Σύμπλευση Λακώνων για την Ελιά Καλαμών.

του Ηλια Παναγιωτακακου.
Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας και με την συμβολή των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνίας και Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε εσπερίδα για την πορεία της εξέλιξης στην Ελιά Καλαμών/Καλαμάτας.
Κοινή ομόθυμη και ομόφωνη θέση των συμμετεχόντων θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του ελαιοπαραγωγικού κλάδου είναι ότι η ελιά καλαμών είναι εθνικό προϊόν και η λύση θα ικανοποιεί την εξαγωγή του απ’ όλες τις περιοχές της χώρας όπου αυτή καλλιεργείται.
Επίσης δεν χρειάζονται άγονες και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις σε ένα προϊόν που έχει μέλλον και νέες αγορές. Εκτιμώ ότι η συζήτηση με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Παναρίτη ήταν η βάση μιας ελπιδοφόρας εκκίνησης των λακώνων για την προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων τους.
Η κοινή συμπόρευση των βουλευτών Περιφερειακών και Δημοτικών συμβούλων παραγωγών συσκευαστηρίων και τυποποιητών δείχνει ότι το “kalamata olives” που έχει επικρατήσει για 90 χρόνια θα συνεχίσει να κερδίζει αγορές και τα ράφια χωρίς να ακυρώνει το ΠΟΠ Καλαμάτας Μεσσηνίας. Οι Υπουργικές Αποφάσεις ”Αποστόλου” το 2018 και η πιο εμπεριστατωμένη ” Γεωργαντά” το 2022 αποσαφήνισαν το θολό τοπίο εγκλωβισμού του 97% της ελληνικής παραγωγής.
Η Θέση μου:
Από το 2013 αλλά κυρίως μετά το 2019 με παρεμβάσεις μου τόνισα την προάσπιση του λακωνικού προϊόντος της ελιάς Καλαμών. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι για ποιο διάλογο μιλούν όταν άμεσα προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον και της απόφασης ”Γεωργαντά”; ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟ Π.Ο.Π
Είναι γνωστό ότι και η νέα Υπουργική Απόφαση δεν ακυρώνει ούτε υποβαθμίζει το υφιστάμενο Π.Ο.Π της Ελιάς Καλαμών του 1996.
Είναι επίσης γνωστό ότι για την πιστοποίηση νέων περιοχών ως Π.Ο.Π απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 7 ετών ,χωρίς να υπολογίζονται οι ενστάσεις που σίγουρα θα υποβληθούν. Είναι γνωστό ότι για την πιστοποίηση ως Π.Ο.Π σημαίνει κάποιες προδιαγραφές όπως π.χ συλλογή του ελαιόκαρπου ”με το χέρι”, συγκεκριμένη λίπανση, πότισμα κλπ.
Είναι γνωστό επίσης ότι όλη η Ελλάδα δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ως Π.Ο.Π παρά μόνο ελάχιστες περιοχές.
Συνεπώς οι εκτός Π.Ο.Π περιοχές πως θα πωλούν το προϊόν τους; Το κυριότερο για το χρονικό διάστημα έως την κατοχύρωση των νέων περιοχών Π.Ο.Π πως θα γίνεται η πώληση και η εξαγωγή όταν ετσιθελικά μιά μειοψηφία θέλει να καταργήσει το “kalamata olives” δηλαδή το 3% απέναντι στο 97%.
Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι εκτός της Υπουργικής Απόφασης ”Γεωργαντά” ισχύει το Π.Δ 221/79 που είναι υπέρτερο νομικά της Υ.Α το οποίο επιβάλλει στους εξαγωγείς να χρησιμοποιούν το “kalamata olives” .
Όπως τονίσθηκε και από τους καθηγητές ότι στην διάρκεια των επόμενων χρόνων μπορούν να επεξεργαστούν μεταξύ των εμπλεκομένων του κύκλου παραγωγής και εξαγωγής της Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας ,βιώσιμες προτάσεις και για το Π.Ο.Π και για Π.Γ.Ε.
Στην Λακωνία με το 28% το προϊόν έχει μέλλον αλλά οι Λάκωνες δεν διαγκωνίζονται τους ‘Έλληνες αγρότες αλλά προκρίνουν την γνήσια συνεργασία στην βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Ρεαλισμός λοιπόν για τους 9000 Ελλήνων παραγωγών και των 150+ ελληνικών µμεταποιητικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/ Καλαμάτας. Αλήθεια τι και ποιόν εξυπηρετεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την συνδρομή δικηγόρου εναντίον της Υ.Α ”Γεωργαντά”;
Μήπως πρέπει άμεσα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Λακωνίας να συνδράμουν το Επιμελητήριο Λακωνίας στην δικαστική αυτή διένεξη που θα συζητηθεί εκ νέου στο ΣτΕ;

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.