Η παραλία της «Μαντηλούς». Μύθοι, δοξασίες, και στοιχεία από την λαϊκή παράδοση του τόπου μας!

γραφει ο Λουης Σερεμετης

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες αυτές τις μέρες από τον Λακωνικό κόλπο, στον παραλιακό δρόμο Σκάλας-Γυθείου, στην παραλία της «Μαντηλούς», και λόγω της άμπωτης αποκαλύπτεται ένα τμήμα μαντρότοιχου και κάποια άλλα ευρήματα, πιθανόν όπως λέγεται τμήμα ενός λιμανιού της αρχαίας εποχής. Όμως αυτόματα έρχονται στον νου μύθοι, δοξασίες, και στοιχεία από την λαϊκή παράδοση του τόπου, που μιλούν γι αυτήν την παραλία, απ’ όπου έφυγαν κρυφά για την Τροία ο Πάρις με την Ωραία Ελένη!

Η άμπωτης είναι ένα εντυπωσιακό μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και όπως εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι επικίνδυνο, και οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δηλαδή στις πολύ υψηλές πιέσεις που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας Ευρώπης. Και οι υψηλές πιέσεις οδηγούν σε αυτή τη χαμηλή στάθμη της θάλασσας, από 40 έως 60 εκατοστά κάτω από τα κανονικά.

Αυτή η υποχώρηση της θάλασσας έφερε στο φως διάφορα απορρίμματα που ήταν «επιμελώς κρυμμένα» στην θάλασσα, αλλά και στοιχεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αποκαλύπτοντας πολλές φορές ακόμα και ευρήματα από καταποντισμένους αρχαίους πολιτισμούς! Αυτό έγινε και με την παραλία της «Μαντηλούς»!

Σύμφωνα με την μυθολογία λοιπόν, κάποτε η πιο όμορφη γυναίκα θεωρούνταν η Ελένη, μια από τις κόρες του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω! Ο Τυνδάρεως και η Λήδα απέκτησαν εφτά παιδιά, πέντε κόρες, τη Φοίβη, τη Φιλονόη, την Τιμάνδρα, την Κλυταιμνήστρα και την Ελένη καθώς και δύο γιους, τους δίδυμους Κάστορα και Πολυδεύκη, (εθνικοί ήρωες της Λακωνίας).Η θεϊκή  ομορφιά της Ελένης οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Δίας ήταν ο πραγματικός της πατέρας, που μεταμορφωμένος σε ολόασπρο κύκνο είχε ξελογιάσει την Λήδα!

Η Ελένη λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της είχε πολλούς μνηστήρες, αλλά δυσκολευόταν να διαλέξει κάποιον από φόβο μην προκαλέσει την οργή των υπόλοιπων. Τότε ο Τυνδάρεως διάλεξε για γαμπρό του τον Μενέλαο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, για τα πλούτη του και την δύναμή του, και ο αδερφός του ο Αγαμέμνων παντρεύτηκε την άλλη αδερφή της Ελένης, την Κλυταιμνήστρα, και έτσι ανέβηκε ξανά στον θρόνο των Μυκηνών. Έτσι ο Μενέλαος μετά τον γάμο του με την Ελένη διαδέχτηκε στον θρόνο τον πεθερό του Τυνδάρεως, επειδή τα αδέρφια της Κάστορας και Πολυδεύκης είχαν σκοτωθεί.

Αργότερα έφτασε στην Σπάρτη ο πρίγκιπας του θρόνου της Τροίας, ο Πάρις, και ο Μενέλαος τον υποδέχτηκε με τιμές. Δεν άργησε ο Πάρις να ερωτευτεί την Ελένη, και όταν ο Μενέλαος έφυγε ξαφνικά για την Κρήτη να κηδέψει τον παππού του, βρήκε την ευκαιρία ο Πάρις, και με την βοήθεια της θεάς Αφροδίτης έκλεψε την Ελένη, έπλευσε στην Τροία παίρνοντας μαζί του και τους θησαυρούς του Μενέλαου, κι έτσι ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος! Αυτά σύμφωνα με τη μυθολογία, και ό,τι θυμόμαστε από το Δημοτικό.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στο νησάκι «Κρανάη» στο Γύθειο βρήκαν κρησφύγετο ο Πάρις και η ωραία Ελένη μετά την αρπαγή της μέχρι να φύγουν για την Τροία. Η αναχώρηση του ζεύγους για την Τροία έγινε στα κρυφά από την παραλία της «Μαντηλούς», όπως δείχνει η φωτογραφία, που είναι στον δρόμο Σκάλας- Γυθείου, κοντά στα «Τρίνησα»,  στον Λακωνικό κόλπο, εκεί που συναντιέται με τον χωμάτινο δρόμο από το Λάγιο προς την θάλασσα.

Έτσι την είχαμε κι εμείς ακούσει αυτήν την ιστορία που μεταφερόταν από πάππου προς πάππου, κάθε φορά που πηγαίναμε με τους παππούδες στην θάλασσα καβάλα στα γαϊδουράκια, και αργότερα με τα τρακτέρ, όταν φτάναμε κοντά σ αυτό το σημείο.Κρεμόμαστε από τα χείλη τους όσες φορές και να μας το έλεγαν! Ακούγαμε την ιστορία νοιώθοντας περηφάνια για τον τόπο μας, και συγκλονισμένοι από έναν μεγάλο έρωτα που ήταν η αφορμή για έναν σκληρό και μακροχρόνιο πόλεμο, με θυσίες και περιπλανήσεις!

Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες όπως είναι τούτες τις μέρες η θάλασσα , και γνωρίζοντας ότι είναι κάτι σπάνιο που εξηγείται όμως επιστημονικά, καταλαβαίνεις ότι είναι μια ευκαιρία για μια βόλτα. Αξίζει τον κόπο να στείλει κανείς ένα μήνυμα στο 13033 για να δει από κοντά αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, και τέτοιες αποκαλύψεις του βυθού!

 Όταν βρεθείς τούτες τις μέρες στην «Μαντηλού», είναι και ένας τρόπος με «όχημα» την λαϊκή παράδοση, τους μύθους και τις δοξασίες, να ταξιδέψει ο νους σε αλλοτινές εποχές, σε άλλους λαμπρούς πολιτισμούς! Είναι μια σπάνια ευκαιρία να μεταφερθεί κανείς νοερά σ’ εκείνα τα χρόνια, όπου εκτός από τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις κάποιων, οι έρωτες και οι απαγωγές έγιναν πολλές φορές αίτια και αφορμές ακόμη και για πολέμους, και για εκστρατείες! 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.