«Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι, και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι»

του Λουη Σερεμετη.


«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει», είχε πει Αϊνστάιν!
Μπορεί να ακούγεται πολύ απειλητική αυτή η άποψη, δεν παύει όμως να είναι μια προειδοποίηση αφού έχει να κάνει με την πραγματικότητα, αν σκεφτούμε ότι οι μέλισσες είναι «υπεύθυνες» για την επικονίαση μεγάλου μέρους των φυτών που υπάρχουν στο πλανήτη.
Η 20η Μαΐου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα της μέλισσας! Λίγοι μπορεί να το ξέρουν γιατί στο facebook προέχει η προβολή άλλων γεγονότων και επετείων! Μας το θύμισε φέτος η Αντζελίνα Τζολί με αυτή την τολμηρή φωτογράφιση, μια ακτιβίστρια που αγωνίζεται γα την ισότητα των γυναικών, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και την εξάλειψη των προκαταλήψεων απέναντι τους, ενώ έχει να επιδείξει πλούσιο έργο υπέρ των προσφύγων και των δικαιωμάτων των παιδιών! Τώρα, αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο και ανακηρύσσεται «Ανάδοχος» του προγράμματος «Γυναίκες για τις Μέλισσες» (Women for Bees) που είχε ήδη σχεδιάσει το 2020 ο γαλλικός Οίκος Guerlain σε συνεργασία με την UNESCO.
Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες, τις κυψέλες. Οι εργάτριες αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν και οι κηφήνες και η βασίλισσα. Η πειθαρχία και η εργατικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των μελισσών, και γι αυτό συνήθως δίνουμε τον τίτλο «η μέλισσα» σε συλλόγους για να τονίσουμε την ομαδικότητα και την εργατικότητα προς όφελος της κοινωνίας!
Τα πιο γνωστά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες είναι το μέλι, ο βασιλικός πολτός και η γύρη. Άλλα προϊόντα που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας μελισσοκόμος είναι η πρόπολη η οποία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απολύμανση της κυψέλης και αποτελεί το φυσικό αντιβιοτικό για εμάς και τις μέλισσες. Ακόμη, το δηλητήριο της μέλισσας από το κεντρί της χρησιμοποιείται για την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.
Με το πέταγμα από λουλούδι σε λουλούδι γίνεται η επικονίαση, απαραίτητη διαδικασία για να εξασφαλίζεται η παραγωγή των πολλών αγροτικών προϊόντων. Αναμφισβήτητα, χωρίς την επικονίαση το φυτικό βασίλειο θα ήταν φτωχότερο, αφού αρκετά σημαντικά είδη των καλλιεργούμενων φυτών και της αυτοφυούς χλωρίδας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Διάφορα έντομα διαδραματίζουν ρόλο επικονιαστών στην Ευρώπη, Απ’ όλα τα έντομα επικονιαστές όμως, μεγαλύτερη σημασία δόθηκε στη μέλισσα καθώς θεωρείται ο κυριότερος επικονιαστής.
Όμως ο πληθυσμός των εντόμων επικονιαστών και κυρίως της μέλισσας παρουσιάζουν σημαντική μείωση, η οποία σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως ο παρασιτισμός τους από επιζήμιους οργανισμούς, η εκδήλωση ασθενειών, η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί κατά 15 – 35% στην Ευρώπη από το 1985 μέχρι το 2005. Οι άλλοι παράγοντες που έχουν καταγραφεί σαν εχθροί των μελισσών είναι:
Ασθένειες: άκαρι βαρόα, κηρόκορος, μυκώσεις, ιοί, και οι:
• Μικροί κυνηγοί: μελισσοφάγος, χελιδόνια, πράσινες σαύρες, σφήκες
• Θηλαστικά: ποντίκια, άνθρωπος
• Κλιματολογικές συνθήκες: καταρρακτώδης βροχή, κρύο, υγρασία, καύσωνας
• Δηλητηριάσεις: φυτικής προέλευσης, φυτοφάρμακα, βιομηχανικά κατάλοιπα.
• δραματική μείωση του αριθμού των μελισσών, λόγω κυρίως της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, απειλεί ολόκληρο το οικοσύστημα.
Οι δράσεις που προτείνονται από τους ερευνητές αφορούν στην προστασία των βιοτόπων και αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν μείωση του αριθμού των μελισσών όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση. Φυσικά, για να μπορέσει να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά η κοινωνία και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας.
Θα πρέπει επίσης το κράτος να ενισχύσει κι άλλο τους μελισσοκόμους με κίνητρα και διευκολύνσεις για να αυξήσουν τον αριθμό των κυψελών τους, και να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το επάγγελμα, το οποίο είναι αρκετά προσοδοφόρο, και τόσο σημαντικά ωφέλιμο για την ισορροπία της φύσης!
Φάτε μέλι, φτιάξτε γλυκά από μέλι, «να είναι η ζωή σας σαν μέλι»!

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.