Ένας Γίγαντας του χωριού, που χρειάζεται τη βοήθειά μας!

του Λούη Γ. Σερεμέτη


Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός του χωριού μας, από τους πιο παλιούς και ιστορικούς Συνεταιρισμούς, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Η άσχημη οικονομική του κατάσταση που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά του, οδήγησε το Δ.Σ στη σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. Αν και η αγωνία μελών και φίλων είναι μεγάλη, το περασμένο Σάββατο ήταν μικρή η συμμετοχή των μελών του για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Το Δ.Σ μας ενημέρωσε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται, καθώς και για τις παλιές και τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, και ανέπτυξε τις σκέψεις του για έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις άμεσες υποχρεώσεις. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις μελών, έγινε διαλογική συζήτηση, και κάποια στιγμή όλοι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω διαβούλευση. Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα η διακοπή της Γενικής Συνέλευσης και η συνέχισή της το ερχόμενο Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ στο Πνευματικό κέντρο, με την ελπίδα για περισσότερη συμμετοχή των μελών του για ένα τόσο καυτό θέμα!

Πάνε εννιά χρόνια από τότε που μάθαμε τέτοιο καιρό τα άσχημα μαντάτα που μας στεναχώρησαν όλους. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν τον εγκαταλείψαμε σ αυτές τις δύσκολες στιγμές βάζοντας πλάτη σε όποιες αποφάσεις πήραμε, πληρώνοντας και ξαναπληρώνοντας για να τον διασώσουμε, με την προσμονή κάποια στιγμή να τον κάνουμε καλύτερο! Την ίδια στάση και υπευθυνότητα καλούμαστε να δείξουμε και τώρα, για να μην πάνε στράφι όλες οι αιματηρές θυσίες που κάναμε μέχρι τώρα! Δεν επιτρέπεται τώρα που φάγαμε το βόιδι να κωλώσουμε στην ουρά!

Καμαρώνουμε πάντα για τα καλά του συνεταιρισμού, όπως για το βραβείο πριν ένα χρόνο με τη διάκριση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κροκεών στον διαγωνισμό BERLIN GLOBAL OLIVE OIL AWARDS 2020! Αυτό το βραβείο δεν μας χαρίστηκε, κερδήθηκε χάρη και στον Συνεταιρισμό μας! Το ονομαστό λάδι «ΠΟΠ – ΠΓΕ του Συνεταιρισμού Κροκεών», παράγεται ακολουθώντας όχι μόνο σύγχρονες και ορθές γεωργικές πρακτικές και ελέγχους στο χωράφι, αλλά εφαρμόζοντας παράλληλα και αυστηρούς κανόνες και υψηλά standards στο λιτριβιό του Συνεταιρισμού! Πολλές από τις οργανοληπτικές του ιδιότητες οφείλονται στον τρόπο έκθλιψης, και αποθήκευσης! Όσα έχουμε πετύχει σαν ομάδα παραγωγών του Συνεταιρισμού Κροκεών, πρέπει πάση θυσία να τα διατηρήσουμε!

Όλα αυτά τα χρόνια περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, δοκιμάστηκαν χρόνιες φιλίες, ακόμα και συγγένειες! Καταφέραμε να μην γίνουμε δικηγόροι, συνήγοροι, κατήγοροι, δικαστές, και έτσι αποφύγαμε περισσότερο πόνο, μόνιμες και αθεράπευτες πληγές. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στους νόμους και στις διαδικασίες, και στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι δουλειά του κόσμου η απόδοση ευθυνών, η ενοχοποίηση, ή η αθώωση οποιουδήποτε.

Μπορεί να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, γενικά, αόριστα, και αβασάνιστα ότι κάποιοι για διάφορους λόγους έχουν περισσότερες ευθύνες, κάποιοι λιγότερες, και κάποιοι καθόλου. Όμως αυτά δεν έχουν καμία αξία, ούτε βοηθάνε σε τίποτα, παρά μόνο πληγώνουν. Σε κάθε περίπτωση, σε ένα κράτος και μια κοινωνία δικαίου αυτά τα βρίσκουν οι υπηρεσίες του κράτους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, και την δικαιοσύνη την αποδίδουν τα δικαστήρια, και όχι τα «λαϊκά δικαστήρια» και το κοινό περί δικαίου αίσθημα!

Ό,τι κάναμε λοιπόν μέχρι τώρα, το κάναμε από σεβασμό στους πατεράδες μας που πίστεψαν σαν πρωτοπόροι στον συνεργατισμό και στον συνεταιρισμό, που μάτωσαν να τον στεριώσουν, και μας τον παρέδωσαν να τον πάμε έστω και ένα βήμα πιο πέρα! Το κάνουμε και εμείς συνειδητά, επειδή το θέλουμε και το πιστεύουμε, γνωρίζοντας τα οφέλη στην καλλιέργεια και στο προϊόν από έναν συνεταιρισμό. Πιστεύουμε στην συνεταιριστική και συνεργατική ιδέα, δεν είμαστε κρατιστές, ούτε εχθροί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Περιμένουμε πολλά από μια αρμονική συνύπαρξη του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, γιατί το καθένα λειτουργεί σαν αντίπαλο δέος που εξισορροπεί, ρυθμίζει, διορθώνει αστοχίες, οδηγώντας σε έναν διαρκή και υγιή ανταγωνισμό, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες. Έτσι ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης!

Σε ό,τι μας αφορά σαν συνεταίρους, γνώμη οφείλει να έχει ο καθένας μας! Μπορεί να είναι μοναδική, μπορεί να είναι και η πιο χρήσιμη! Για να έχει όμως αξία αυτή και να γίνει χρήσιμη, θα πρέπει να λέγεται εκεί που πρέπει, στην Γενική συνέλευση, εκεί που πρέπει να ακούγονται πολλές απόψεις, όπου μέσα από τον διάλογο, ακόμα και από αντιπαραθέσεις, γίνονται συνθέσεις προτάσεων και παίρνονται αποφάσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα!

Το ερχόμενο Σάββατο λοιπόν έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να αποφασίσουμε να σώσουμε τον Συνεταιρισμό συνεισφέροντας ουσιαστικά, και η άλλη να τον ενταφιάσουμε, ενταφιάζοντας μαζί και τις ελπίδες και τις τύχες ενός χωριού, και των παιδιών μας, που δεν μας χρωστάνε τίποτα!

Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε άλλη μια υπέρβαση, αλλά για να την κάνουμε πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα! Και αυτό είναι να σηκωθούμε οι ντόπιοι από τις πολύχρωμες και αναπαυτικές καρέκλες της πλατείας, και να έρθουν για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο στο χωριό οι καλοκαιρινοί επισκέπτες μέλη του συνεταιρισμού, και όσοι γύρισαν από τις διακοπές τους, γιατί πρέπει να βρισκόμαστε και στα ευχάριστα, αλλά και στα δύσκολα!

Πρέπει να βρεθούμε περισσότεροι στην Γεν. Συνέλευση, να ενημερωθούμε υπεύθυνα για όλα, να πει ο καθένας τη γνώμη του, να σκεφτούμε ψύχραιμα και σοφά για το μέλλον αυτού του Γίγαντα, και του χωριού μας, και να πράξουμε σωστά!

Η συμμετοχή μας είναι το πρώτο βήμα, και η υπευθυνότητα όλων άλλο ένα βήμα αυτό το Σάββατο στις 8 μμ στο Πνευματικό Κέντρο, στο δικό μας «ραντεβού με την ιστορία»!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.