«Ζήσε γέρο να μαθαίνεις»

του Λουη Σερεμετη


«Ζήσε γέρο να μαθαίνεις» λέει η λαϊκή σοφία, και έτσι είναι αφού όσο ζεις αποκτάς καινούργιες εμπειρίες και μαθαίνεις! Ένα δελτίο τύπου τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ευρώτα, μας πληροφορεί ότι συνεδρίασε στις 18 Αυγούστου το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας με θέματα την πυροπροστασία και τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο προστασίας και επέμβασης για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τούς προέδρους των Τ.Σ. που οργάνωσαν πολίτες και ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης χωρίς κανένα σχέδιο συντονισμού από την δημοτική αρχή. Κινήθηκε στο γνωστό αφήγημα αφού δεν καήκαμε είμαστε άριστοι , αλλά εάν καούμε υπάρχει ατομική ευθύνη….».

Και συνεχίζουν: «από την πλευρά μας τέθηκαν τα θέματα της έλλειψης ζωνών πυρασφάλειας, του αναγκαίου καθαρισμού της βλάστησης των οικοπέδων. Συνεχίζοντας την ανάγνωση φτάνουμε στο σημείο που λέει ότι «ακούστηκε από το δήμαρχο ότι κατά εκτίμηση της πυροσβεστικής Γυθείου δεν χρειάζονται αντιπυρικές ζώνες σε Βασιλάκι, Δαφνί, Κροκεές»! Ώστε δεν είναι απαραίτητες οι αντιπυρικές ζώνες σε Κροκεές, Δαφνί, Τάραψα, που συνορεύουν, ή περιβάλλονται από δασικές και δασωμένες περιοχές;

Είμαστε κι εμείς, ο απλός και απλοϊκός κόσμος που πιστεύει ακόμα ότι οι ζώνες πυροπροστασίας στα χωριά μας είναι απαραίτητες γιατί σώζουν! Μάλιστα!!! Δεν χρειάζονται!!! Το μάθαμε και αυτό τώρα στα γεράματα!!! Και όλα αυτά ενώ κάθε μέρα παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση πυρκαγιές να κατακαίνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, και τον κόσμο έστω και την τελευταία στιγμή να προσπαθεί να ανακόψει την εξάπλωσή τους ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες!

Προξενεί εντύπωση το ότι ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα από την πυροσβεστική υπηρεσία Γυθείου! Δηλαδή μας αρκεί ότι υπάρχει ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στις Κροκεές; Και λοιπόν που θα πρωτοπάει, και τι θα πρωτοκάνει άμα αιφνιδιαστούμε; Αν όντως ειπώθηκαν αυτά για τις ζώνες από την πυροσβεστική όπως αναφέρονται στο δελτίο τύπου, και αν αυτά τα υιοθετεί και η Δημοτική αρχή, τότε καλό θα είναι να βγούν όλοι αυτοί οι κύριοι στην πλατεία της Τάραψας, και του Δαφνίου, να τα πουν για να τα ακούσει ο κόσμος.

Να βγούν και στην πλατεία των Κροκεών να τα πουν σε αυτούς που μένουν στα «Χατζιάνικα», στα «Κουβαρακιάνικα», στην «Πισωβρύση», στον «ΝιτσΊ καλέ», στον «Αη Γιάννη», στο «Πάνω χωριό, στη «Δεξαμενή», στο «Μπισμπίνι», στις «Λάκκες», στον «Παύλο», που τρέμει το φιλοκάρδι τους μην πιάσει καμιά φωτιά και καεί το χωριό, για να «κοιμούνται ήσυχοι» οι άνθρωποι!!

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 14 χρόνια από τότε (2007), που την γλίτωσε το χωριό «στο τσακ» αφού παρά τις υπερπροσπάθειες πέρασε η φωτιά τον δρόμο Δαφνί – Κροκεές. Λίγο πριν μπει στον λόγκο με κατεύθυνση προς την Αγ. Βαρβάρα και να απειλήσει τις Κροκεές, πήδηξε μόνος του σ εκείνο το μέρος με το τρακτέρ του ο Μήτσος ο Θεοχαράκος, και με κίνδυνο μεγάλο να εγκλωβιστεί, κυριολεκτικά αλώνισε τον τόπο, έκανε γρήγορα μια αντιπυρική ζώνη, και τότε μπορέσαμε όλοι μαζί να γλιτώσουμε το χωριό! Ο Μήτσος λοιπόν είναι ο σωτήρας του χωριού, δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν μας έγινε μάθημα!

Στη συνέχεια το δελτίο τύπου αναφέρει ότι «ως δημοτικές παρατάξεις με αίσθημα ευθύνης πήραμε την πρωτοβουλία σύγκλησης και με την ίδια ευθύνη θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ύπαρξη και ετοιμότητα ενός κοινού σχεδίου δράσης με συντονισμό των ΤΣ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών». Ας καθίσουν λοιπόν όλοι μαζί να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν μέτρα και δράσεις έστω και τώρα!

Όλοι μαζί όμως, γιατί το μέλλον και η πορεία ενός τόπου δεν καθορίζονται μόνο από τις αρχές, αλλά και από τον κόσμο! Ας μην αφήσουμε λοιπόν φαινόμενα αδράνειας και αδιαφορίας να κυριαρχήσουν, να παγιωθούν, και να αποδειχτούν μοιραία! Αλλιώς, όπως έλεγε και ο Κ. Βάρναλης,

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα»!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.