Συμβαίνει τώρα… “Τούμπα” όλα στο παρά πέντε για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς με σαρωτικό νόμο!!!

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος
Με νόμο κατεπείγοντος χαρακτήρα η κυβέρνηση καταργεί όλες τις θεσμικές επιτροπές (οικονομική, ποιότητα ζωής, σχολικές επιτροπές και κοινωφελείς επιχειρήσεις) και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες την δημοτική επιτροπή όπου η παράταξη του Δημάρχου θα έχει τα 2/3 των μελών.
Σε μια πρώτη ανάγνωση πρόκειται για νέο μοντέλο όχι αυτοδιοίκησης αλλά κρατικής διοίκησης/ εξάρτησης
Μια πρώτη αντίφαση:
Ενώ στα άρθρα 24,25 και 26 διατυπώνονται οι διαδικασίες μεταβίβασης στον Δήμο αρμοδιοτήτων υποχρεώσεων και εμπραγμάτων δικαιωμάτων καθώς και την υποχρέωση εντός εξαμήνου νέου ΟΕΥ .
Ως εδώ καλά και λύνονται κάποιες δυσλειτουργίες υπό τον όρο οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από το δημοτικό συμβούλιο.
Όμως στο άρθρο 27 διατυπώνεται το δικαίωμα του Δήμου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δημιουργεί αμειβόμενες επιτροπές που (προσέξτε ) ο πρόεδρος μπορεί να είναι ή δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένης αξίας μη αιρετό!!!.
Π.χ το άρθρο ονοματίζει ότι για τα σχολεία μπορούν να δημιουργηθούν δύο επιτροπές ( ποιος ο λόγος τότε της κατάργησης των σχολικών επιτροπών;;;).
Επίσης η κατάργηση του ΝΠΔΔ “αντικαθίσταται” από έναν αντιδήμαρχο ενώ μπορεί να δημιουργηθούν επιτροπές ανάλογα με τους στόχους και το φυσικό αντικείμενο!!!
Σε άλλη ανάρτηση περισσότερες λεπτομέρειες.
Θα δούμε και τις θέσεις των κομμάτων και της ΚΕΔΕ.
Το ερώτημα παραμένει
ΓΙΑΤΊ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΊΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΉ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΊΖΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες;

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.