Η Λήδα της Σπάρτης σε βρετανικό γραμματόσημο

Γραφει ο Βαγγελης Μητρακος

Η Λήδα , η μυθική βασίλισσα της Σπάρτης , θα δεσπόζει στη νέα σειρά 12 γραμματοσήμων με διαχρονικά σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι , που πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τα βρετανικά βασιλικά Ταχυδρομεία . Η ειδική αυτή έκδοση γίνεται για να τιμηθούν τα 500 χρόνια από τον θάνατο αυτής της παγκόσμιας μεγαλοφυΐας .

Η Λήδα ήταν μυθική βασίλισσα της Σπάρτης , σύζυγος του Τυνδάρεω και εξ αυτού μητέρα της Φοίβης , της Φιλονόης , της Τιμάνδρας και της Κλυταιμνήστρας . Κατά τις παραδόσεις ήταν τόσο ωραία , ώστε την καταγωγή της διεκδικούσαν από τη Σπάρτη πλείστες χώρες της αρχαιότητας , όπως η Αιτωλία , η Κόρινθος κ.ά.. Σύμφωνα με τον μύθο ο Δίας ερωτεύθηκε τη Λήδα και ζήτησε τη βοήθεια της Αφροδίτης . Αυτή τον μεταμόρφωσε σε Κύκνο ενώ η ίδια πήρε τη μορφή αετού , καταδιώκοντάς τον. Τους είδε η Λήδα και νιώθοντας συμπάθεια για τον κύκνο έσπευσε να τον σώσει παίρνοντάς τον μέσα στην αγκαλιά της , αγκαλιά που μετατράπηκε σε ερωτική περίπτυξη , από την οποία – μέσω ωοτοκίας – γεννήθηκαν οι Διόσκουροι (Κάστορας και Πολυδεύκης) και η Ωραία Ελένη .

Όπως ήταν φυσικό , ο μύθος της Λήδας , της εκλεκτής του Δία , ενέπνευσε πολλούς αρχαίους αλλά και νεότερους καλλιτέχνες , που απέδωσαν τη Λήδα με τον κύκνο της, κατά κανόνα , στη σκηνή της ερωτικής τους περίπτυξης . Ένας εξ αυτών ήταν και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι , του οποίου το σχέδιο – σπουδή : «Η κεφαλή της Λήδας» θα απεικονίζεται σε ένα από τα δώδεκα γραμματόσημα της νέας σειράς των βρετανικών Ταχυδρομείων . Η σπουδή αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι για τη δημιουργία ενός πίνακα , που απεικόνιζε τον μύθο της Λήδας , της Βασίλισσας της Σπάρτης . Ο πίνακας αυτός ήταν το πιο πολύτιμο κτήμα στην περιουσία του Λεονάρντο όταν πέθανε και , κατά τα φαινόμενα , καταστράφηκε γύρω στο 1700.

Να , λοιπόν , που η Σπάρτη , με την Μυθολογία και την Ιστορία της , εξακολουθεί (και θα εξακολουθεί για πάντα) να αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης και σ’ όλες τις μορφές της Τέχνης .

15-4-2019

Βαγγέλης Μητράκος

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.