Λ Σερεμετης : Πάμετε να φέρετε της εκκλησιάς τα μάρμαρα !

Γραφει ο Λ. Σερεμετης

«Πάμετε να φέρετε της εκκλησιάς τα μάρμαρα»!


Έτσι λέγανε οι παλαιοί, όταν κάποιοι προέτρεπαν τον κόσμο να μαζευτεί για μια κοινή υπόθεση, του χωριού συνήθως, αλλά αυτοί πάντα φρόντιζαν διακριτικά να απέχουν από την προσπάθεια, είτε γιατί κατά βάθος δεν πίστευαν σ’ αυτό που έλεγαν, είτε για να μην δυσαρεστήσουν κάποιους, είτε για να καλύψουν την αδιαφορία, ή την ανεπάρκειά τους. Βέβαια αν τα «μάρμαρα» δεν ερχόντουσαν, τότε εννοείται πως έφταιγαν όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια, και όχι αυτοί!

Θυμήθηκα αυτήν την ιστορία με αφορμή την μεταφορά της Τράπεζας Πειραιώς, από τις «θρυλικές» Κροκεές στη Σπάρτη, και την προσπάθεια να μην φύγει. Ό,τι γίνεται σε ένα κατάστημα της πόλης, γίνεται και σε ένα υποκατάστημα του χωριού. Η δραστηριότητά τους αυτή έχει κίνητρο το κέρδος, που είναι η διαφορά ανάμεσα στον τόκο που καταβάλλουν στους καταθέτες για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα, και στον τόκο που εισπράττουν από τους δανειζόμενους από την τράπεζα. Η δικαιολογία που προβάλλεται για το χωριό ότι τάχα είναι μικρός και συγκεκριμένος ο όγκος των συναλλαγών, δεν είναι αρκετός για την κατάργηση του καταστήματος, γιατί δεν είναι και τόσο μικρός.

Οι επιδοτήσεις και οι πληρωμές των παραγωγών, ένα καταναλωτικό δάνειο φέρνει έσοδα, ακόμα και οι λογαριασμοί που πληρώνονται και όποιες άλλες εργασίες γίνονται, π.χ εργόσημα κλπ, δεν γίνονται με ζημιά, χρεώνονται με προμήθειες, και είναι υπηρεσίες προς τους πολίτες,και με κάποιο τρόπο συμβάλουν και στην τοπική ανάπτυξη. Η προσπάθεια όμως για ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κέρδους είναι σε πρώτη μοίρα, και είναι ασταμάτητη! .

Τέλος πάντων, όταν μαθεύτηκε το κλείσιμο της τράπεζας στο χωριό, γιατί δεν μπορούσε να μείνει άλλο κρυφό, πολλοί Κροκεάτες μαζεύτηκαν το βράδυ (Δευτέρα 30/9/2019 με θέμα συζήτησης τους τρόπους πίεσης για να αποτραπεί το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στο χωριό.

Παρόντες σύλλογοι, φορείς, το τοπικό συμβούλιο Κροκεών και πολλοί κάτοικοι του χωριού, που αποφάσισαν τα εξής:

1.Να γίνει αποδεκτό το ψήφισμα που κατέθεσε η Παράταξη Μαρουδα και να επιδιωχθεί ομοφωνία στο δημοτικό δημοτικό συμβούλιο (Τρίτη 1/10/2019).

2.Το δημοτικό συμβούλιο να επιλέξει συντονιστική επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, το τοπικό συμβούλιο και τους φορείς των Κροκεών.

3.Με βάση το ψήφισμα και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να επιδιωχθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών,την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και την ΠΑΣΕΓΕΣ.

4.Η παρουσία και συνδρομή των Τοπικών Βουλευτών κρίνεται απαραίτητη και θα ζητηθεί η συνδρομή τους.5.Την Πέμπτη 3/10/2019 ώρα 9 π.μ,ημέρα λειτουργίας της Τράπεζας στις Κροκεές θα γίνει ανοικτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας .

6. Το ψήφισμα – απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να σταλεί άμεσα σε Βουλευτές,Υπουργείο Οικονομικών,ΠΑΣΕΓΕΣ και στην Κεντρική Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα την άλλη μέρα, 1 Οκτώβρη, αποφάσισε να συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση της Πέμπτης 3/10/2019,ώρα 9 π.μ έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στις Κροκεές, και η συντονιστική επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, το τοπικό συμβούλιο και τους φορείς των Κροκεών να προωθήσουν το ψήφισμα και να προωθεί συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. – Να ενημερωθούν οι τοπικοί Βουλευτές Λακωνίας και να συμπαρασταθούν. στον αγώνα των Κροκεατών.

Έγινε και η κινητοποίηση της Πέμπτης 3 Οκτώβρη μπροστά στην Τράπεζα, και χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη Δεν ξέρω τελικά τι από όλα αυτά έγιναν, αλλά στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν λίγος ο κόσμος, αυτός που συνήθως τρέχει για όλα!

Έλειπαν πρόεδροι, ή εκπρόσωποι συλλόγων ή μαζικών φορέων του χωριού! Κανείς εκπρόσωπος του Δήμου ή δημοτικός σύμβουλος από την πλειοψηφία, ούτε ο αντιδήμαρχος ο υπεύθυνος για το χωριό!

Από τη παράταξη του κ. Δ. Νταλιάνη ένας δημοτικός σύμβουλος, ο Τάσος Νταλιάνης, και ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης του κ. Μαρουδά, ο Η. Παναγιωτακάκος, τρείς τοπικοί σύμβουλοι που γρήγορα έγιναν ο εξής ένας, ο Γιάννης ο Καραμπούκαλος, ο τοπικός σύμβουλος Βασιλακίου Κούλης Κοκκόλης, και από το Δαφνί ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Χριστοφυλάκης!

Το παράπονο και ο θυμός των παρευρισκομένων ήταν ολοφάνερα. Όμως τα καφενεία ήταν «τίγκα» από «ειδικούς αγορητές, δημόσιους κατήγορους και εισαγγελείς», έτοιμοι να διαβάσουν το «κατηγορητήριο», και με συνοπτικές διαδικασίες να δικάσουν και να ανακοινώσουν τις ποινές χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού!

Όταν καλούμαστε κάθε τέσσερα χρόνια να εκλέξουμε ανθρώπους να διοικήσουν συλλόγους, μαζικούς φορείς, ή τον τόπο μας, δεν αρκεί να αποφασίζουμε με μοναδικό κριτήριο ότι είναι έντιμος ο άνθρωπος, ή καλό παιδί, ή καλό κορίτσι!, Δεν τους θέλει ο κόσμος για γαμπρούς ή για νυφάδες, αλλά να έχουν και τη διάθεση και τις αντοχές να αγωνιστούν, και αν έχουν την γνώση και τη δύναμη να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση, ενώνοντας, κινητοποιώντας και καθοδηγώντας σωστά τον κόσμο, μέχρι τη δικαίωση!

Ανεξάρτητα αν καταφέρναμε να πετύχουμε την παραμονή της τράπεζας ή όχι, είχαμε σήμερα υποχρέωση να παραστούμε μαζικά για να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας, και να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτό, ότι δεν θα δεχτούμε τίποτα μοιρολατρικά, αλλά και να καταγραφεί ότι είμαστε παρόντες, και έτοιμοι να αγωνιστούμε και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του χωριού, και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων μας!

Δεν το πετύχαμε, είναι κακό για το χωριό!

Σε όλους αυτούς που ενώ είχαν υποχρέωση να παραστούν ειδικά σήμερα και δεν παρέστησαν, έχουμε να πούμε τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι κανείς δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του. Για την κατάσταση στο χωριό μπορεί να έχουμε όλοι ευθύνες, αλλά σίγουρα όχι όλοι τις ίδιες, και ότι σε κάποιους αναλογούν και χρεώνονται λόγω θέσης οι περισσότερες.

Δεύτερον, επειδή σίγουρα θα έρθουν κι άλλα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Τρίτον, όσον αφορά εμάς που συμμετείχαμε στην προσπάθεια αυτή, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε πανταχού παρόντες, επειδή το πιστεύω μας είναι ένα: ότι «οι μάχες που χάνονται είναι αυτές που δεν δίνονται»!

 

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.