Ώρες ευθύνης για όλους!

Του Λουη  Σερεμετη


Ακούγοντας καθημερινά τη γκρίνια τους για την μη ικανοποιητική απόδοση της καραντίνας, καθώς και τα σημερινά νέα για το τι θα ισχύσει για τις γιορτές, καταλαβαίνει κανείς ότι το παιχνίδι έχει προ πολλού χαθεί! Για το «τις πταίει», το σίγουρο είναι ότι έγιναν ασυγχώρητα λάθη και παραλήψεις και από αυτούς που κυβερνούν, που τώρα κοστίζουν. Για το τι φταίει, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Η κυριότερη αιτία, και ορατή από τον καθένα, είναι ότι τώρα έγινε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι είχε γίνει στην πρώτη καραντίνα. Με λίγα λόγια κυριάρχησε η αδράνεια, ο εφησυχασμός, η ατολμία, αλλά και ο φόβος για έγκαιρη λήψη μέτρων, μη τυχόν και δυσαρεστηθούν κάποιοι, και μην πληγεί η τουριστική βιομηχανία, και άλλα πολλά!
Στην αρχή μας είπαν για τρεις εβδομάδες, λες και δεν ήξεραν, μετά για πέντε, ότι τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο, μετά η εστίαση, αλλά φαίνεται λογάριαζαν χωρίς τους λοιμωξιολόγους! Λέγανε επίσης ότι θα επιτρέψουν εν μέρει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, κυρίως των φοιτητών, μετά από rapid test φυσικά, για να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους λόγω των εορτών κλπ! Τίποτα δεν έγινε απ’ όλα αυτά!
Αντί όλων αυτών, αποφάσισαν ότι για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα περιορίζεται από τις δέκα ημέρες που είχε εξαγγελθεί, στις τρείς!
Αλλά με πιάνει το παράπονο, γιατί την ίδια ώρα δεν μπορώ να υποδεχτώ το παιδί μου που σπουδάζει και δουλεύει ταυτόχρονα τέτοιες μέρες, που είναι σε άλλο νομό, για να μην είναι μόνο του τις γιορτές, και να γιορτάσουμε μαζί τις Άγιες μέρες; Πώς να έρθει όταν συγκοινωνία δεν υπάρχει, και όταν δεν μπορεί να πάει να το μεταφέρει ο γονιός με Ι.Χ; Άλλος ένας κωδικός μετακίνησης με SMS για τέτοιες περιπτώσεις, γιατί δεν προβλέπεται; Δεν το έχουν πάρει χαμπάρι; Όλα τα είχαν προβλέψει, για το περπάτημα, για τα ζώα του σπιτιού, που τόσο πολύ προκλητικά το εκμεταλλεύτηκαν μερικοί.
Ένα άλλο που αποφάσισαν, και αμφιβάλλουμε αν συμφώνησαν σ’ αυτό και οι λοιμωξιολόγοι, και δεν απάντησε ευθέως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, ήταν να ανοίξουν τις εκκλησίες, γιατί προφανώς πίεσαν σθεναρά οι Ιεράρχες! Αλλά ακόμα κι εκείνες τις άφησαν μισάνοιχτες, ή μισόκλειστες, όπως το δει κανείς!
Ας βάλουν τώρα από έναν αστυνομικό σε κάθε εκκλησία να μετράει και να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων και να παλεύει με τους ηλικιωμένους, ή να διαλύσει συγκεντρωμένους πιστούς στο προαύλιο!
Θα μπορούσαμε να μην πάμε στην εκκλησία τα φετινά Χριστούγεννα, να κάνουμε τον σταυρό μας στο εικόνισμα του σπιτιού μας, δεν θα πάθουμε τίποτα αν δεν κοινωνήσουμε, στον ίδιο παράδεισο θα πάμε όλοι, και να βοηθούσαμε όπως μπορούσε ο καθένας μας έναν άνθρωπο που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, συμβάλλοντας περαιτέρω στην μη εξάπλωση του ιού, και αυτό με προτροπή της ίδιας της Ιεραρχίας, αλλά …….
Πόσο αδύναμη είναι η δική μας φωνή, και πόσο δυνατή είναι η φωνή των ισχυρών, και των Ιεραρχών;
Κάναμε υπομονή, δείξαμε πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, αλλά τούτη τη φορά τα κάνανε μούσκεμα. Μας εξοργίσανε με τα καμώματά τους, εξάλλου τα είδαμε στις τηλεοράσεις και σε φωτογραφίες, πολλές φορές οι ίδιοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν λάθη τους, και όσα επιδόματα και βοήθειες και να δώσουν, δεν μας ημερεύουν! Εξάλλου είναι πρόσκαιρα, «αλοιφίτσες και πανάκια», και «παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του», όπως λέει ο λαός !
Δυστυχώς λίγα πράγματα μπορούν πια να κάνουν. Το μόνο που μπορεί να μας σώσει πλέον είναι ένα εμβόλιο και ένα φάρμακο, αλλά μέχρι τότε θα μας γλιτώσει μόνο η ατομική μας ευθύνη και η υπευθυνότητα, και αν βεβαίως το θέλει, και ο ίδιος Θεός!

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.