1944: Γεύμα γερμανών και δωσίλογων

Φωτό: Αρχείο ΕΡΤ 

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ο Ιωάννης Ράλλης, πρωθυπουργός της δωσίλογης κυβέρνησης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων (7 Απριλίου 1943 – 12 Οκτωβρίου 1944) σε πασχαλινό γεύμα (1944) με γερμανούς και “έλληνες” αξιωματικούς συνεργάτες των γερμανών: Δεξιά του ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Δερτιλής, διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας και αριστερά του ο Γερμανός αξιωματικός των Ες – Ες Καρλ Φίσερ (Karl Fischer), διοικητής του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ο οποίος έστειλε στον τοίχο της Καισαριανής για εκτέλεση εκατοντάδες έλληνες πατριώτες. Το τραπέζι είναι καλοστρωμένο και πλούσιο (ακόμα και σαμπάνια στον πάγο έχει), θα “ευλογηθεί” και από τον παρόντα κληρικό (δεσπότης; αρχιμανδρίτης;) και οι συνδαιτυμόνες χαμογελαστοί, άνετοι και καλοζωισμένοι είναι έτοιμοι να απολαύσουν τα πλούσια εδέσματα την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός πεινούσε και πέθαινε στους δρόμους και η εθνική αντίσταση χτυπούσε τους γερμανούς κατακτητές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Η πείνα, ήταν μια από τις πιο τραγικές συνέπειες της γερμανο-ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα. Η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, η αρπαγή από τους κατακτητές των όποιων διαθέσιμων οικονομικών πόρων και αποθεμάτων και η ληστρική επίταξη των τροφίμων και της όποιας παραγωγής για τις ανάγκες των στρατευμάτων κατοχής, βύθισαν τον ελληνικό λαό στη μεγάλη δυστυχία και πείνα της κατοχής και στο θάνατο από ασιτία, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, όπου καθημερινά άνθρωποι κατέρρεαν από εξάντληση στους δρόμους και στα πεζοδρόμια και οι περαστικοί, εθισμένοι πλέον στο θάνατο, προσπερνούσαν αδιάφορα τα πτώματα που στοιβάζονταν στις δυο πλευρές του δρόμου, προτού τα μαζέψουν τα απορριμματοφόρα του δήμου, έτσι όπως μάζευαν και τα σκουπίδια. Η πείνα κόστισε περισσότερες ζωές ελλήνων από ό,τι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι βομβαρδισμοί, ο ανταρτοπόλεμος και τα αντίποινα των κατοχικών δυνάμεων μαζί και για αυτό τον λόγο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία στη συλλογική μνήμη μέχρι σήμερα. Συνεργάτες των κατακτητών σ’ αυτό το αποτρόπαιο παιχνίδι του θανάτου υπήρξαν και οι μαυραγορίτες, “έλληνες” που διέθεταν ή είχαν τρόπο να βρίσκουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, τα οποία έκρυβαν σε μυστικές αποθήκες και τα διέθεταν στη συνέχεια στη “μαύρη αγορά” έναντι υψηλού τιμήματος, κερδοσκοπώντας παράλληλα και στο χρηματιστήριο όπου μετέτρεπαν τα κέρδη τους σε χρυσές λίρες. Πραγματικά, πολλές σημερινές περιουσίες και ονόματα “φτιάχτηκαν” στην κατοχή από τη “μαύρη αγορά”, κυριολεκτικά με το αίμα του ελληνικού λαού.

Είναι χαρακτηριστική η προκήρυξη (μια από τις πολλές) που έβγαλε το ΕΑΜ, στις 18-9-1943. Τα λέει ΟΛΑ:

Εθνικό Απελέυθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)

Προς τους μαυραγορίτας εμπόρους και χρηματιστάς.

Ενώ ο Λαός μας πουλάει και το τελευταίο του έπιπλο για μην πεθάνη της πέινας στην οποία τον κατεδίκασε ο απαίσιος κατακτητής! Ενώ τα παιδιά του, οι ηρωικοί αντάρτες μας χύνουν το αίμα τους πολεμώντας στα βουνά για τη λευτεριά της Πατρίδας μας, σεις πλουτίζετε άνετα σε βάρος του πουλώντας τα εμπορεύματα σε ψηλές και αδικαιολόγητες τιμές ή τα κρύβετε στις αποθήκες σας για να τα πουλήσετε αργότερα σε πλέον μεγαλύτερες τιμές κάτω από την επίσημη προστασία των προδοτικών κυβερνήσεων Ράλλη κλπ.

Έτσι αποτελειώνετε σεις το απαίσιο και δολοφονικό έργο του αφανισμού του Λαού μας που άρχισε ο κατακτητής.

Από καιρό παρακολουθούμε τα εγκλήματά σας αυτά. Μα ελπίζαμε πως ο ηρωικός αγώνας που διεξάγει ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο για την Λευτεριά της Πατρίδας, που προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό, θα σας συγκινούσε. Αντίθετα όχι μόνον μείνατε ασυγκίνητοι αλλά κάτω από την αδηφάγο μανία του κέρδους, αδικαιολόγητα τις τελευταίες μέρες ανυψώσατε τις τιμές των ειδών σε δυσθεώρητα ύψη και εξαφανίσατε από την αγορά είδη στοιχειωδώς απαραίτητα για την διατροφή του Λαού μας κάνοντας έτσι αβίωτη τη ζωή του.

Σας προειδοποιούμε γι’ αυτό και σας καλούμε:

Ν’ ανοίξετε τις αποθήκες σας και να θέσετε στη διάθεση του Λαού τα είδη διατροφής που κρύβετε.

Να καθορίσετε τιμές τέτοιες των ειδών που να είναι προσιτές στο Λαό μας που υποφέρει.

Να παύσετε το απατεωνίστικο παιχνίδι της λίρας στο Χρηματιστήριο.

Αθήναι τη 18/9/43

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΑΜ)

Το να διαβάζουμε, διαρκώς, και να φέρνουμε στο φως την “κρυμμένη” ιστορία είναι αναγκαίο όσο ποτέ στους δύσκολους και “πονηρούς” καιρούς που περνάμε. Γιατί μαθαίνοντας την αληθινή ιστορία κατανοούμε (ως λαός) το παρόν και μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον.

“Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον.”

Jean-Baptiste Say, 1767-1832, γάλλος οικονομολόγος

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.