Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της αγάπης και της ομόνοιας που χάραξε ο Νικηφόρος Βρεττάκος!

γραφει η συντακτικη ομαδα του krokeai.gr

Πολλές φορές μέχρι τώρα αναρωτιόμαστε αν το όραμα κάποιων ανθρώπων και η ομορφιά ενός τόπου είναι από μόνα τους αρκετά, ώστε ένας λαϊκός αγώνας δρόμου εις μνήμην ενός σημαντικού τιμώμενου προσώπου να είναι πετυχημένος και να καθιερωθεί σαν σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Η απάντηση είναι ότι προφανώς και δεν αρκούν, αφού σε κάθε τέτοια διοργάνωση ο παράγοντας άνθρωπος είναι ο καταλύτης για την επιτυχία κάθε σοβαρού εγχειρήματος! Και αυτό αφορά περισσότερο στην όσο το δυνατό καλύτερη διοργάνωση του αγώνα, και στις αισθητικές παρεμβάσεις, αφού είναι αυτά που θα προσελκύουν κόσμο να συμμετέχει, με μοναδική επιδίωξη οι εντυπώσεις στους αθλητές που συμμετέχουν, και στους θεατές να είναι οι καλύτερες, ώστε να αντέξει στον χρόνο και σε ανταγωνισμούς!

Και βέβαια μιλάμε για τον ετήσιο αγώνα δρόμου «τα Βρεττάκεια» στις Κροκεές, εις μνήμην του συμπατριώτη ποιητή και Ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου! Έναν αγώνα που η ομορφιά του τοπίου και οι φυσικές δυσκολίες της διαδρομής του, τον έχουν αναδείξει σε σπουδαίο αθλητικό γεγονός, γνωστό σε όλη την Ελλάδα, και ως τέτοιο έχει καθιερωθεί τα τελευταία 12 χρόνια! Τα «Βρεττάκεια 2022», παρά την αναγκαστική αναστολή διενέργειάς τους λόγω της πανδημίας, και παρά τους σημερινούς φόβους και επιφυλάξεις, είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν έναν όμορφο αγώνα, να τιμηθούν μνήμες, και να χαρούν αθλητές, εθελοντές, και θεατές!

Αυτό που έμενε να διαπιστώσουμε είναι το πόσο άρτια θα υλοποιούσε η διοργάνωση τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός λαϊκού αγώνα, και τι κλίμα θα επικρατούσε. Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη στα «Βρεττάκεια», το πόσο σημαντικό είναι το έργο των εθελοντών στην σωστή διεξαγωγή ενός αγώνα δρόμου. Αυτό που είδαμε όμως στις Κροκεες ξεπέρναγε κάθε πρόβλεψη. Σε ολόκληρη την διαδρομή των δυο αγώνων [5χλμ-18.5 χλμ] υπήρχαν εθελοντές με την μπλε τους μπλούζα και το χαμόγελο στα χείλη που συμμετείχαν με κέφι στους σταθμούς ανεφοδιασμού και ενθάρρυναν τους αθλητές στην προσπάθεια τους.

Το ίδιο και στην γραμματεία κατά τις εγγραφές, αλλά και στην εκκίνηση και τον τερματισμό του αγώνα. Αγκάλιασαν την διοργάνωση και πρόσφεραν πολύ σημαντικό έργο στο να έχει τέτοια επιτυχία ο αγώνας. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! Την όλη διοργάνωση είχε ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ – ΚΡΟΚΕΑΤΙΚΟΣ με την συμπαράσταση του Πολιτιστικού Σύλλογος Κροκεών, με την συμβολή των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ως τεχνικών συμβούλων του αγώνα, και υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ και του Νομικού Προσώπου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ». Το όμορφο μπλουζάκι των εθελοντών ήταν μια προσφορά του Αντώνη Παυλάκου [Λογιστικό Γραφείο], το καπέλο ήταν προσφορά από το «Καφενείο του Νικόλα», και οι αριθμοί των αθλητών, ήταν χορηγία του εστιατορίου «ΚΑΛΛΙΓΕΥΣΤΟΝ – Έλα μάνα μου», της Αγγελικής Πλατάνα – Αναστασάκου.

Τα «Βρεττάκεια 2022» πέρασαν πια στην ιστορία σαν μια πετυχημένη διοργάνωση με μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά συμμετοχή, και κατά γενική ομολογία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Όπως αξιοσημείωτη και αξιέπαινη ήταν η προσφορά όλων των εθελοντών και χορηγών! Σε αθλητικό επίπεδο, εκτός από την διαδρομή των 18,5 χιλιομέτρων με τις ιδιαίτερες δυσκολίες της, τις δυνατές συγκινήσεις και την έντονη προσπάθεια, πρόσφερε την ευκαιρία να αγωνιστούν αθλητές σε άλλες διαδρομές, των 5.000 μέτρων, σε περιπατητές κάθε ηλικίας, στον δρόμο των 1.000 μέτρων γύρω από το χωριό για τα παιδιά, αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά γεύση, και ένα εξαιρετικό αποτύπωμα στην ψυχή του κάθε αθλητή που συμμετείχε! Και του χρόνου!!!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.