ΟΙ ΚΡΟΚΕΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ.

Γραφει ο Λουης Σερεμετης


Γι’ αυτό ευθύνεται η αλαζονεία της εξουσίας, διότι την άγνοια δεν την δικαιολογούν ούτε οι νομοθέτες, και εξηγούμαι: Τα προβλήματα της Κοινότητας Κροκεών είναι τεράστια και δεν έχει επιλυθεί ούτε ένα εξ αυτών, γιατί δεν υπάρχει η διάθεση από την πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου να συζητήσει και να επιλύσει τα αυτονόητα. Ουδείς εκ του Τ.Σ Κροκεών επιτρέπεται να σφυρίζει αδιάφορα, ούτε ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να υποτιμά επί της ουσίας την νοημοσύνη κανενός, και την ιστορία της Κροκεάτικης κοινωνίας. Για όλους αυτούς τους λόγους οι Κροκεές είναι σε κρίση . Η ιστορία έχει ως εξής…….

Περί τα τέλη Ιουλίου μάθαμε ότι τον Οκτώβριο θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Ευρώτα κατά της υπ. αρ. 133321/2974/10-11-2011 απόφασης του ΥΠ.Ε.Κ.Α, για άδεια λειτουργίας λατομείου στη θέση «Ψηφί».

Όταν ενδιαφερθήκαμε να ενημερωθούμε σχετικά, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κροκεών περιέργως αρνήθηκε πεισματικά με το έτσι θέλω να συγκαλέσει Τοπικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα, και να λάβει απόφαση στήριξης της προσφυγής του Δήμου Ευρώτα!

Μια επιτροπή συμπολιτών, με δύο τοπικούς συμβούλους της μειοψηφίας, με αίτησή μας, (αρ. πρωτ. 28/28-07-2020), ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού συμβουλίου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αφού κατά γενική εκτίμηση η λειτουργία του εν λόγω λατομείου θα επηρεάσει δυσμενώς όχι μόνο την περιοχή των Κροκεών, αλλά και μια ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Στις 10-08-2020 πήραμε μια απάντηση από τον πρόεδρο, την οποία λίαν επιεικώς μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει αστεία, αστήρικτη, προσβλητική για την λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, και υποτιμητική για την νοημοσύνη μας ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες του Δήμου.

Στην απάντησή του μας λέει ότι του έστειλε η νομική υπηρεσία του Δήμου Ευρώτα με e- mail το δικόγραφο της προσφυγής του Δήμου, και ότι μέσα σε ένα 24ωρο επικοινώνησε προσωπικά με όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, αλλά όλοι δήλωσαν άγνοια του θέματος γιατί είχαν αλλάξει τα συμβούλια, και άλλοι είχαν πεθάνει!.Στη συνέχεια λέει ότι αναζήτησε κάποια αρχεία σχετικά με την υπόθεση, τα οποία όπως υποστηρίζει δεν υπήρχαν! Όπως αποδείχτηκε και στοιχεία υπήρχαν, και τα νέα συμβούλια αυτών των φορέων υπέγραψαν αυτή την επικαιροποίηση της προσφυγής στη δικηγόρο στη Σκάλα.

Έτσι λοιπόν δεν έγινε καμία συνεδρίαση του Τ.Σ όπως ισχυρίζεται, και καμιά απόφαση δεν ελήφθη να μην πραγματοποιηθεί συμβούλιο. Απλά ενημέρωσε προφορικά και στο πόδι τα υπόλοιπα μέλη ότι δεν κάνει συμβούλιο, γιατί έτσι εκείνος αποφασίζει. Στην απάντησή του στην αίτησή μας λέει ότι: «καμιά απόφαση δεν θα παίρναμε επειδή έχουμε πλήρη άγνοια επί του ζητήματος, και καμία ουσιαστική ενημέρωση»! Πρώτη φορά βλέπουμε Τοπικό συμβούλιο να δηλώνει άγνοια ενός θέματος την στιγμή που έχει ενημερωθεί από την νομική υπηρεσία του Δήμου, και από την δικηγόρο του Δήμου, και την πληρεξούσιο για το ΣτΕ!

Στη συνέχεια με υπόμνημά μας, (αρ.πρωτ.47/ 31-08-2020), απαντήσαμε σε όλες τις αιτιάσεις του προέδρου του Τοπικού συμβουλίου Κροκεών, και κάναμε κάτι πολύ απλό και εύκολο! Παραθέσαμε και στηρίξαμε αυτά και μόνο αυτά που λέει στην προσφυγή του ο Δήμος Ευρώτα, και τίποτα άλλο! Παράλληλα ενημερώσαμε για τις ενέργειές μας με άλλο έγγραφο και τον κ. Δήμαρχο.

Από τότε πέρασε ένας μήνας, και «νεότερον ουδέν»!

Να φταίει η αλαζονεία της εξουσίας, η άγνοια, η αδιαφορία;

Τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της πλειοψηφίας του Τοπικού συμβουλίου Κροκεών προς στα θεσμικά όργανα και στους πολίτες είναι ανεπίτρεπτες, και εκφράζουν καθεστωτική νοοτροπία. Εκτιμώντας ότι εκφράζω αρκετούς συμπολίτες μου, δηλώνω ότι προκαλεί θλίψη και προβληματισμό αυτή η  πρωτόγνωρη συμπεριφορά του προέδρου, και αν συνεχιστεί σίγουρο είναι ότι θα είναι πάμπολλες οι αντιδράσεις.

Τα δημόσια πρόσωπα υποχρεούνται να δέχονται κριτική, θετική ή αρνητική, ακόμη και σκληρή, και αυτό βοηθάει στο να γίνουν καλύτεροι και πιο δίκαιοι. Κύριε πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου Κροκεών είσαι υποχρεωμένος να απαντάς όπως πρέπει στα έγγραφα αιτήματα των συνδημοτών σου, και να ενεργείς σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκτός από την διαχείριση της καθημερινότητας, (καθαριότητα, ύδρευση, νερό, άρδευση, φωτισμός, νεκροταφεία), υπάρχουν και άλλα εξ ίσου σοβαρά θέματα! Όπως είναι η διαχείριση έκτακτων καταστάσεων,  θέματα ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, και ποιότητας ζωής, που απαιτούν πολιτική βούληση, ξεκάθαρες τοποθετήσεις, ακόμα και συγκρούσεις. Γι αυτό εκλεχτήκατε.

Κύριοι της πλειοψηφίας σας υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι είναι υποχρέωσή σας έστω και τώρα να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Να συγκαλέσετε έκτακτο συμβούλιο, να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα, και να στηρίξετε την προσφυγή του Δήμου, αλλιώς σημαίνει ότι δεν συμπαρατάσσεστε με την προσφυγή του Δήμου Ευρώτα, και την βούληση των συνδημοτών σας, και θα καταγραφείτε ως οι μεγάλοι απόντες από σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον μας!

Είναι γνωστές οι ευθύνες σας που απορρέουν από τις αρμοδιότητες που έχετε, καθώς και οι υποχρεώσεις σας έναντι των πολιτών. Πιστεύω να γνωρίζετε ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει την ύπαρξη θεσμικών εποπτικών οργάνων των ΟΤΑ, στα οποία οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν κατά των παραλείψεων και των αυθαιρεσιών οποιασδήποτε αρχής, και σ’ αυτά σκοπεύουμε αν χρειαστεί να προσφύγουμε .

Εν κατακλείδι, ως πολίτες των Κροκεών έχουμε το δικαίωμα να ρωτάμε, να ελέγχουμε, και να ασκούμε κάθε συνταγματικό μας δικαίωμα για αυτόν τον σκοπό! Τέλος επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε αν χρειαστεί για αυτό το θέμα, αλλά και για τα υπόλοιπα προβλήματα της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών γραπτά, προκειμένου να ενημερώνονται οι συνδημότες μας και οι απανταχού Κροκεάτες για το τι πραγματικά  συμβαίνει, και για να βοηθάμε στην επίλυσή τους.

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.