οδηγίες, φωνές, λίγο δυνατότερες, αλλά και μικρές εντάσεις καμιά φορά, όλα στο πρόγραμμα, για να γεμίσει ο κόσμος το μπασκετάκι, και να ευχαριστηθεί! Τα 65 παιδιά του χορευτικού, μικρά μεγάλα, σερνικά και θηλυκά, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, αλλά και εργαζόμενοι νέοι, δεν πήγαν ακόμα διακοπές με τους γονείς τους, και οι μεγαλύτεροι που αν και είχαν άδεια από τη δουλειά τους παρέμειναν στο χωριό μέχρι να παρουσιάσουν τη συναυλία της φιλαρμονικής και τη χτεσινή παράσταση των χορευτικών! Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των παιδιών, φόρεσαν τα παιδιά τα καλά τους και τις βαριές παραδοσιακές φορεσιές, και με όχημα τη μουσική και το χορό μάς ταξίδεψαν όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού! Αυτή τη γλυκιά βραδιά με τον συννεφιασμένο ουρανό, με το δροσερό αεράκι που έφερνε από μακριά τη μυρουδιά της βροχής, ο χώρος γέμισε με χαρούμενα παιδιά, χορούς, μελωδίες, ρυθμούς, και χαρές, και στο τέλος όλοι μαγεμένοι από αυτή την εξαιρετικής ομορφιάς παράσταση των παιδιών, τραβήξαμε κατά την πλατεία!
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο Δ.Σ του Πολιτιστικού συλλόγου, στα παιδιά του χορού, και στην δασκάλα τους κ. Χρυσούλα Κολοκούρη, που μας ταξίδεψαν στην Σμύρνη, στον Πόντο, στην Κύπρο, στον Έβρο, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη, στη Ρούμελη και στον Μοριά, στα μέρη τα δικά μας, και σε άλλους τόπους Ελληνικούς, με χορούς νησιώτικους και στεριανούς! «Ας κρατήσουν οι χοροί» λοιπόν για την ευχαρίστηση των παιδιών και την ψυχική γαλήνη όλων μας! Οι παραδοσιακοί χοροί θα συνεχίσουν να είναι μια ελεύθερη προσωπική και συλλογική έκφραση, και ένας τρόπος για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ενίσχυσης της εθνικής μας ταυτότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αφού όπως λέει ο σοφός λαός, «το δεντρί δεν έχει ζωή, άμα δεν έχει ρίζες».
«Να μας έχει ο Θεός γερούς,
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε,
με χορούς κυκλωτικούς,
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»
!
Καλές γιορτές, και χρόνια πολλά με υγεία για την άγια μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου που πλησιάζει! Και του χρόνου!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.