Το τελευταιο αντιο σε μια αρχοντισσα της αγορας !

Είναι δύσκολη η στιγμή όταν αναγκάζεσαι να αποχαιρετήσεις για πάντα κάποιον άνθρωπο που γνώρισες και εκτίμησες τον χαρακτήρα του, και στα εύκολα, και στα δύσκολα. Η συγκίνηση περισσεύει ακόμα κι αν φεύγει κάποιος πλήρης ημερών, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άνθρωπο ζωντανό, αγαπητό και καλοσυνάτο, ψυχούλα, με την ιδιαίτερη προσωπική του διαδρομή και την έντονη κοινωνική παρουσία του στον ευρύτερου περίγυρο, που δεν πέρασε απαρατήρητος. Μια τέτοια γλυκιά ψυχούλα με όλη τη σημασία της λέξης, που «πέταξε» από κοντά μας σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 90, ήταν η Δήμητρα (Τούλα) Κοντογιάννη, σύζυγος Σταύρου.

«Μέχρις εδώ είχε λάδι το καντηλάκι της» θα λέγανε οι παλαιοί, «έφυγε πλήρης ημερών» λέμε εμείς οι νεότεροι. Ταλαιπωρημένη αλλά ακούραστη γυναίκα μέχρις αργά, αλλά στο τέλος ήταν άτυχη αφού ο χάρος με μια τρικλοποδιά την έριξε κάτω, πάλεψε σε νοσοκομεία και αλλού μπας και ξεσηκωθεί από το κρεβάτι του πόνου, αλλά δεν τα κατάφερε, και πέθανε σπίτι της περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της! Την θεια Τούλα όπως της άρεσε να την λέμε την συναντούσαμε παντού, λόγω της πολύπλευρης δραστηριότητας που είχε! Στο πατρικό της σπίτι στα «Σαγκαίικα» στο πάνω χωριό που πήγαινε καθημερινά για τους γέρους γονείς της, στα χωράφια όταν μάζευε ελιές, στην ταβέρνα της την «Παραλία» στην πλατεία με τους εκλεκτούς μεζέδες και τα σπιτικά φαγητά που μαγείρευε για τους δημόσιους υπαλλήλους του χωριού, εκεί όπου τα βράδια τα παιδιά πέρναγαν από την ταβέρνα για να πάρουν το ονομαστό σουβλάκι της με μια φέτα ψωμί καρφωμένη!

Ακόμα και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού την εύρισκες, δεν πήγαινε βέβαια για να διδάξει μαθήματα, αλλά μέσα από το κυλικείο του σχολείου που δούλευε, έδινε το δικό της δίδαγμα, το παράδειγμα συμπεριφοράς και υποδειγματικής εξυπηρέτησης, χωρίς να μένει κανένας παραπονεμένος, και ιδιαίτερα τα παιδιά. Την περίμεναν τα παιδιά το πρωί στο σχολείο να έρθει φορτωμένη με όλο το εμπόρευμα σαν τον «Αγιο Βασίλη»! Και τι δεν είχε, φρέσκο πρωινό κουλούρι από τον φούρνο του «Λέκκα» και τυρόπιτες, απ’ όλα τα καλά και νόστιμα γλυκίσματα, τότε που επιτρέπονταν καραμέλες, σοκολάτες , μπισκότα, κρουασάν και άλλε λιχουδιές!

Έτσι θα την θυμόμαστε την θειά Τούλα, αεικίνητη, πανταχού παρούσα, γεμάτη καλοσύνη, σαν μια στρωτή και ίσια γυναίκα, με το γλυκό χαμόγελο στα χείλη και με εκείνο το γνωστό «περάστε, τι κάνετε, καθίστε, τι θα σας φιλέψουμε»;
Αναπαύσου εν ειρήνη θειά Τούλα. Θερμά συλλυπητήρια, κουράγιο και δύναμη στον άντρα σου, στα παιδιά και στα εγγόνια σου, στα αδέρφια σου, σε όλους τους συγγενείς σου! Ο θεός να δίνει δύναμη σε όλους! Σε αποχαιρετούμε για πάντα, καλό σου ταξίδι, αιωνία η μνήμη σου!
Η κηδεία θα γίνει αύριο Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 11 το πρωί από τον νεκροταφειακό ναό των Αγίων Θεοδώρων στις Κροκεές. Το krokeai.gr εκφράζει την θλίψη του, και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά της.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.