«… κι εσύ γυρεύεις την αλήθεια στης Χαλιμάς τα παραμύθια»!

Γράφει ο Λούης Γ. Σερεμέτης.

Τότε που είμαστε παιδιά, όταν φύσαγε μανιασμένα, έριχνε νερό με το τουλούμι, χιόνιζε, άστραφτε, μπουμπούνιζε, φοβισμένοι από το δέος της θεομηνίας φωλιάζαμε στην ποδιά της γιαγιάς και στην αγκαλιά του παππού ακούγοντας παραμύθια στο τζάκι, όπου και μας έπαιρνε ο ύπνος. Αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και της κουλτούρας κάθε τόπου τα παραμύθια, αρέσουν σε όλους! Από παιδιά πάντα μας γοήτευαν οι ιστορίες και οι αφηγητές των παραμυθιών, όσοι είχαν το μεγάλο χάρισμα να μιλάνε με τρόπο που σε μάγευε και σε καθήλωνε για τους ήρωες, τα κατορθώματά τους, και την ευτυχή και αίσια κατάληξή τους, προσμένοντας με ανακούφιση το γνωστό, «περάσανε κι αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα»! Αν και από τότε αναζητούσαμε την αλήθεια στα παραμύθια, δε βρίσκαμε άκρη! Επειδή μας μάγευαν οι ήρωες και η πλοκή τους, αφήναμε στη μέση ερωτήματα και απορίες για να μην χαθούμε σ αυτά και χαλάσουμε την ομορφιά του, και κυλούσε όμορφα η ζωή! Μας άρεσαν και οι ανατολίτικες ιστορίες, όπως «της Χαλιμάς τα παραμύθια», με το τέχνασμα της βεζυροπούλας που της έσωσε τη ζωή, και που κράτησε χίλιες και μια νύχτες!

Υπάρχουν παραμύθια που έμειναν στην ιστορία για την ομορφιά τους και θα τα λέμε για χρόνια, όπως υπάρχουν και σύγχρονα «παραμύθια», κακόγουστα και κακογραμμένα, που θα μας μείνουν αξέχαστα και θα τα μολαγάμε για χρόνια, μόνο που δε βαστάνε χίλιες και μια νύχτες! Όπως αυτό το τοπικό παραμύθι που ακούγεται πολύ εδώ και ένα χρόνο, αυτό με το μισοτελειωμένο έργο της «αντικατάστασης τμήματος του δικτύου ύδρευσης Κροκέων», με τους δικούς του ήρωες, τη δική του ιστορία, και με ατάλαντους αφηγητές! Σήμερα πρωινές ώρες, πριν τις έξι, ξυπνήσαμε με αστραπόβροντα, και αμέσως άνοιξαν οι ουρανοί, ευτυχώς μόνο για είκοσι λεπτά! Για να πλημμυρίσουμε στο χωριό λίγο δύσκολο, αλλά αμέσως πήγε το μυαλό στα χαντάκια της ύδρευσης σε κεντρικά σημεία, που δεν έχουν ταχτοποιηθεί και θα άνοιγαν ξανά με όλους τους κινδύνους και την γνωστή ταλαιπωρία, πράγμα που επαληθεύτηκε. Στο ερώτημα των δημοτών προς τις αρχές γιατί δεν ολοκληρώνεται για να δοθεί επιτέλους για χρήση αυτό το σημαντικό κατά τα άλλα έργο, και να κλείσουν τα χαντάκια που είναι δημόσιος κίνδυνος για πεζούς και αυτοκίνητα, πολύ περισσότερο όταν παρασύρουν τα νερά της βροχής τα χαλίκια, αρχίζουν τα μισόλογα, και ξεκινάει η μετάθεση ευθυνών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! Είναι όμως έτσι;

Αναζητώντας λοιπόν την αλήθεια, όπως αναζητούσαμε την αλήθεια στα παραμύθια της γιαγιάς, και της Χαλιμάς, είδαμε μια ανάρτηση συνδημότη στο facebook για αυτό το θέμα, και ένα σχόλιο άλλου συνδημότη που απευθύνθηκε στον δήμο να μάθει για αυτή την κατάσταση, καθώς και την απάντηση που πήρε, ότι είναι θέμα της περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία δεν έχει χρήματα για το έργο! Αυτό το έχουμε ακούσει όλοι, αλλά επειδή πιστεύαμε ότι έτσι είναι, δεν συνεχίζαμε να ενοχλούμε άλλο τον δήμο, παρά μόνο μετά από θεομηνίες για να κλείσουν τα χαντάκια. Όμως από κάτω από το σχόλιο αυτό υπάρχει απάντηση του συμπολίτη μας Ηλία Παναγιωτακάκου, πολύ έμπειρου στα αυτοδιοικητικά πράγματα και γνώστη αυτής της κατάστασης, που γράφει επί λέξει:

«Αν σας είπαν αυτό από τον Δήμο – που δεν θέλω να το πιστέψω – ψεύδονται ασύστολα. Το συγκεκριμένο έργο – αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Κροκεών – είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που μετεξελίχθηκε σε ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Είναι καθαρά δημοτικό έργο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει. Έγινε με δημοπρασία επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ανάδοχος για την εκτέλεση του. Το έργο εγκαταλείφτηκε από το Δεκέμβριο 2022. Δύο τινά συμβαίνουν: Ή να μην έχει πληρωθεί ο εργολάβος και έχει κάνει ανακοπή στο έργο. Ή αν ο εργολάβος εγκατέλειψε το έργο χωρίς αιτιολογία τότε ο Δήμος ενεργοποιεί την ρήτρα έκπτωσης του και επιλέγει τον επιλαχόντα για την συνέχιση. Αυτό έπρεπε να έχει ήδη γίνει αν συνέβαινε η αυθαίρετη αποχώρηση. Ήδη πέρασαν 9 μήνες. Ε όχι και η Περιφέρεια. Είναι καθαρά έργο του Δήμου. Τα συμπεράσματα δικά σας αφού από το όλο πρόβλημα αφαιρεθεί η Περιφέρεια».

Ο κόσμος ρωτάει το εξής απλό! Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Παναγιωτακάκος; Αν είναι ψέμα, να το καταγγείλουν δημόσια, το ίδιο και την περιφέρεια σαν την μοναδική υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Αλλά αν είναι αλήθεια, να ζητήσουν συγνώμη από τον κόσμο για την ταλαιπωρία, και γιατί υποτίμησαν την ιστορία και την νοημοσύνη των Κροκεατών, και να φροντίσουν να τελειώνει αυτό το παραμύθι με αυτό το στοιχειωμένο έργο! Οι Κροκεάτες αλλά και όλοι οι δημότες του δήμου Ευρώτα δεν θέλουν μια άτολμη, φοβική, και αλαζονική διοίκηση, αλλά μια τολμηρή και ξεκάθαρη, για να προχωράνε μαζί της!

Είναι πρόκληση αυτή η κατάσταση, και ακόμη μεγαλύτερη να πανηγυρίζει κανείς προεκλογικά για «έργα» ανολοκλήρωτα, που δυστυχώς δεν είναι τα μοναδικά!

Κύριοι υπεύθυνοι της διοίκησης του δήμου και της τοπικής Κοινότητας, όταν λέτε ότι έχετε όραμα για την πρόοδο και την ανάπτυξη, επικαλούμενοι και το «έργο σας», υποσχόμενοι τα υπεσχημένα, και αναφερόμενοι παράλληλα και στη λαμπρή ιστορία αυτού του χωριού, να ξέρετε ότι δεν απευθύνεστε σε μια άψυχη και άβουλη μάζα, αλλά σε υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες που ζητάνε όχι μόνο τα αυτονόητα αλλά και κάτι παραπάνω, και που ξέρουν την ιστορία του χωριού καλύτερα από τους περισσότερους από εσάς! Γι αυτό λοιπόν λέμε ως εδώ! Φτάνει πια η κοροϊδία με το συνηθισμένο αφήγημα περί των ένδοξων Κροκεών, και τελειώνετε με το παραμύθι ότι «για όλα φταίνε οι άλλοι»!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.