Μεγάλη Παρασκευή: «Ω Γλυκύ μου Έαρ» – Κορυφώνεται το Θείο Δράμα και συμπίπτει με την: Παγκόσμια Ημέρα της Γης

του Ηλια Παναγιωτακακου.
Η καθιέρωση της σημερινής ημέρας (22/4 ,καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον) ,ως επέτειος γιορτής της ΗΜΕΡΑΣ της ΓΗΣ συνδέεται φέτος με τις μεγαλύτερες πλανητικές κρίσεις (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΉΣ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ &ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ 52 χρόνια μετά!!! ).
Κάποτε οι επέτειοι πρέπει να γίνουν αφορμή για την εύρεση των υπαιτίων και των αιτίων της δημιουργίας των αδιεξόδων.
Οι ‘’μικροί ιοί’’ θα απειλούν τα σχέδια των ‘’μεγάλων’’ και θα αναστέλλουν κάθε δράση τους, ενώ ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή με πολλαπλές κρίσεις και πολεμικές συγκρούσεις ακόμα και στο Ευρωπαϊκό έδαφος (ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ)
Η ανθρωπότητα των μεγάλων επιτευγμάτων και της ευμάρειας υποκλίνεται έντρομη ,στον μικρό και επιθετικό κορονοϊό με θύματα ανθρώπινες ζωές που δυστυχώς εγγράφονται ως πανδημικοί αριθμοί.
Η μετάβαση στην νέα πραγματικότητα θα δείξει και θα αποδείξει ποιες δυνάμεις θα κυριαρχήσουν με ποιό κόστος και ποια οφέλη κυρίως σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.
Το ζητούμενο είναι κατεύθυνση των οικονομικών πόρων τόσο του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ όσο και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων :
– Θα χρηματοδοτηθούν πράσινες θέσεις εργασίας με την μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά και άμεσα οι κοινωνίες για την αντιμετώπιση της προκύπτουσας ενεργειακής κρίσης;
– Θα χρηματοδοτηθούν και θα οργανωθούν τα δημόσια συστήματα Παιδείας, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας;
– Θα χρηματοδοτηθούν πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης και επισιτιστικής επάρκειας της συμβατικής ,βιολογικής ,αλλά και της νεοφυούς γεωργίας, με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, απέναντι στα φαινόμενα ερημοποίησης και υφαλμύρωσης;
– Θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν τις παροχές ποιότητας ζωής και τα δημόσια αγαθά όπως η ποιότητα νερού, τον νέο ποιοτικό διατροφικό μοντέλο;
– Θα χρηματοδοτηθούν πολιτικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσα από δημοκρατικό αποκεντρωμένο – αυτοδιοικητικό μοντέλο ;
Αν αυτό συμβεί – πράγμα δύσκολο – τότε θα αρχίσει να εμφανίζεται ελπίδα μέλλοντος.
Επίσης δεν μπορεί να είμαστε κήνσορες της διάσωσης της γης με χωματερές και θάψιμο των σκουπιδιών, με αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων με πολλαπλούς ρυπαντές της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υπεδάφους, χωρίς συντονισμένες δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων;
Τέλος δεν γίνεται χωρίς στρατηγικό σχέδιο , υποδομές και κοινωνικές συναινέσεις (ενημέρωση/πληροφόρηση) να επιχειρείται η κάλυψη των αναγκών ζήτησης της ενέργειας μόνο με τις Α.Π.Ε .
Οι κοινωνίες των πολιτών έχουν χρέος και καθήκον να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο ζωής…. αλλιώς # Ή ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ.
Υ.Γ: Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.