Οι αγρότες των Κροκεών στο Διοικητήριο της Π.Ε Λακωνίας για το δίκιο του αγώνα τους!

Αποστολη krokeai.gr/Λ.Σερεμετης

Μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών και της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών, έγινε σήμερα το πρωί 6 Φλεβάρη 2023 στις 09:30 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας η προαναγγελθείσα από τις 1 Φλεβάρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελαιοπαραγωγών, με αφορμή τις εκτιμήσεις επόπτη του ΕΛΓΑ που αμφισβητούσε το μέγεθος και το ποσοστό της καταστροφής από την χαλαζόπτωση στις Κροκεές στις 26 Γενάρη. Στην συνέχεια έγινε σύσκεψη με την συμμετοχή παραγωγικών φορέων των Κροκεών, εκπροσώπων της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών, πολλών ελαιοπαραγωγών, και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θ. Βερούτη. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθ. Δαβάκη, όπου και τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα για σωστή και άμεση εξέταση, και δίκαιη εκτίμηση. Στην σύσκεψη ακούστηκαν οι απόψεις των παραγωγών για το εύρος των ζημιωθέντων καλλιεργειών, και από συγκεκριμένο παραγωγό παρουσιάστηκαν ατράνταχτα και εμπεριστατωμένα στοιχεία, αφού έγινε καταγραφή και ζύγισμα ελαιοκάρπου που είχε πέσει από το χαλάζι πάνω σε ελαιόδιχτα που ήσαν στρωμένα από την προηγούμενη μέρα, σε αντιπαραβολή με τον καρπό που ήταν επάνω στα ίδια δέντρα, και που ζυγίστηκε και αυτός όταν μαζεύτηκε την άλλη μέρα, αλλά και σχετικό φωτογραφικό υλικό, στοιχεία που είναι στην διάθεση των αρμοδίων, και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης!

Σαν «αστείο και εξωφρενικό» περιγράφουν οι ελαιοπαραγωγοί των Κροκεών τον ισχυρισμό ότι ο επόπτης του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκε τις Κροκεές για αυτοψία και πρώτη εκτίμηση της ζημιάς στις ελιές, δεν μπορούσε να διακρίνει και να καταγράψει το ακριβές μέγεθος της σοβαρής ζημιάς, όπου ως γνωστόν στις 26 Γενάρη 2023 για 8 ώρες άνοιξαν οι ουρανοί και έπεσαν 146 τόνοι νερού το στρέμμα, μια πανελλαδική πρωτιά για τις Κροκεές εκείνη την μέρα, καθώς και ένα παχύ στρώμα χαλάζι που οι κόκκοι του είχαν μέγεθος κουφέτου, και μέχρι την επόμενη μέρα βρισκόταν άλιωτο στις άκρες του δρόμου! Δεν βρέθηκαν λένε πολλές πεσμένες ελιές κάτω από τα δέντρα, όταν τα χωράφια είχαν γίνει ποτάμια που παρέσυραν πολλές ελιές παντού, καρπός που έπεσε είτε από τη ραγδαιότητα του νερού που φαίνεται έντονα από τα γδαρσίματα του εδάφους, είτε από το χαλάζι! Πολλά ελαιόδιχτα που ήταν στρωμένα από την προηγούμενη είτε γέμισαν από ελιές, είτε χάθηκαν στα ποτάμια! Τα αδειανά δέντρα από το χαλάζι φαίνονται από μακριά, και η διάγνωση έγινε με το αν υπήρχαν ελιές κάτω από το δέντρο; Μπορεί να μην εκτίμησαν σωστά λόγω άγνοιας των συνθηκών που επικρατούσαν, αλλά αυτό φαίνεται από τις πληγές που άφησε το νερό σε δρόμους και χωράφια. Όμως είναι γνωστό ότι η ζημιά από το χαλάζι δεν είναι μόνο της στιγμής, και δεν καταγράφεται ολόκληρη με μια άμεση αυτοψία! Είναι μια διαρκής ζημιά, για τον λόγο ότι ο πληγωμένος από χαλάζι καρπός σαπίζει σταδιακά, και συνεχίζει να πέφτει για πολλές μέρες μετά, και έτσι η ζημιά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα! Εν τω μεταξύ η ζημιά αφορά και τα πληγωμένα δέντρα με τις βακτηριώσεις που αναπτύσσονται στην συνέχεια πάνω στις πληγές των κλαδιών.

Στην σύσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Δαβάκη υπήρχε και ανοιχτή επικοινωνία των παρευρισκομένων με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Γ. Ασσιούρα, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να ακούσει απευθείας τις απόψεις των ίδιων των ζημιωθέντων παραγωγών και να πει τις απόψεις του. Ο κ. Ασσιούρας είπε ότι σήμερα έγινε η αναγγελία ζημιάς από την χαλαζόπτωση, και ότι ξεκινά άμεσα οι υποβολή δηλώσεων ζημιάς στις υπηρεσίες του δήμου Ευρώτα, στο ΚΕΠ Κροκεών, και ότι θα γίνει προσπάθεια συντόμευσης του χρόνου της εξέτασής τους και της επιτόπιας αυτοψίας, αφού του επισημάνθηκε από τους παραγωγούς ότι αν αργήσει ο έλεγχος θα χαθούν τα πειστήρια της ζημιάς, και η όλη διαδικασία δεν θα έχει καμία αξία.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε υγιή καρπό που έπεσε από το χαλάζι, και σε καρπό ζημιωμένο από δάκο και γλοιοσπόριο, που σαν ευαίσθητος έπεσε με το χαλάζι, προφανώς για να γίνει διαχωρισμός των αιτίων της ζημιάς, πράγμα που θα μειώσει δραστικά το ποσοστό αποζημίωσης από το χαλάζι, ή θα το ρίξει σε ποσοστό που δεν αποζημιώνεται πλέον! Αλλά πως μπορεί να αποδειχτεί αυτό μετά από 15 τουλάχιστον μέρες που θα γίνουν οι αυτοψίες σε κάθε χωράφι, που όλες οι πληγωμένες από το χαλάζι ελιές θα είναι σάπιες όπως αυτές με το γλοιοσπόριο; Κλείνοντας και συνοψίζοντας αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για συνέπεια, συνεργασία, και δίκαιη αποζημίωση.

Οι αγρότες είναι περήφανο κομμάτι της κοινωνίας, η «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» όπως την αποκαλούν όλοι κάθε τέσσερα χρόνια, και δεν χρειάζονται, εμπαιγμό, ούτε ψίχουλα, ούτε οίκτο αφού πληρώνουν αγόγγυστα τα υπερβολικά ποσά στον ΕΛΓΑ για μια ικανοποιητική ασφάλιση της παραγωγής τους.

Όλοι οι παραγωγοί φεύγοντας από την σύσκεψη δήλωσαν επαγρύπνηση, αποφασισμένοι για τα δίκαια αιτήματά τους και να μην δεχτούν καμία αδικία, αν και προβληματίζονται από τις υποσχέσεις για συντόμευση των διαδικασιών, παίρνοντας παράδειγμα από άλλα αντίστοιχα ανεκπλήρωτα αιτήματά τους παλαιότερων χρόνων, και γιατί στα αυτιά όλων των συμμετεχόντων παραγωγών βουίζουν περίεργα και ανησυχητικά τα λόγια για διαχωρισμό του υγιούς καρπού από τον προσβεβλημένο από δάκο και γλοιοσπόριο, πράγμα που τους κάνει πολύ επιφυλακτικούς για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Οψόμεθα!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.