Της Ζωοδόχου πηγής! Η Θεοτόκος πηγή ζωής, μητέρα του Θεανθρώπου της θυσίας, της ανάστασης και της ελπίδας.[ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Συντακτικη ομαδα krokeai.gr.

Ιστορικός τόπος απαράμιλλης ομορφιάς, προσευχής, περισυλλογής, και πνευματικού «ανεφοδιασμού» το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής της Γόλας, γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα τιμώντας την Παναγία σαν πηγή της ζωής και μητέρα Του Ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη τους. Γιορτάζει λιτά και ήσυχα, όπως αρμόζει, μακριά από την αντάρα του κοσμοπολίτικου «προσκυνηματικού τουρισμού» των πούλμαν για λίγες αναμνηστικές φωτογραφίες. Χτίστηκε το 1630 σε μια κορυφογραμμή του Ταΰγετου στη νοτιοανατολική Λακεδαίμονα, στα 1000 μέτρα υψόμετρο, σε αυτή την οροσειρά που κατέφευγαν κάτοικοι γειτονικών περιοχών για να γλιτώσουν από τους Τούρκους, τους πειρατές, και τον στρατό του Ιμπραήμ, όπου και έφτιαξαν οικισμούς, καταφύγια, εκκλησίες και μοναστήρια. Έως το 1650 χτίζονται στην περιοχή και τα μοναστήρια Καταφυγιώτισσας, Κούμπαρη, Ζερμπίτσας, και Φανερωμένης, αφιερωμένα στην Παναγία. Της Κούμπαρη και Καταφυγιώτισσας γιορτάζουν της Ζωοδόχου πηγής.

Σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο προσευχής μας οδήγησαν πέντε λόγοι. Ένα τάμα, η ιστορία, το φυσικό κάλος της περιοχής, η αναζήτηση γαλήνης, και ο θαυμασμός για αυτούς τους ανθρώπους που τα υπηρετούν, που απαρνήθηκαν τα εγκόσμια και επέλεξαν την εγκράτεια και την υπακοή για να αφιερωθούν στον Θεό και σ εμάς τους αδελφούς τους. Τα μοναστήρια γίνονται και αραξοβόλια για κάποιους «θαλασσοδαρμένους» της ζωής που στις «φουρτούνες» της εκτίμησαν αξίες, αναθεώρησαν αρχές και πρότυπα, μετανόησαν και επέλεξαν μέσα από τον μοναχικό βίο την αφοσίωση στον Θεό και την προσφορά στον συνάνθρωπο, αντί της ακολασίας, της αδιαφορίας και του ατομικισμού.

Από τους Γοράνους πηγαίνεις με αυτοκίνητο, και από Κουμουστά είναι μια ώρα συναρπαστική πεζοπορία 3,5 χιλιομέτρων, περπάτημα στο δάσος, κατηφόρισμα στο ποτάμι της Ρασίνας, πέρασμα από το ξακουστό τοξωτό γεφύρι ηλικίας 22 αιώνων, βάδισμα κατά μήκος της ρεματιάς, και από ένα δρομάκι φτάνεις στο μοναστήρι! Φτάνοντας, αγναντεύεις την επιβλητική κορυφή του Αϊ Λιά, τις χαμηλότερες βουνοκορφές «Τουρλί», «Αγιώργη», «Αρκουδιά», και «Μύτικα», και τη χαράδρα με το ποτάμι της Ρασίνας. Παλαιά το υγιεινό κλίμα έκανε την περιοχή της Γόλας ιδανικό τόπο παραθερισμού οικογενειών, αλλά και των φυματικών, όπου στον καθαρό αέρα του βουνού με το πλούσιο οξυγόνο αναζητούσαν την θεραπεία από το «χτικιό» που τους κατάτρωγε τα σωθικά σαν το σαράκι.

Βόρεια υπάρχει ο μεσαιωνικός οικισμός της «Κουμουστάς», δεμένος με την μοίρα του μοναστηριού και τους κοινούς αγώνες κατά των Τουρκομπαρδουνιωτών. Όσοι ταξίδευαν προς Μυστρά έκοβαν από το μονοπάτι περνώντας από το μοναστήρι για να αποφύγουν τους Τούρκους του κάμπου. Με αφορμή έναν Τούρκο που έπεσε νεκρός στο μοναστήρι ανήμερα της Ζωοδόχου πηγής σε μονομαχία με χριστιανό της Κουμουστάς, λεηλατήθηκε το μοναστήρι και η περιουσία του, κτήματα, ζώα, τρόφιμα, ρούχα, χρήματα, ιερά κειμήλια. Σώθηκαν και φυλάσσονται στο μουσείο της Μονής Ζερμπίτσας κάποια παλιά βιβλία, επιστολές, έγγραφα, και ο κώδικας της μονής. Από τα 13 μοναστήρια της Λακεδαίμονος κάηκαν 8 από τον Ιμπραήμ, μέσα σ αυτά της Κούμπαρη, Ζερμπίτσας και Καταφυγιώτισσας. Της Γόλας και Ζερμπίτσας χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία!

Το krokeai.gr με τον Κροκεατη πατηρ Ηλια Γορανιτη

Οι αγιογραφίες καλύπτουν ολοκληρωτικά τους τοίχους, όπου διακρίνεται το σκάψιμο των κατακτητών στα μάτια των Αγίων! Πάνω από την πύλη εισόδου του προναού υπάρχουν οι σπάνιες για μοναστήρια εικονογραφίες αρχαίων Ελλήνων σοφών, όπου απεικονίζονται χωρίς φωτοστέφανα η «Σίβυλλα η σοφή» που από τα αρχαία χρόνια προφήτευσε την έλευση του Χριστού, ο Σόλων, ο Θουκυδίδης, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ο Όμηρος. Πιστεύεται ότι έγινε σαν ευχαριστία για την προβολή από μέρους τους της μονοθεϊστικής θρησκείας έναντι της πολυθεϊστικής! Στο μοναστήρι λειτούργησε κρυφό σχολειό, και επί Καποδίστρια «αλληλοδιδακτικό σχολείο», όπου οι μεγαλύτεροι μαθητές μάθαιναν στους μικρότερους ανάγνωση και γραφή.

Στέκει αγέρωχο τέσσερις αιώνες γιατί το ήθελε η Παναγιά, και συντηρείται γιατί το θέλουν οι πιστοί, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ.κ Ευστάθιος, ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Πορφύρης, και μια ολιγομελής μοναχική αδελφότητα που το κοσμεί με την παρουσία της, ανάμεσά τους και ο Κροκεάτης πατήρ Ηλίας Γορανίτης με τον μεστό και διδακτικό του λόγο, άξιος διάκονος του λόγου του Θεού που φιλοξενείται σαν μοναχός και λειτουργεί στο μοναστήρι με τον δόκιμο μοναχό κ. Ιωάννη. Μετά την λειτουργία ο κόσμος περνάει υποχρεωτικά από το «αρχονταρίκι», τον χώρο φιλοξενίας των επισκεπτών, για γνωριμία, κουβέντα, συμβουλές, και για το καθιερωμένο κέρασμα με καφέ, λουκούμι, χυμούς, και νερό από την πηγή του βουνού που τρέχει ολοχρονικής!

Χρόνια πολλά Ζωή, Πηγή, Κρηνιώ, Ζώη, Ζήση! Βοήθειά μας, και σε όλο τον κόσμο, και του χρόνου με υγεία!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.