Το ευθυμογράφημα της ημέρας! Η γιορτή της μάνας, και μια ιδιαίτερη βάφτιση!

του Λουη Σερεμετη

Σήμερα Κυριακή 8 του μήνα Μάη, η μέρα είναι γιορτινή! Είμαστε καλεσμένοι με τον πιο εμφατικό τρόπο σε μια «βάφτιση», κυρίως σαν «νουνοί»! Μια βάφτιση που δεν θα γίνει σε εκκλησία με παπά, ψάλτες, λουλουδικά, και τα «φωτίκια» των νουνών! Ούτε βέβαια θα γίνει με το γνωστό τελετουργικό, αλλά κάπου αλλού, και κάπως αλλιώς! Σήμερα λοιπόν το «μυστήριο» απαιτεί μόνο ψηφοφορία για το όνομα, μια πρωτοφανής διαδικασία, και δημοκρατική, για να μην έχουμε τσακωμούς για το όνομα! Όπως θα καταλάβατε σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ανάμεσα στα άλλα και για το επίσημο όνομα του «Κινήματος αλλαγής»!

Πάντα μια βάφτιση ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός, και είχε τριπλή σημασία! Και σαν υποχρεωτικό μυστήριο, και σαν κοινωνική εκδήλωση που ο κόσμος για να παρευρεθεί φόραγε τα καλύτερά του «σκουτιά» όπως λέγανε από παλιά, αλλά κυρίως είχε μεγάλη σημασία για το νεοφώτιστο, γιατί σύμφωνα με την θρησκευτική και λαϊκή παράδοση του τόπου, με την βάφτιση το παιδί ημερεύει και μπαίνει στον δρόμο του Θεού! Ως τέτοια λοιπόν εκδήλωση απαραιτήτως πρέπει να παρευρεθούμε σήμερα σε ένα εκλογικό τμήμα του δήμου μας, να βαφτίσουμε, και μετά να φάμε, να πιούμε, και να χορέψουμε, αν όλα πάνε καλά, και αν έρθουμε και στο κέφι!

Η συνήθεια από παλιά ήθελε το όνομα ενός παιδιού να το δίνει ο νουνός, σαν ο «πνευματικός του πατέρας» που θεωρείτο, αλλά αυτό γινόταν σχεδόν πάντα σε συνεννόηση από πριν με τους γονείς για αποφυγή παρεξηγήσεων, και όλα πήγαιναν κατ ευχήν! Όμως πολλές φορές ο νουνός εκμεταλλευόταν το δικαίωμα για το όνομα και έκανε του κεφαλιού του, δίνοντας όνομα ακόμα και από το δικό του οικογενειακό περιβάλλον, έχουμε πολλά παραδείγματα και σκηνές «απείρου κάλους», προκαλώντας το λιγότερο μια αμηχανία στο εκκλησίασμα, και στην χειρότερη των περιπτώσεων και τσακωμούς και απειλές των γονιών, όπως «τι μας έκανες», και το αμίμητο «θα σου φέρω το λάδι πίσω»!

Όσο θυμάμαι και τους τσακωμούς για το όνομα του παιδιού στην εκκλησία, ακόμα και πάνω στην κολυμπήθρα, για το ποιου παππού, ή γιαγιάς το όνομα θα πάρει! Αν κάτι πήγαινε στραβά, το λιγότερο που έβλεπες αμέσως ήταν τα «ξινισμένα» μούτρα των συμπεθέρων που βάσταγαν κάμποσο καιρό, αλλά κάποια στιγμή το ίδιο το παιδί τους μαλάκωνε και γίνονταν πάλι όλα όπως πριν, «μέλι γάλα»! Το χειρότερο όμως ήταν οι αποχωρήσεις από το μυστήριο, οι βρισιές και οι κατάρες, που άμα κάποια στιγμή συνέβαινε κάτι κακό στο παιδί, το απέδιδαν σε αυτή την γκρίνια της βάφτισης!

Ένα άλλο ακατανόητο που γινόταν παλιά στην βάφτιση, που το θυμόμαστε μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν και το ότι η μάνα, που καλή ώρα και κατά σύμπτωση γιορτάζει σήμερα, δεν επιτρεπόταν να παρευρεθεί στην βάφτιση, και μάθαινε το όνομα του παιδιού από τα μεγαλύτερα παιδιά του χωριού που παρευρίσκονταν στην εκκλησία. Αμέσως μόλις άκουγαν το όνομα, τους πέταγε ο νουνός «βούτου» όπως λέγανε, καραμέλες και λεφτά γαζέτα, μπουσούλαγαν, σκουντούλαγαν τα κεφάλια τους από το ψάξιμο, για να προλάβουν να πάρει το καθένα από κάτι! Κατ ευθείαν έφευγαν για να πάνε στο σπίτι που περίμενε με αγωνία η μανά του παιδιού να της πάρουν τα «συχαρίκια», να ακούσει δηλαδή πρώτα από αυτά το όνομα του παιδιού της, και τότε από τη χαρά της τους έδινε και αυτή λεφτά καραμέλες και γλυκά!

Τόσο σεβασμό είχαν τότε στην μάνα που κυοφορούσε με κίνδυνο ακόμα και για τα ζωή της εννιά μήνες στην κοιλιά της ένα παιδί, και το μεγάλωνε με ό,τι είχε, και ήταν ξάγρυπνος φρουρός του! Όχι πως της αποδίδουμε στην σύγχρονη εποχή τον δέοντα σεβασμό, αφού θα έπρεπε να την έχουμε όλοι ακόμη πιο ψηλά! Ούτε να έχουμε την εντύπωση πως βγάζουμε την υποχρέωση που έχουμε απέναντί της σήμερα που έχει καθιερωθεί ημέρα της μάνας, με τις πολλές αγκαλίτσες, τις καρδούλες, τα λουλουδάκια και τα πρωτότυπα ποιηματάκια στο facebook! Αυτή η «γιορτή» είναι για το φαίνεσθαι, και βαστάει 24 ώρες!

Δεν ξέρω πόσα κοινά σημεία μπορεί να έχουν το τελετουργικό και οι σκηνές μιας βάφτισης, με αυτό εδώ το σημερινό μυστήριο, και πως θα εξελιχθούνε τα πράματα! Πάντως να ευχηθούμε σήμερα ό,τι το καλύτερο για την κάθε μάνα, και να φτάσει κάποτε εκεί που της αξίζει! Όσο για αυτήν την σημερινή ιδιότυπη βάφτιση, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέλθουμε, όσοι πιστοί βέβαια, με καλή διάθεση, και να περάσουμε μετά καλά! Μετά τις 7.30 μ.μ θα σας πούμε και τα συχαρίκια για το όνομα! Λεφτά μη μας ρίξετε, κρατείστε τα να πληρώσετε την ΔΕΗ! Πάντως εμείς πιστοί στην παράδοση θα πούμε: «σου παραδίδω κουμπάρα το παιδί βαφτισμένο, στην Βουλή παραδομένο, να το φυλάς από γκρεμό και από κάθε κακό»! Να ζήσει το νεοφώτιστο, γιατί και αυτό κάποια «μάνα» το γέννησε!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.