Μαζί με το ελαιόλαδο, απογειώθηκαν και οι τιμές των ελαιώνων, μέχρι 20.000 ευρώ το στρέμμα πώληση

Παίρνει αξία και πάλι η αγροτική γη και ειδικά οι ελαιώνες, με τις τιμές στο ελαιόλαδο τόσο ψηλά και τις τιμές στις επιτραπέζιες να ανεβαίνουν.

Αύξηση των τιμών γεωργικής γης πυροδοτούν τα νέα δεδομένα στην αγορά των ελαιοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι τιμές, ειδικά για τους ελαιώνες.

Σύμφωνα με έρευνα του Agronewsbomb στο διαδίκτυο και σχετικό ρεπορτάζ, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον όσων έχουν κεφάλαιο για επενδύσεις σε αγροτική γη και δη ελαιώνες. Πιο μεγάλο καταγράφεται το ενδιαφέρον για ελιές ελαιοποιήσιμες, ακολουθούν οι Καλαμών και μετά οι Χαλκιδικής, με ανάλογες ανατιμήσεις στην αξία των τεμαχίων. Ειδικά όταν μιλάμε για κομμάτια γης άνω των 100 στρεμμάτων, οι αξίες έχουν πάει σε επίπεδα βορείων προαστίων Αθήνας. Έτσι, για 120 στρέμματα Κορωνέικης ποτιστικής στην Κρήτη, αγρότες ζητούν 20.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ κοντά στα 5.000 με 6.000 ευρώ είναι οι τιμές στην Λακωνία. Πιο προσιτές είναι οι τιμές στην Ηλεία.

Όσον αφορά στις Καλαμών εδώ οι αξίες είναι γενικά σταθερές, προσεγγίζοντας τα 7.000 με 8.000 ευρώ για νεαρά δέντρα στην Αιτωλοακαρνία το στρέμμα, ποτιστικά και 5.000 με 6.000 ευρώ στην Λακωνία και στη Μεσσηνία.

Σε σχέση με τις Χαλκιδικής υπάρχουν διάφορες τιμές στην αγορά από 2.000 το στρέμμα έως και 3.000 με 4.000 ευρώ, ανάλογα το σημείο. Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα βλέπουμε κτήμα με λαδολιά να πωλείται και 5.000 ευρώ.

Οι τιμές το επόμενο διάστημα σύμφωνα με αγρότες και κύκλους της αγοράς αναμένεται να πάρουν έτι περαιτέρω φωτιά λόγω των ανατιμήσεων στα ελαιοκομικά προϊόντα και του ενδιαφέροντος εταιρειών, αλλά και μεμονωμένων ατόμων να επενδύσουν στις ελιές.

Newsroom Agronewsbomb


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.