Στερνός αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ηλία Νικολούδη.

Η συγκίνηση περισσεύει και τα λόγια λιγοστεύουν όταν αναγκάζεσαι να αποχαιρετήσεις για πάντα κάθε άνθρωπο που γνώρισες και εκτίμησες τον χαρακτήρα του, στα εύκολα, και στα δύσκολα, στα όψια και στις αναποδιές της ζωής, ακόμα κι αν φεύγει πλήρης ημερών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο ζωντανό, αγαπητό, τίμιο στις συναλλαγές του και καλοσυνάτο, με την ιδιαίτερη προσωπική του διαδρομή και την έντονη επαγγελματική και κοινωνική παρουσία του στον ευρύτερο περίγυρο, που δεν πέρασε απαρατήρητος. Σήμερα το θλιβερό καθήκον μας αναγκάζει να αποχαιρετίσουμε έναν τέτοιο άνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξης, που «πέταξε» από κοντά μας σε ηλικία 91 χρονών, τον αείμνηστο πλέον Γιάννη Νικολούδη, του μπάρμπα Ηλία και της θείας Καλλιόπης.

Από τους πιο παλιούς εμπόρους ο Γιάννης, υπηρέτησε με το δικό τον τρόπο τον κόσμο του χωριού, και από το πόστο του στο μπακάλικο όπου διαδέχτηκε τον πατέρα του, τον αξέχαστο μπάρμπα Λιά, αλλά και από τη θέση του στον σύλλογο εμπόρων, από τη θέση του εκκλησιαστικού συμβούλου, αλλά και του Κοινοτικού συμβούλου της Κοινότητας Κροκεών, πάντα με πίστη και προσήλωση στις αρχές της τιμιότητας, της διαφάνειας, και του σεβασμού της προσωπικότητας από το νήπιο μέχρι τον γεροντότερο. Έμπορος γενικού εμπορίου, τον θυμόμαστε ζωσμένο με τη άσπρη ποδιά του μπακάλη να μην στέκεται ακίνητος, να εξυπηρετεί, να αγοράζει ελιές Καλαμών, λάδι και άλλα αγροτικά προϊόντα από τους παραγωγούς για να κάνουν τα ψώνια του σπιτιού. Μικρά παιδιά μας στέλνανε στο μαγαζί με το σημειωματάριο να αγοράσουμε αυτά που μας είχαν γράψει από το σπίτι, και ο ίδιος μας γέμιζε το κοφίνι ή την δερμάτινη τσάντα με τα ψώνια. Πεντακάθαρος στις συναλλαγές του μας έδινε τα ρέστα να τα κρατάμε σφιχτά να μην τα χάσουμε, πάντα διπλωμένα με ένα χαρτί, μια ιδιόχειρη απόδειξη με το κάθε είδος ολογράφως, την τιμή του, και το συνολικό ποσό, όλα γραμμένα με το μοναδικό καλλιγραφικό του χαρακτήρα που θα θυμόμαστε για πάντα! Ίσως να μην είναι υπερβολή να πούμε ότι είχε ανακαλύψει ο ίδιος την απόδειξη πριν την σκεφτεί το υπουργείο Οικονομικών!

Θα τον θυμόμαστε τις γιορτές με την αγαπημένη του οικογένεια, την γυναίκα του Βαγγελιώ, τα παιδιά του Καλλιόπη, Ηλία, Παντελή, και Μαρία, και αργότερα με τα εγγόνια του που τόσο λάτρευε! Σαν να τον βλέπουμε τώρα με την άσπρη ποδιά στο μαγαζί που υποδέχονταν τους πελάτες με τα αστεία του, εκεί που γινόντουσαν οι βασικές συναλλαγές του κόσμου, που ήταν ο τόπος συνάντησης νέων γέρων και παιδιών, εκεί που τραγουδιόταν ο πόνος και ο καημός, εκεί που το γέλιο έπαιρνε την κούραση όλων. Θα τον θυμόμαστε με το πλατύ του χαμόγελο, με το λεπτό και το καυστικό του χιούμορ, στον δρόμο για την πλατεία με τα χέρια πίσω στη μέση για να ξεκουράζονται, με τα καλαμπούρια του στις παρέες του που ήταν περιζήτητος. Τη δουλειά στο μαγαζί του πλέον συνεχίζουν επάξια τα παιδιά του, ο Ηλίας και ο Παντελής.

Με το φευγιό του Γιάννη, ενός από τους πιο παλιούς εμπόρους, κλείνει ένας ακόμη κύκλος μιας εποχής με λαμπρούς ανθρώπους, που στο πέρασμά τους από το χωριό, με το παράστημα και το παράδειγμά τους άφησαν πλούσιες παρακαταθήκες για όλους μας! Αξέχαστε Γιάννη, αναπαύσου εν ειρήνη, μα στην καρδιά και στον νου μας θα μείνεις όπως σε ξέραμε από παλιά! Συλλυπητήρια στην γυναίκα σου Βαγγελιώ, στα παιδιά σου Καλλιόπη, Ηλία, Παντελή, και Μαρία, στα εγγόνια σου, στα αδέρφια σου, και όλους τους συγγενείς. Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε Γιάννη!

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023 και ώρα 10:30 το πρωί στον νεκροταφειακό ναό των Αγίων Θεοδώρων στις Κροκεές, όπου και θα γίνει η ταφή.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.