«Η Πούλια βασιλεύοντας, το μήνυμά της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους»

Του Λουη Σερεμετη


«Η Πούλια βασιλεύοντας, το μήνυμά της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους»

Έτσι λέει μια παροιμία για τον Νοέμβρη, επειδή το ουράνιο σημάδι που οργανώνει τις εργασίες των γεωργών και τσοπάνηδων είναι ο αστερισμός της Πούλιας. Η Πούλια ανατέλλει  στα τέλη Μάη και τότε αρχίζει το καλοκαίρι, και βασιλεύει στις 14 Νοέμβρη ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φιλίππου, και αρχίζει ο χειμώνας.

Ήρθε ο Νοέμβρης, κοντοζυγώνει ο χειμώνας!

Ο λαός τον λέει «Βροχάρη» (γιατί έχει πολλές βροχές), «Ανακατεμένο» (από τον άστατο καιρό), «Κρασομηνά» (επειδή τότε άνοιγαν τα καινούρια κρασιά), «Μεθυστή» (επειδή όσοι δοκιμάζουν τα νέα κρασιά μεθάνε),  Σποριά (μιας κι είναι ο καταλληλότερος μήνας για τη σπορά στα στάρια και τα όσπρια), «Ξυλευτή» (αυτόν τον μήνα ο κόσμος κουβαλάει τα ξύλα και τα αποθηκεύουν για το χειμώνα. Αυτό τον καιρό οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν  τις κυψέλες σε μόνιμες θέσεις, πιο ζεστές, για το ξεχειμώνιασμα.

Από γιορτές, στις 8 του μήνα έχουμε τη γιορτή των Ταξιαρχών, και γι αυτό ο Νοέμβρης ονομάζεται και Άϊ-Ταξιάρχης, Άϊ-Στράτηγος. Παλιά πίστευαν ότι την μέρα αυτή ο Αρχάγγελος Μιχαήλ γράφει στο τεφτέρι του τις ψυχές που θα πάρει μέσα στον επόμενο χρόνο, κι εκείνη την ημέρα όλοι ήτανε μέσα στην αγωνία!

Στις 14 του μήνα είναι του Αγίου Φιλίππου, και αρχίζει η νηστεία 40 μέρες, μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στις 17 με διάφορες εκδηλώσεις τιμάμε την επέτειο  του Πολυτεχνείου.
Στις 21 Νοεμβρίου είναι τα «Εισόδια της Θεοτόκου» μια από τις πιο βαριές γιορτές  όπως λέγανε, και την ημέρα την κρατούσαν οι αγρότες! Είναι η ανάδειξη του θεϊκού γυναικείου στοιχείου στον Χριστιανισμό, και πολλές Μαρίες διαλέγουν να γιορτάζουν τότε. Κάποτε λέγανε ότι αυτή τη μέρα γιορτάζουν μόνο οι παρθένες Μαρίες, αλλά τώρα σιγά…..

Στις 30 είναι του Αγ. Ανδρέα, συνήθως έχει παλιόκαιρο, πολύ αέρα και κρύο, και ο κόσμος λέει «ο Αγι Αντριάς ξαγνάντησε, τα σίδερα ροκάνισε»!

Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για το μάζεμα της ελιάς. Την περιμένει ο κόσμος πως και πως «για να μπει καμιά δεκάρα στο σπίτι» όπως λέγανε, μετά τα καλοκαιρινά έξοδα, για να περάσει η χρονιά, ειδικά όπου  η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια.

Η ελπίδα κυρίως των αγροτών για την πορεία του εισοδήματος είναι ο Νοέμβρης. Βροχή θέλουμε που τη χρειαζόμαστε, μαλακό καιρό, ησυχία σε όλο τον κόσμο, και υγεία! Δεν ζητάμε πολλά!

Καλό μήνα, και καλό χειμώνα!

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.