Του κόσμου τα στραβά και τα παράλογα!

του Λουη Σερεμετη

Κάθε φορά που κάποιο κανάλι της τηλεόρασης θέλει για εμπορικούς λόγους να μας κρατήσει σε αναμονή για πάρτη του και να μην κάνουμε «ζάπινγκ», ή να παρακολουθήσουμε σε αυτό κάποιο συνταρακτικό γεγονός, βγάζει τα γνωστά διαφημιστικά τρέιλερ, που για να πρωτοτυπήσουν βρίσκουν τρόπους να περιπλέξουν το θέμα και με μπόλικο μυστήριο! Έλεγαν προχτές το απόγευμα όλα σχεδόν τα κανάλια το ίδιο πράγμα, ελάχιστα διαφέροντας το ένα από το άλλο: «Δείτε σε λίγο στο δελτίο των ειδήσεων, γιατί η Αθήνα γέμισε άσπρα κουνελάκια»! Εννοείται όχι λούτρινα, αλλά κανονικά!

Λες και ο κοσμάκης, που πολλές φορές τους παρακολουθεί επειδή δεν έχει τι άλλο να κάνει, είναι δύσκολο να καταλάβει τι γίνεται, αφού τα συμπαθή άσπρα κουνελάκια ούτε τα ξέρασε η γη, ούτε τα ξέβρασε το κύμα, ούτε πέσανε από τον ουρανό! Να δραπέτευσαν από κανένα εκτροφείο κουνελιών; Δύσκολο! Αλλά και πάλι όλο άσπρα κουνέλια είχαν; Τι άλλο μένει; Το να έχουν πέσει και αυτά τα κακόμοιρα, όπως και άλλα συμπαθή ζωάκια, θύματα εγκατάλειψης λόγω της «υπερβολικής στοργής», έως και «θανατηφόρας αγάπης» κάποιων ασυνείδητων φιλόζωων που τα είχαν υιοθετήσει, ο καθένας για τους δικούς του λόγους!

Έχουμε δει πολλούς να υιοθετούν αδέσποτα για να τα προστατέψουν, άλλους να αγοράζουν μετά μανίας, όσο όσο, και από το εξωτερικό ακόμα ζώα, σκυλιά, γατιά, κουνέλια, κοκόρια και άλλα πουλιά επειδή τα αγαπούν, και άλλους για να τα προσφέρουν δώρο στα παιδιά τους, που ίσως και να μην τους το ζήτησαν καν! Τις πιο πολλές φορές αποδεικνύεται επιθυμία των ίδιων των γονιών, αφού μπορεί να ήταν δικός τους ανεκπλήρωτος πόθος των παιδικών τους χρόνων, ή να ζήλεψαν από τον γείτονα, τον φίλο, τον συγγενή που έχουν ζώα συντροφιάς, αφού το έχουμε και αυτό, ή και να πιστεύουν ότι με ένα κατοικίδιο ανεβαίνει το ίμαντζ τους, και το κοινωνικό τους προφίλ!

Για εμάς που οι περισσότεροι είμαστε από αγροτικές οικογένειες, τα κουνέλια, οι κότες, τα αρνιά, και τα κατσίκια ήταν οικόσιτα ζώα, και ξέρουμε πόσο όλα αυτά ήταν αναγκαία αφού με αυτά μεγαλώσαμε, όπως επίσης τα σκυλιά που είχαμε για την φύλαξη του σπιτιού, της στάνης, για το κυνήγι, αλλά και τα γατιά για τα ποντίκια και τα φίδια! Όσοι παλιά είχαν στην αυλή τους κουνέλια, θυμόμαστε πόσο ιδιαίτερα απαιτητικά στην υγιεινή είναι, και κάθε μέρα έπλεναν και ασβέστωναν τον χώρο λόγω την χαρακτηριστικής αποκρουστικής μυρωδιάς τους! Όμως όλοι είχαν ζώα οικόσιτα για τις ανάγκες της οικογένειας, δεν ενοχλείτο κανείς, και έτσι κυλούσε η ζωή. Τώρα όμως έχουμε αστικοποιηθεί, και δεν τολμάς να έχεις κουνέλια, κότες και κοκόρια γιατί σου λένε ενοχλείς, έρχεται μετά από καταγγελία το «Υγειονομικό», και την έβαψες! Μόνο σκυλάκια και γατούλες επιτρέπονται!

Κάποια στιγμή λοιπόν ανακαλύπτουμε ότι τα παιδιά τα έχουν τα «ζώα συντροφιάς» μόνο για το παιχνίδι τους, γιατί πολύ απλά δεν τα έχουμε μάθει να τα αγαπάνε σαν όλα τα ζωντανά της γης, και να τα φροντίζουν με όλους τους κανόνες της ευζωίας των ζώων! Οπότε μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, έντρομοι τρέχουμε να τα ξεφορτωθούμε στο πάρκο, στο δρόμο, στην εξοχή, στην έξοδο του Σαββατοκύριακου, ρίχνοντας σε άλλους το βάρος και την υποχρέωση να τα φροντίσουν! Και βέβαια μας σοκάρουν η αδιαφορία των δήμων, και οι εικόνες κακοποίησης των αδέσποτων ζώων, λες και ζούμε σε άλλον κόσμο, που ως συνήθως δεν έχουμε καμία ευθύνη για οτιδήποτε κατά βάθος μας ενοχλεί!

Και γιατί δεν το σφάζουν το κουνέλι να το φάνε στιφάδο με κρεμμυδάκια, ή καπαμά με πατάτες, να φάει η οικογένεια και να κάνουν και το τραπέζι σε φίλους με έναν εκλεκτό μεζέ; Μήπως δεν υπάρχει πείνα σήμερα; Υπάρχει, και πολλή! Θυμήθηκα την Ελληνική ταινία «οι Γερμανοί ξανάρχονται», που ο Ζήσης διαβάζει στην εφημερίδα ότι ο Χίτλερ τελικά ζει κάπου κρυμμένος! Μη θέλοντας να ακούσει άλλο ο Θόδωρος, πάει και κάθεται σε μια καρέκλα, όπου τον παίρνει ο ύπνος. Στο όνειρο, η δεύτερη κατοχή τους βρίσκει ξανά στην πείνα και την εξαθλίωση! Ο Ζήσης έκανε ψητό τον σκύλο του τον Φλοξ, και η Ουρανία, η γυναίκα του Θόδωρου βράζει τον «Τζιτζιφρίγκο», ένα καναρίνι που το είχαν αγοράσει για την κόρη τους, ώσπου ξυπνάει απότομα! Αλλά τι λέω τώρα, αφού αυτοί οι δήθεν φιλόζωοι μπορεί να είναι κατά της σφαγής των ζώων, ή και κατά της κρεατοφαγίας, όπως αυτοί που διαδηλώνουν για την σφαγή των αρνιών το Πάσχα!

Αδέσποτα ζώα παντού λοιπόν, σκυλιά, γατιά, κουνέλια που ο καθένας μπορεί να τα ταΐσει και να τα ποτίσει όπου του γουστάρει, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στο πάρκο, στο παγκάκι, δίπλα από την καρέκλα σου στο αναψυκτήριο, ξαπλωμένα στο γκαζόν απολαμβάνοντας τα πάντα! Προχτές στην παιδική χαρά μια μητέρα πήρε μεγάλη λαχτάρα όταν της ξέφυγε το παιδάκι της, πετάχτηκε στον δρόμο και παραλίγο να το χτυπήσει αυτοκίνητο! Αφού το έκανε πολλές φορές, στα τελευταία του έριξε αρκετές χεριές στον κώλο του, το παιδάκι έκλαιγε, λίγοι την κοιτούσαν με απορία, αλλά κανείς δεν βρέθηκε να της πει κάτι, αν φταίει και η ίδια, ή τέλος πάντων τι τρόπος είναι αυτός!

Δίπλα καθόμασταν μια παρέα, και ήρθε απρόσκλητος επισκέπτης ένα σκυλί, που εκείνη την ώρα παράτησε από το κυνηγητό ένα αυτοκίνητο! Συνηθισμένο φαινόμενο! Ήρθε σαν τον κλέφτη πίσω από την καρέκλα, βούτηξε το σουβλάκι από ένα παιδάκι που είχε στο χέρι του, και κουνώντας από ικανοποίηση την ουρά του, μας χτύπησε στα μούτρα! Του είπαμε αυθόρμητα «όξω», όπως κάνουμε συνήθως, αλλά μια «φιλόζωη» μας έριξε από δίπλα βλέμμα φαρμακερό! Αν απλώναμε χέρι πάνω του, όπως έκανε η μάνα στο παιδί της, τότε θα είχαμε ντράβαλα, αστυνομίες, τηλεοράσεις, και πρόστιμα, αλλά το παιδί είναι άλλο!

Οι δήθεν ζωόφιλοι αν και τα ξεφορτώθηκαν ύπουλα και κακήν κακώς τα κακόμοιρα τα άσπρα κουνελάκια, τα σκυλάκια, τα γατάκια, ανησυχούν κιόλας για το τι θα γίνουν τα έρημα, αφού υπάρχει ένα ανάλγητο κράτος που δεν παρεμβαίνει να τα προστατέψει! Καλούν το κράτος να τα προστατέψει από ποιους; Από τους ίδιους τους ασυνείδητους βέβαια, από τα πρώην αφεντικά τους! Και βέβαια το κράτος πολύ λίγα κάνει!

Έτσι λοιπόν η τύχη των αδέσποτων είναι καθορισμένη από πριν! Το κουνελάκι ή θα το πατήσει το αυτοκίνητο, ή θα το φάει το αδέσποτο σκυλάκι, για να διατηρηθεί έτσι η τροφική αλυσίδα και η οικολογική ισορροπία, μην τυχόν και έχουμε έξαρση του πληθυσμού των κουνελιών! Όσο για το αδέσποτο σκυλάκι που θα έχει φάει το κακόμοιρο το κουνελάκι, κινδυνεύει να αρπάξει την φόλα κάποιου ασυνείδητου, που του φαίνεται ότι μόνο έτσι θα ησυχάσουμε από τα αδέσποτα σκυλιά!

Όσο για αυτούς τους δήθεν ζωόφιλους, θα συνεχίσουν να έχουν ήσυχη την συνείδησή τους, και θα ψάξουν για άλλο ζωάκι, για να μην χάσουν «επίπεδο» και απολέσουν την ανεβασμένη εικόνα τους που τόσο «κόπιασαν» να αποχτήσουν, και επειδή θέλουν πάση θυσία να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι «αγαπάνε και προστατεύουνε την φύση και τα ζώα του Θεού»! Του κόσμου τα στραβά, και τα παράλογα για να διορθωθούν, πρέπει πρώτα κάποιος να διορθώσει και τον κόσμο! Ποιος;


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.