Νοσοκομείο Σπάρτης : Από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ – Η Λακωνία Ευγνωμονούσα στο ΙΣΝ… αλλά;

Γράφει Ηλίας Παναγιωτακάκος
Ένα χρόνο από τη απώλεια της Φώφης Γεννηματά μαχήτριας του ΕΣΥ όπως και ο αείμνηστος πατέρας της σκέφτηκα να ρωτήσω σχετικά με την μελλοντική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.
Μετά την ανεκτίμητη δωρεά του ‘’Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος’’ των 87 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη που θα περιλαμβάνει: 164 κλινικές θέσεις *Αποκλειστικά Μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια *8 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) *12 κλίνες με δυνατότητα μετατροπής τους σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Αναμφίβολα θα αναβαθμιστούν οι παροχές των προσφερόμενων υπηρεσιών στην υγεία των Λακώνων και όχι μόνο. Αν λειτουργούσε και η Νοσηλευτική Σχολή που άδικα μεταφέρθηκε στην Τρίπολη θα είχαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα υγείας. Και ενώ όλα είναι ή φαίνονται τέλεια υπάρχουν ερωτήματα και ασάφειες που πρέπει να απαντηθούν για να γνωρίζουμε αν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι αμιγώς ΔΩΡΕΑΝ ή θα υπάρξει συμμετοχή;
Τα ερωτήματα γεννιόνται από την οικειοθελή ΜΗ συμμετοχή του ΙΣΝ ‘’Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος’’ στην Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης τότε ποιος ο λόγος:
1. Το νέο Νοσοκομείο να γίνει με την μορφή ΣΔΙΤ αφού πρόκειται για ΔΩΡΕΑ άνευ ανταλλάγματος και ανταποδοτικότητας;
2. Η μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ σε τι αποσκοπεί όταν το αμιγές ΕΣΥ δομείται σε ΝΠΔΔ Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
3. Οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου αλλά κυρίως του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού τι χαρακτήρα θα έχουν όταν στα ΝΠΙΔ δεν υπάρχει μονιμότητα.
Τα ερωτήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη για το νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης ότι: «Είναι επιλογή της κυβέρνησης η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξίες στο ΕΣΥ. Θα είναι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων που θα λειτουργούν με τεχνοοικονομικούς όρους. Ως δημόσια ευθύνη μας, θα είναι η στελέχωσή του και η πλήρης λειτουργία του.
Θα θέλαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλα νοσοκομεία, γιατί πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή και δωρεών, θα έχουμε πολύ καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας…..’’ Αν επρόκειτο για Νοσοκομείο ενταγμένο πλήρως στο ΕΣΥ γιατί χρειάζεται ‘’ ένα διαφορετικό μοντέλο..’’ που θα λειτουργεί με άλλους τεχνοοικονομικούς όρους;
Ας το έχουμε κατά νου τι μπορεί να συμβεί με την ομολογουμένως ανεκτίμητη δωρεά αν οι διαφορετικοί τεχνοοικονομικοί όροι στο νέο ΝΠΙΔ του Νοσοκομείου Σπάρτης συμπεριλαμβάνουν και συνεισφορά των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας;
Αναμένουμε απαντήσεις…..

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.