Επιτυχημένα τα δύο πρώτα εργαστήρια του Γραφείου Νεότητας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα δύο πρώτα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για μαθητές/τριες Δ΄ – Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεως Μονεμβασιας και Σπαρτης, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Ειδικότερα, το πρώτο εργαστήριο με υπεύθυνη την κ. Σταματική Φλώρου,  απόφοιτο της Σχολής Αγιογραφίας ‘’Φώτης Κόντογλου’’ της Ιεράς Μητροπόλεώς Μονεμβασιας και Σπαρτης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και είχε τίτλο «Γνωριμία με την τέχνη της Αγιογραφίας». Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές που διέπουν την τέχνη της αγιογραφίας, τα ρεύματα και τις τεχνικές της, καθώς και να δημιουργήσουν τη δική τους εικόνα. Επισκέφθηκαν νοερά τους Ιερούς Ναούς του Βυζαντινού Μυστρά, όπου η τέχνη της αγιογραφίας άφησε το στίγμα της και χάρισε πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα γνώρισαν την πολύτιμη προσφορά του Φώτη Κόντογλου στην ιερή τέχνη της Αγιογραφίας.

Το δεύτερο εργαστήριο, με υπεύθυνη την μουσειολόγο κ. Αγγελική Τζανετέα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου, με θέμα «Μια βόλτα στο Μουσείο». Οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το χώρο οποιουδήποτε Μουσείου, τα μυστικά που κάνουν την επίσκεψη μας σε κάποιο Μουσείο εποικοδομητική καθώς και τις πληροφορίες που μπορούν να αντλήσουν από τα εκθέματα για την ιστορία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μάλιστα, εφάρμοσαν τις θεωρητικές γνώσεις που απέκτησαν κατά την επίσκεψη τους στο  Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεώς Μονεμβασιας και Σπαρτης. Εκεί γνώρισαν  τα σπάνια και εξαιρετικής σπουδαιότητας εκθέματα του Μουσείου, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ενώ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες έμαθαν να «διαβάζουν» τις ιερές εικόνες, γνώρισαν τη χρήση των λειτουργικών σκευών και ταξίδεψαν νοερά στους καιρούς που τα ιερά χειρόγραφα αποτελούσαν ισόβια εργασία των ορθόδοξων μοναστηριών.

Το Γραφείο Νεότητας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του, για την μέχρι τώρα συνεργασία, στον Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Δημήτριο Σαγιάνη, στον Επιμελητή του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης κ. Δημήτριο Μπαγιώκο, καθώς και στις προαναφερθείσες υπεύθυνες των δύο εργαστηρίων.  Τα εναπομείναντα τρία εργαστήρια θα συνεχιστούν τα επόμενα Σαββατοκύριακα.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.