«Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ»! ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!


του Λουη Σερεμετη

Κατά την ενημερωτική σύσκεψη που συγκάλεσε στις 22/9/2016 το Τοπικό Συμβούλιο Κροκεών στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος» με θέμα την ενημέρωση για τη ενδεχόμενη παύση λειτουργίας κατ’ αρχήν της Β’ Λυκείου Κροκεών, λόγω του ορίου των οχτώ τουλάχιστον μαθητών ανά κατεύθυνση που βάζει το υπουργείο, μάθαμε πράγματα που μας στεναχώρησαν και μας ανησύχησαν.

Ο Αντιδήμαρχος Η. Παναγιωτακάκος, και οι παριστάμενοι διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου Κροκεών, αναφέρθηκαν κυρίως σε ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών [ εργαστήρια φυσικοχημείας, πληροφορικής κ.α], που καθιστούν δύσκολο το έργο των καθηγητών για τη διδασκαλία και τη μάθηση, αλλά και σε προβλήματα σε κουφώματα και άλλες ατέλειες. Αιτία αυτών των ελλείψεων όπως επισημάνθηκε, είναι η πενιχρή χρηματοδότηση των σχολείων των Κροκεών από το Δήμο Ευρώτα,[από τη σχολική επιτροπή του Δήμου], σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου, αν και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κονδύλια στη σχολική επιτροπή για αυτό το σκοπό. [Αποθεματικό πάνω από 200.000 ευρώ]!

Επίσης αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, που έχει να κάνει με την ταλαιπωρία των μαθητών από το Δαφνί και το Βασιλάκι, που μετακινούνται με λεωφορεία της γραμμής του ΚΤΕΛ, και όχι από κάποιο μισθωμένο λεωφορείο , όπως γινόταν άλλα χρόνια, που έφερνε και έπαιρνε τα παιδιά στην ώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι μένουν αρκετή ώρα εκτός σχολείου, και είναι εκτεθειμένα σε βροχή, κρύο, ζέστη, και σε κινδύνους, περιμένοντας το λεωφορείο της γραμμής. Σκέτη ταλαιπωρία! Εδώ οι ευθύνες της Περιφέρειας, του Δήμου και του ΚΤΕΛ, είναι προφανείς!

Όταν λοιπόν έχουμε από τη μια μεριά, από την μεριά του Δήμου, την υποχρηματοδότηση των σχολείων με τις γνωστές συνέπειες λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών, και από την άλλη την αφάνταστη ταλαιπωρία των μαθητών από τα γειτονικά διαμερίσματα, τότε το σχολείο παύει να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό σε σχέση με άλλα σχολεία, αρκετοί μαθητές το αποφεύγουν, επιλέγοντας μαζί με τους γονείς τους αυτό το σχολείο που θα έχουν καλύτερες και άνετες συνθήκες πρόσβασης, παραμονής, αλλά κυρίως να έχουν τις υποδομές που βοηθούν το έργο της διδασκαλίας και της ουσιαστικής μάθησης. Αυτή η «αιμορραγία» από το μαθητικό δυναμικό λοιπόν για τους παραπάνω λόγους, σε συνδυασμό και με την υπογεννητικότητα, δημιουργούν συνθήκες, μαρασμού, και τελικά κλεισίματος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Αυτοί κυρίως είναι οι λόγοι που φτάσαμε ως εδώ και κινδυνεύει να κλείσει το Λύκειο, και δεν φταίνε μόνο οι εγκύκλιοι του Υπουργού Παιδείας. Αν οι συνθήκες λειτουργίας του Λυκείου ήταν καλύτερες, θα είχαμε και περισσότερους μαθητές, και κανένα πρόβλημα. Ας αναλογιστούν και ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί λόγω του ρόλου τους, και ας βάλουν την Παιδεία πρώτη προτεραιότητα, επενδύοντας στο μέλλον των παιδιών και του τόπου.

Ο Δήμαρχος ας ρίξει και μια ματιά για το πως δουλεύει η σχολική επιτροπή, με τι κριτήρια κατανέμει τα κονδύλια για τα σχολεία, γιατί ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο υποβάθμισης των Κροκεών. Αν κλείσει το Λύκειο Κροκεών, δεν θα κλείσει κυρίως εξαιτίας του Υπουργού Παιδείας, αλλά εξαιτίας περισσότερο λόγω της αδιαφορίας αυτών που είναι οι εντεταλμένοι για την εύρυθμη λειτουργία του. Ποιος θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με μια τέτοια εξέλιξη! Ας δείξει και λίγο παραπάνω ενδιαφέρον για τα βασικά, τα καθημερινά, και τα «πεζά» της κοινωνίας. Καλές και αναγκαίες οι δημόσιες σχέσεις για την προβολή του Δήμου και την προώθηση των συμφερόντων των δημοτών του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο , καλή η υποψηφιότητα του Δήμου Ευρώτα για «Ευρωπαϊκή αθλητική πόλη 2017», αλλά πιο καλύτερα θα ήταν πρώτα να είχε λυθεί το πρόβλημα με τις πλημμύρες του Ευρώτα, που κάθε φορά που ξεχειλίζει, χάνονται περιουσίες και κόποι μιας ζωής.

Kαι βέβαια ακόμα πιο καλύτερα θα ήταν να είχαν δοθεί λεφτά στα σχολεία, τη στιγμή που αποδεδειγμένα υπάρχουν, για να συνεχίσουν όχι μόνο απλά να υπάρχουν, αλλά και να λειτουργούν σωστά. Ας λύσουμε πρώτα λοιπόν τα βασικά και τα ουσιώδη , και μετά «να πάμε γι’ άλλα», για να μην το μοιάσουμε και εμείς όπως λέει ο σοφός λαός, «ο κώλος μας ξεβράκωτος κι η σκούφια μας με φιόρα»!

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.