Ο καθένας με τον πόνο του!

Γραφει ο Λουης Σερεμετης


Κάθε πρωί πριν φύγουμε για ελιές, ανοίγουμε την τηλεόραση όλο αγωνία μη τυχόν κι ακούσουμε αν φαίνεται τίποτα για βροχή, και μια κοπελίτσα, «γλάστρα», έτσι τις λένε, δεν βάζει γλώσσα μέσα της όταν φτάνει η ώρα του καιρού! Διακόπτει συνέχεια τον μετεωρολόγο για να μάθει αν είναι η θάλασσα ζεστή, αν θα έχουν χιόνια τα χιονοδρομικά, και τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο! Όταν της πουν ότι δεν θα βρέξει και θα κάνει ζέστη όπως σήμερα που καήκαμε και κοκκίνισε η μούρη μας από τον ήλιο, πλέει σε πελάγη ευτυχίας, κι εμείς χορεύουμε από τα νεύρα μας, γιατί ξέρουμε ότι η επόμενη καλλιεργητική χρονιά φαίνεται πολύ δύσκολη και μαύρη από πάσης απόψεως!

Θυμάμαι το 1990, πάλι με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον πατέρα αυτουνού, υπήρχε μεγάλη αβροχιά και ξηρασία τέτοιο καιρό, και κάθε βράδυ στα καφενεία περιμέναμε ν ακούσουμε αν θα βρέξει. Όλοι οι παρουσιαστές των ειδήσεων ήταν ολόχαροι που δεν φαινόταν συννεφάκι στον ουρανό, και λέγανε «θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα ο υπέροχος καιρός, είναι ευκαιρία για αποδράσεις σε παραλίες και στην εξοχή, ταξίδια, αλλά και για υπαίθριες γεωργικές εργασίες»! Τρομάρα τους!

Από τις πολλές δεν άντεξε ένας γεροντάκος, ο μπάρμπα Πότης, σηκώνεται από την καρέκλα του, πάει κοντά στην τηλεόραση, και κουνώντας τη μαγκούρα του τα βάζει με τον Χατζηνικολάου που ήταν ολόχαρος κι αυτός για την συνεχιζόμενη αφύσικη χειμωνιάτικη καλοκαιρία, και του λέει: «Να δω ρε κερατά άμα δεν βρέξει και ο αγρότης δεν έχει σοδειά, πως θα δουλέψουν τα μαγαζιά, και τι θα φάτε εσείς οι υπάλληλοι και ο κόσμος στις πολιτείες»!

Ο καθένας με τον πόνο του! Μπορεί να γελάσαμε όλοι για το σκηνικό, αλλά όντως ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους!

Ήταν τότε που λιγόστευε δραματικά το νερό στους ταμιευτήρες της Αθήνας, στα ποτάμια και στις λιμνοδεξαμενές, και μας έλεγαν πώς να κάνουμε οικονομία στο πότισμα των χωραφιών, απαγόρευαν τους κήπους στα σπίτια, ακόμα και τις γλάστρες με τα λουλούδια στις αυλές, το πλύσιμο των αυτοκινήτων, της βεράντας. Μας λέγανε να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας, αλλά και να βάζουμε μέσα στο καζανάκι της τουαλέτας ένα τούβλο για να χωράει λιγότερο νερό το καζανάκι, και να μην το τραβάμε με το παραμικρό! Μέχρι τότε ο καθένας μπορούσε να κάνει όπου και όσες ήθελε γεωτρήσεις για να ποτίσει τα χωράφια του, αλλά αμέσως μπήκαν περιορισμοί λόγω λειψυδρίας.

Και φέτος με την συνεχιζόμενη αβροχιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, είναι πολύ πιθανόν να ζήσουμε πάλι τέτοιες καταστάσεις. Όταν δεν βρέχει ο Γενάρης κι ο Φλεβάρης, τι να περιμένεις από τον Μάρτη;

Σήμερα μας έφαγε ο μπουχός, όλη μέρα έτρεχε ο ιδρώτας ποτάμι, και καθόμαστε για καφέ και φαγητό στον ίσκιο λες και θερίζαμε!

Ο Θεός να βάλει το χέρι του, ή να μας λυπηθεί!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.