Οδοιπορικό σε Κάβο Μαλέα – Απολιθωμένο δάσος – Σπήλαιο Καστανιάς (20-21.04.2024)

Το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας εξερευνήσαμε την άγρια ομορφιά της χερσονήσου του Μαλέα. Το μεσημέρι φτάσαμε στο Παράκτιο Απολιθωμένο Φοικινόδασος (Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου).

Μια σειρά από σεισμούς, ηφαιστειακές δραστηριότητες και γεωλογικές ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα την απολίθωση της παλαιοπανίδας και παλαιοχλωρίδας, «φυλακίζοντας» στο χρόνο όστρακα και κορμούς δέντρων. Λίγο πιο πέρα αφήσαμε τα οχήματα, και με τα σακίδιά μας φορτωμένα, κατευθυνθήκαμε ανατολικά.

Ο Πουνέντες δυνατός στην πλάτη μας, ξεσήκωνε τα κύματα συμπληρώνοντας την άγρια εικόνα μέχρι να φτάσουμε στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης.  Στήσαμε τις σκηνές μας σε μέρος απάγκιο και εξερευνήσαμε το «Μικρό Άγιο Όρος», που πήρε αυτό το όνομα από τα πολυάριθμα υστεροβυζαντινά εκκλησάκια και ασκητήρια.

Κατεβήκαμε στην ακροθαλασσιά και ακούσαμε τον αέρα να βρυχάται εγκλωβισμένος στις υποθαλάσσιες στοές. Πίσω στο μοναστήρι, προσκυνητές που έμεναν στα κελιά έψαλαν ύμνους. Μιλήσαμε μαζί τους για την ιστορία της περιοχής, και οι ναυτικοί μας έδειξαν αστερισμούς να βρίσκουμε την πορεία μας τη νύχτα. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με γέλια, τραγούδια και καλό κρασί.

Το πρωί της Κυριακής μεταβήκαμε στο χωριό Βελανίδια που δημιουργήθηκε από φυγάδες Σπετσιώτες και γι’ αυτό έχει νησιώτικα χαρακτηριστικά. Παραγγείλαμε καφέ και τηγανιτή τυρόπιτα, ξυπνώντας τους ευγενέστατους ιδιοκτήτες από το νωχελικό ρυθμό ζωής τους. Κατόπιν, από την εκκλησία του Αγίου Μύρωνα πεζοπορήσαμε δυτικά.

Μετά από πορεία 4,5 χιλιομέτρων φτάσαμε το Φάρο του Κάβο Μαλιά που στέκει αγέρωχος από το 1860. Στην είσοδό του  διαβάσαμε: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει «Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα, ξέχασε πως έχεις οικογένεια», διότι ο διάπλους του ακρωτηρίου εγκυμονούσε ανέκαθεν κινδύνους για τους ναυτικούς.

Στο γυρισμό, παρέα μας κράτησαν τα δελφίνια που έπαιζαν ανέμελα στο Μυρτώο Πέλαγος. Τελευταία στάση το σπήλαιο της Καστανιάς. Η τοπική ξεναγός μας περιέγραψε με καμάρι πώς δημιουργήθηκε και ανακαλύφθηκε ένα από τα πλουσιότερα σε διάκοσμο και χρωματισμούς σπήλαιο της Ευρώπης. Και κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε ένα αξέχαστο διήμερο με τον ΕΟΣ Καλαμάτας!

Βασιλική Βαϊνά, Μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας


https://www.flickr.com/photos/eoskal/albums/72177720316402482


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.