21 Σεπτεμβρίου 2015 θλιβερή επέτειος που δεν πρέπει να ξεχνάμε !!![ φωτο -βιντεο]

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Οκτώ χρόνια μετά και η κλιματική κρίση συνεχίζεται !

Πέρασαν οκτώ χρόνια από την θλιβερή εκείνη ημέρα όπου η περιοχή της Σκάλας βίωσε μια πρωτόγνωρη καταστροφή ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής/κρίσης.

Το έζησα ως αντιδήμαρχος εκείνη την περίοδο μαζί με όλη την δημοτική ομάδα με Δήμαρχο τον Γιάννη Γρυπιώτη αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο που λειτουργήσαμε συναινετικά και χωρίς σκοπιμότητες και ψηφοθηρικές εκμεταλλεύσεις και απ’ ευθείας αναθέσεις.

Είναι γεγονός η πολιτική προστασία ανταποκρίθηκε θετικά με τα μέσα και το προσωπικό που είχε έχοντας την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης της Ελονοσίας αλλά και της πλημμύρας του 2015.

Φυσικά με την εθελοντική προσπάθεια όλων σιγά – σιγά επανήλθε η κανονικότητα στην περιοχή.

Η περιοχή μας μετά τις έντονες πλημμύρες των 2016 και 2017 τελευταία χρόνια δεν αντιμετώπισε έντονα φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης , αντιμετωπίζει όμως πυρκαγιές , χαλαζοπτώσεις ,παγοπληξίες που πλήττουν κύρια την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.

Μπορεί η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια να μην αντιμετωπίζει έντονα την κλιματική κρίση ,όμως δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα τύπου daniel. Το απεύχομαι όπως όλοι ,αλλά με τις ευχές και τις προσευχές δυστυχώς δεν λύνονται τα προβλήματα.

Εκτός από μια παγκόσμια πολιτική μέσω των διεθνών Οργανισμών , η Ευρώπη είναι αναγκαίο πλέον να διαμορφώσει άμεσες και βιώσιμες πολιτικές για την προστασία των κοινωνιών της και συνεπώς και για την Ελλάδα. Το αποκαλούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει πολλές στρατηγικές που πρέπει να εξειδικευτούν ανάλογα με την γεωμορφία της κάθε Περιφέρειας, Δήμου και χωριών.

Στο πλαίσιο των συζητούμενων αλλαγών είναι πλέον αναγκαίο χωρίς εφησυχασμούς να υπάρξουν σημαντικές πρόνοιες και θεραπείες για την θωράκιση της Περιφέρειας της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ευρώτα.

Πέραν των αυτονόητων πολιτικών δράσεων και επεμβάσεων στα έργα υποδομής, όπου η περιοχή εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα, όπως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και των μικρών φραγμάτων – λιμενοδεξαμενών , (που θα λειτουργούν και εκτονωτικά στην πλημμυρίδα), την αντισεισμική προστασία δημοσίων κτιρίων ,απαιτείται μια συνολική στρατηγική αλλαγής του τρόπου ζωής και μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την δημοκρατική και δίκαιη πράσινη ανάπτυξη που θα ξεκινάει από τον/την:

1. Παραγωγικό – αγροτοδιατροφικό μοντέλο (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, διαχείριση υδάτινων πόρων κλπ).

2. Καθορισμό χωροταξιακού και αναπτυξιακού μοντέλου με οριοθέτηση περιοχών (κτηνοτροφικές, ενεργειακές οικιστικές ζώνες κλπ) με σεβασμό σε ζώνες Natura , προστατευόμενων για την ιδιαιτερότητα της πανίδας και της χλωρίδας.

3. Τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων ,από την συλλογή και την επεξεργασία ,μέχρι την διαχείριση του υπολείμματος με σαφή καθορισμό της χωροθέτησης (ανταποδοτική ανακύκλωση , Διαλογή στην Πηγή κλπ).

4. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

5. Ζώνες προστασίας αστικού -δασικού-αγροτικού περιβάλλοντος (αντιπυρική προστασία) με δενδροφυτεύσεις π.χ , Χαρουπιάς, Βελανιδιάς κλπ (δένδρων βραδείας καύσης).

6. Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων ( Ε.ΚΟΙΝ ν. 4513/2018) με την αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας (Α.Π.Ε) ,για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος, την μείωση του κόστους και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, συμβάλλοντας στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης.

7. Νέα μοντέλα πολιτικής προστασίας και παρακολούθησης (drone ,μετεωρολογικοί σταθμοί κλπ). Συνεπώς πέρα από λαϊκισμούς η οικονομική, η κλιματική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση, απειλούν το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με πρώτιστο το θέμα της υγείας , αλλά της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για να έχει επιτυχία πρέπει να έχει ως βάση την κοινωνική συνευθύνη και την συμμαχία των πολιτών. Μικρές καθημερινές αλλαγές σε συνδυασμό με θεσμικές τομές και παρεμβάσεις στις ανεπαρκείς υποδομές , με διευθετήσεις των ποταμών, το άνοιγμα των ρεμάτων, την ανατροπή των καταπατήσεων ίσως είναι η αρχή της μετάβασης των ζητούμενων αλλαγών για την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, των εκπομπών του CO2, της επικίνδυνης ανόδου της θερμοκρασίας δηλαδή όλων των συνιστωσών της κλιματικής κρίσης.

Συμπερασματικά #

Ή ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ

Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ

Να ξεκινήσουμε από τον τοπικό μας χώρο και να διεκδικήσουμε τις απαιτούμενες αλλαγές από τους έχοντες και κατέχοντες την Θεσμική εξουσία.

δειτε πλουσιο φωτογραφικο υλικο ΕΔΩ


 



Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.