Εκδηλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 και ώρα 7;30 μ.μ. , στην αίθουσα τελετών της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, η προγραμματισμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, με την παρουσίαση του βιβλίου «Εγχειρίδιο της λαγκαδινής παραδοσιακής τέχνης της πέτρας», που εκδόθηκε το 2023 από το σωματείο «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», που αναπτύσσει σχετικές δράσεις στην περιοχή της Γορτυνίας και μάλιστα στα ιστορικά Λαγκάδια.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», η Πνευματική Εστία Σπάρτης και ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης με ομιλητές τον λαγκαδινό Τριάδη Τσαφαρά Τραπεζικό Στέλεχος και Αντιπρόεδρο του σωματείου, τον Γιάννη Μητράκο Συνταξιούχο Δάσκαλο και Πρόεδρο του Γορτυνιακού και τον Γιώργο Γιαξόγλου Αρχιτέκτονα ΕΜΠ και μέλος του σωματείου και του Δ.Σ. της ΠΕΣ.

Ο κ. Τσαφαράς, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην πόλη της Σπάρτης, αναφέρθηκε στους σκοπούς του σωματείου ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ και στις πολλές δραστηριότητες, που έχει αναπτύξει στη Γορτυνία και στα Λαγκάδια, προκειμένου να διασωθούν τα δημιουργήματα των πετρομαστόρων και να διδαχθεί η τέχνη τους σε νεότερες γενιές.

Ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ανάγκη που οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, στα γενικά στοιχεία του εγχειριδίου και στη σπουδαιότητα της αναγνώρισης και διάσωσης της παραδοσιακής τέχνης των Λαγκαδινών πετρομαστόρων. Κατέληξε εκφράζοντας την ευχή τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ να συνεχίσουν το πλούσιο και δημιουργικό έργο τους διασώζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Γορτυνίας.

Ο κ. Γιαξόγλου, ως ειδικός επί του θέματος, ανέπτυξε συνοπτικά τα κεφάλαια του βιβλίου, παραθέτοντας και σχετικές διαφάνειες, που έκαναν κατανοητούς τους σκοπούς κάθε ερευνητή-συγγραφέα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο αντικείμενο της προσωπικής του μελέτης, που αφορούσε το λαγκαδινό ανωκάτωγο μακρινάρι, το οποίο αποτέλεσε με παραλλαγές το παραδοσιακό κτίριο κατοικίας της Πελοποννήσου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες Σπαρτιάτες, μέλη της ΠΕΣ και του Γορτυνιακού Συνδέσμου, που χειροκρότησαν με θέρμη όλους τους ομιλητές.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Ταμίας του σωματείου ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ κ. Αντώνης Καλαφάτης Ναυτιλιακός Πράκτορας με καταγωγή εκ μητρός από τη Μελισσόπετρα Γορτυνίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.