Υπάρχουν μυστήρια, και άλυτα προβλήματα σήμερα στο χωριό μας;

του Λουη Σερεμετη


Πριν λίγο είδα τυχαία μια ανάρτηση στο facebook ενός φίλου και συγχωριανού μου που έκανε μαζί με έναν εποχικό υπάλληλο του Δήμου, αφού τυχαίνει να μην είναι διαδικτυακοί φίλοι μου, που με δύο φωτογραφίες δείχνουν μια υδροφόρα της Πολιτικής προστασίας του Δήμου να ρίχνει νερό για άλλη μια μέρα στην δεξαμενή της ύδρευσης του χωριού για να μην ξεμείνουμε από νερό, και ταυτόχρονα να μας ενημερώνει και να μας προβληματίζει γράφοντας ότι «νερό έρχεται, αλλά που πάει»!

Όμως επειδή δεν έχουν τόση αξία οι γνώμες και οι αιτιάσεις του κόσμου, αλλά περισσότερο των υπευθύνων του τόπου, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν. Κατ αρχήν το ερώτημα για το που πάει το νερό πρέπει να απευθύνεται στους υπεύθυνους του χωριού, γιατί αυτοί έχουν τις υπηρεσίες και τα μέσα να το ελέγξουν, και όχι στους συμπολίτες τους, γιατί δεν είναι αναγκασμένο όλο το χωριό να τρέχει για να καλύψει αδυναμίες υπηρεσιών του Δήμου, και στο τέλος να λέει ο ένας τον άλλον «ρουφιάνο»!

Κατά δεύτερον δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μεγάλης ζήτησης λόγω του περισσότερου κόσμου αυτήν την περιόδου, ή έλλειψης στην τροφοδοσία λόγω βλάβης, ή επάρκειας νερού, επικουρικά να βοηθιέται και να ανακουφίζεται η κατάσταση από υδροφόρες του Δήμου! Ίσα ίσα που βοηθάει, αν και άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία και η επάρκεια όλη την χρονιά.

Όλα αυτά λοιπόν με την προσωρινή λύση της υδροφόρας καλά και άγια, αλλά υπό δύο πολύ σοβαρές προϋποθέσεις : Πρώτον να ξέρουμε από πού προέρχεται το νερό που κουβαλάει η υδροφόρα, αν έχουν νερό οι γεωτρήσεις του χωριού και αν περισσεύει νερό από τα αρδευόμενα χωράφια αυτήν την εποχή, και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, αν υπάρχει έλεγχος καταλληλότητα της υδροφόρας, που να αποδεικνύεται όμως, ότι δηλαδή αυτή είναι κατάλληλη για την μεταφορά πόσιμου νερού που θα πέφτει μέσα στην δεξαμενή ύδρευσης του χωριού!

Το λέω αυτό γιατί ακούγεται ότι στον Δήμο υπάρχει μόνο μια υδροφόρα και όχι σε πολύ καλή κατάσταση, και με αυτήν γίνεται η μεταφορά του νερού! Και επειδή αυτή βοηθάει στον ανεφοδιασμό και των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες από το παρελθόν, σημαίνει ότι μπορεί να τα τροφοδοτήσει τα πυροσβεστικά όχι και με πεντακάθαρα νερά, οπότε εδώ υπάρχει πρόβλημα υγιεινής! Προφανώς και οι δύο αυτοί λόγοι αγγίζουν το μέγιστο θέμα και αγαθό της δημόσιας υγείας, και γι αυτό δεν χωρούν λύσεις «ό,τι να ναι», ούτε εφησυχασμοί και εκπτώσεις!

Ξέρω ότι αυτή η ανάρτησή μου δεν είναι και πολύ δημοφιλής, ούτε περιμένω πολλές θετικές αντιδράσεις και σχόλια. Μάλλον περιμένω αρνητικές αντιδράσεις και σχόλια.

Όμως θα είμαι πολύ ικανοποιημένος αν συμβάλω στο να δοθούν οι αρμόζουσες απαντήσεις και αν λυθούν απορίες, γιατί είναι κρίμα για το χωριό να κρύβεται η αλήθεια και να σέρνονται από εδώ και από εκεί ανυπόστατες και ψευδείς φήμες, και να γίνεται εκμετάλλευση από οποιαδήποτε πλευρά ενός θέματος που αφορά το επίπεδο πολιτισμού αυτού του χωριού, και το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας!

Με αυτήν μου την δημόσια παρέμβαση πιστεύω ότι μετέφερα στους αρμοδίους και κάθε υπεύθυνο αυτό που αισθάνεται ο καθένας μας. Είμαι σιγουρότατος ότι με αυτά που είπα για το φλέγον θέμα των ημερών, εκφράζω την κοινή αντίληψη και τον προβληματισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των συγχωριανών μου, ενός κόσμου που απαιτεί υπεύθυνες διαβεβαιώσεις, και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε θέματα ποιότητας ζωής, αλλά με μια προϋπόθεση για να έχουν αυτές αξία! Οι απαντήσεις που ζητάμε, αν δοθούν, να δοθούν μόνο από τους υπεύθυνους, και κανέναν άλλον άτυπο εκπρόσωπό τους. Και το κυριότερο: όχι νερό και ό,τι νάναι!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.