Πόση ασέβεια, ειρωνεία, και χλεύη χωράνε σε μια ιστορική πλατεία, και με φόντο το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή;

φωτο -www.apela.gr

του Λουη Σερεμετη

Στα σκαλοπάτια, μπροστά από το άγαλμα του λαβωμένου Σπαρτιάτη πολεμιστή του Λεωνίδα στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, επέλεξαν να στήσουν το «αγωνιστικό βήμα» τους και να κηρύξουν την δική τους «επανάσταση» κάποιοι σύγχρονοι «πολεμιστές», ζηλεύοντας την δόξα των αρχαίων Σπαρτιατών πολεμιστών! Είναι αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά να μας προστατέψουν από την παγκόσμια συνομωσία και την επιστημονική λαίλαπα που τάχα επελαύνει ακάθεκτη!

Ήταν μια σπάνια φολκλορική εκδήλωση με παλαμάκια, πολύχρωμα καπελάκια και σπόρ casual ντύσιμο, με δροσερούς χυμούς, παγωτά, φρέντο καπουτσίνο και από ένα νερό στο χέρι! Οι γνωστοί «ακοίμητοι φρουροί» που αγωνίζονται χωρίς χρώματα για την «σωτηρία όλων μας», μέσα στην θολούρα τους από την αφόρητη ζέστη μπουρδούκλωσαν τα λόγια τους και την Ελληνική σημαία με τα δικά τους «λάβαρα» και τα αυτοσχέδια πλακάτ, και συνασπίστηκαν σε έναν υπέρ πάντων αγώνα!

Λίγοι αλλά θορυβώδεις, αφού όλοι έχουμε «φροντίσει» να τους κάνουμε χώρο για να υπάρχουν και να φαίνονται, αυτοί που αυτοχαρακτηρίζονται «θεματοφύλακες της ευζωίας, της νομιμότητας και της συνταγματικότητας»! Είχε «συνταγματολόγους» και «λοιμωξιολόγους», ρασοφόρο και λαϊκούς, νέους και γέρους, όλοι απαραίτητα χωρίς μάσκες, γιατί έπρεπε να φανεί η αποφασιστικότητα στα πρόσωπα, το χαμόγελο στα χείλη, να μπορούν οι άνθρωποι ρε αδερφέ να χαμογελάσουν πλατιά, λοξά και με νόημα, και αν υπάρχει να φανεί και κανά χρυσό δοντάκι!

Με φόντο λοιπόν το άγαλμα του αρχαίου Σπαρτιάτη πολεμιστή και την πλακέτα που αναγράφει το εμβατήριο του Τυρταίου, «Τί τιμή στο παλληκάρι, όταν πρώτο στη φωτιά σκοτωθεί για την πατρίδα με τη σπάθα στη δεξιά», κήρυξαν άλλον έναν πόλεμο, έναν νέο «ανένδοτο» αντίστασης και απείθειας μέχρι την τελική νίκη, αυτόν κατά του διχασμού τάχα της κοινωνίας, του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ομάδων εργαζομένων σε όλες τις δομές υγείας!

Οι ομιλητές έκαναν λόγο για διχασμό της κοινωνίας με ευθύνη του κράτους, εξ αιτίας του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και μη, γιατί τάχα προσβάλλει τις αρχές της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης! Αστεία πράγματα! Προφανώς και θα διχαστούμε, αλλά με ευθύνη όσων δείχνουν και ασκούν αντικοινωνική συμπεριφορά, γιατί ακριβώς αυτή η θρασύτητα και η ασυδοσία αυτών των αντικοινωνικών στοιχείων είναι που πραγματικά διχάζει την κοινωνία.

Όμως ένα συντεταγμένο κράτος οφείλει, και σωστά το κάνει, να επαναφέρει τις βασικές ελευθερίες για τους εμβολιασμένους και να επιβάλλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. Δεν νοείται σοβαρή χώρα, όπου τα αντικοινωνικά στοιχεία να κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες. Μακάρι αυτό να συνέβαινε και σε άλλες περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Αναφέρθηκαν στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των πολιτών και την αβίαστη επιλογή του εμβολιασμού ή μη, και ζήτησαν να κατατεθούν αγωγές κατά της υποχρεωτικότητας στις δομές της υγείας, την στιγμή που σε δομές υγείας στη Σπάρτη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι είναι πολλοί, και όπως αποκαλύφτηκε χτες, σε νοσοκομείο των Χανίων το μισό προσωπικό, περίπου 400 άτομα, είναι ανεμβολίαστοι! Έτσι νομίζουν ότι θα νικήσουμε και θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω, ή μήπως τους βολεύει η αναμπουμπούλα για να έχουν λόγο ύπαρξης και πεδίο δράσης;

Και η κορύφωση ήρθε όταν ανάμεσα στα άλλα μια οδοντίατρος είπε επί λέξει: «να είμαστε όλοι μαζί εναντίον του πιο ναζιστικού μέτρου που έχει θεσπιστεί στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών, αλήθεια», και ο κόσμος ξέσπασε σε επευφημίες! Μια άλλη ομιλήτρια δήλωσε φανατικά αντίθετη με τη υποχρέωση να δίνουμε ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα και πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν πάμε να φάμε να πιούμε και να διασκεδάσουμε, και εδώ έπεσε πολύ χειρικρότημα! Αυτά και άλλα πολλά ευτράπελα ειπώθηκαν! Αδιάψευστος μάρτυρας το βίντεο, και ο αρχαίος Σπαρτιάτης πολεμιστής!

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία αυτή ότι το άγαλμα του πολεμιστή έχει βανδαλιστεί στο παρελθόν, και από το 2015 έχει αφαιρεθεί το σπαθί του, αλλά οι δημοτικές αρχές δεν εδέησαν να το αντικαταστήσουν! Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που διαδήλωσαν μπροστά στον Σπαρτιάτη πολεμιστή και φωτογραφήθηκαν πλάϊ του ευαισθητοποιήθηκαν, ή διαμαρτυρήθηκαν για αυτό; Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σπαθί του που δεν του το πήραν στον πόλεμο, του το πήραν κάποιοι βάνδαλοι ύπουλα μια βραδιά, και εν καιρώ ειρήνης!

Αντί λοιπόν για την συμπόρευση όλων, τον σεβασμό στις περιστάσεις, και την τιμή σε αυτούς που πασχίζουν για να εξαλειφθεί η απειλή, διάλεξαν τον μοναχικό δρόμο της «κοπάνας», της ασέβειας, της ειρωνείας, και της χλεύης πάνω σε μια ιστορική πλατεία! Της «κοπάνας» γιατί δεν συμμετέχουν σε μια εθνική προσπάθεια. Της ασέβειας γιατί μιλάνε για ναζιστικούς νόμους σε μια δημοκρατική χώρα που παίρνει μέτρα και καλεί σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας! Της ειρωνείας για τους επιστήμονες που θέλουν τάχα το κακό της ανθρωπότητας. Και της χλεύης για όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας.

Είναι απίστευτο το θράσος τους να παρομοιάζουν τους εαυτούς τους με ηρωικούς αγωνιστές, όμοιους με τον αρχαίο Σπαρτιάτη, συμπολεμιστή του Λεωνίδα, που λαβώθηκε φυλάγοντας Θερμοπύλες, πολεμώντας σαν γνήσιος Σπαρτιάτης εναντίον συγκεκριμένων και ορατών εχθρών, και όχι κατά αοράτων όπως κάνουν ετούτοι! Για άλλα ιδανικά και αξίες πάλεψε αυτός ο πολεμιστής, και για άλλα φαιδρά κι ανυπόστατα πράγματα σκιαμαχούν αυτοί, κρατώντας όμηρο μια ολόκληρη κοινωνία, αδιαφορώντας για τα οδυνηρά αποτελέσματα στην υγεία, στην ζωή, στην οικονομία!

Είναι παλιά και προσφιλής τακτική αυτών των δήθεν ακομμάτιστων αγανακτισμένων να μαζεύονται στις πλατείες, και να εκτονώνονται ασχημονώντας κατά πάντων, επειδή πιστεύουν ότι αυτοί θα γράψουν την ιστορία! Ίσως επέλεξαν αυτό το σημείο και για λόγους επικοινωνίας, για να κάνουν ντόρο και να ξεσηκώσουν τον κόσμο κατά των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων της συντεταγμένης πολιτείας, περιφρονώντας για άλλη μια φορά τους νομοταγείς συμπολίτες τους! Στο χέρι του καθενός μας και όλων μαζί είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, και να τους κάνουμε να μην καταφέρουν τίποτα άλλο εκτός από το να σηκώνουν μόνο λίγο κουρνιαχτό!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.