Επισκευή και συντήρηση του μνημείου των 45 Κροκεατών στην ‘’ΚΟΚΚΙΝΟΛΟΥΤΣΑ’’[βιντεο]

γραφει ο Ηλιας Παναγιωτακακος
Ενημέρωση – Πρόταση
Επισκευή και συντήρηση του μνημείου των 45 Κροκεατών στην ‘’ΚΟΚΚΙΝΟΛΟΥΤΣΑ’’
Μια άμεση ενέργεια για την ΜΚΟ ΑΜΚΕ του δικτύου Σπάρτης και Ευρώτα και του Δήμου Ευρώτα με κόστος 9000 ευρώ.
*****************
Μπορεί ‘’σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει’’, όπως λέει και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος , όμως τα μνημεία – σύμβολα χρειάζονται επιμέλεια και συντήρηση.
Αυτό συμβαίνει και με το μνημείο του γλύπτη – ζωγράφου Μιχάλη Αγρανιώτη προς τιμή των 45 δολοφονηθέντων πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η απόλυτη εγκατάλειψη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου είναι εμφανής (αποδεικτικό στοιχείο οι φωτογραφίες).
Ο χώρος του μνημείου ‘’των 45’’ βρίσκεται στην Ε.Ο Σπάρτης – Τριπόλεως λίγα μέτρα μετά από ένα άλλο μνημείο σύμβουλο της δολοφονίας των 118 Σπαρτιατών (και αυτό χρειάζεται συντήρηση αλλά αποτελεί δικαιοδοσία του Δήμου και των Δημοτών της Σπάρτης).
Η δικαιοδοσία του περιβάλλοντος χώρου ‘’των 45’’ είναι εμπλεκόμενη μεταξύ Π.Ε Λακωνίας και Δήμου Σπάρτης, ενώ το μνημείο είναι αρμοδιότητας του Δήμου Ευρώτα.
Εφ’ όσον υπάρχει το μόρφωμα της ΜΚΟ – ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα το Δ.Σ ας αφήσει προς το παρόν τα μεγαλόπνοα και μη εφαρμόσιμα σχέδια, τις κεραλοιφές και το πανηγύρι του Μυστρά 2023 και να ασχοληθεί με τα ζέοντα και επείγοντα προβλήματα όπως η επιμέλεια των μνημείων – συμβόλων “των 45” και “των 118”.
Είναι στους καταστατικούς στόχους της ΑΜΚΕ η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας. Συνεπώς με μελέτη να γίνει παρέμβαση συνολικά στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την αποκατάσταση του μνημείου στην Κοκκινόλουτσα (το ίδιο ισχύει και για το μνημείο ‘’των 118’’). Ιδού το πεδίο μια σωστής ενέργειας!!!
Προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ευρώτα το κόστος αποκατάστασης του μνημείου ‘’των 45’’ είναι 9000 ευρώ. Με αναμόρφωση στον προϋπολογισμό και με μελέτη μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ, αν η ΑΜΚΕ του δικτύου δεν θελήσει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
Δεν γνωρίζω αν η προσκεκλημένη αντιπροσωπεία του Δήμου Gau –Algesheim της Γερμανίας επισκέφθηκε το μνημείο “των 45”,ως όφειλε (λόγω της αδελφοποίησης με το Δήμο Ευρώτα), αλλά πιστεύω δεν μας τιμά αυτή η εγκατάλειψη, σε πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία της Πατρίδος μας.
Επαναφέρω την πρόταση μου : Στις 21 Μαρτίου στο μνημείο ‘’των 45’’ να γίνεται κατ’ έτος επιμνημόσυνη στο δέηση φόρος τιμής στους δολοφονηθέντες πατριώτες μεταξύ των οποίων Κροκεάτες.
Η τελετή να γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Ευρώτα ,της Τ.Κ Κροκεών, του Δήμου της Σπάρτης και της Π.Ε Λακωνίας.
Ξεκινήστε το έστω και στο προεκλογικό αυτοδιοικητικό έτος 2023!
Λίγα λόγια για το ιστορικό:
Στις 13 Μαρτίου 1944 σε αυτή τη θέση, αντάρτες επιτέθηκαν σε φάλαγγα Γερμανικών αυτοκινήτων και σκότωσαν 17 Γερμανούς στρατιώτες. Σε αντίποινα οι Γερμανοί στις 21 Μάρτη εκτέλεσαν 45 Λάκωνες, νέοι όλοι τους και οικογενειάρχες, ανάμεσά τους και Λεβετσοβίτες που κρατούνταν στις φυλακές κολαστήρια του χωριού και της Σπάρτης.
Στους Κροκεάτες εκτελεσθέντες στην Κοκκινόλουτσα στις 21 Μάρτη του 1944.
ΑΛΕΞΑΚΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΛΕΞΑΚΗΣ Π. ΙΩΑΝΝΗΣ ,ΑΛΕΞΑΚΗΣ Α. ΚΛΕΑΡΧΟΣ, ΒΑΜΒΑΚΙΤΗΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΚΑΓΚΑΡΗΣ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ Ν. ΕΡΜΗΣ ,ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΣ Η. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΘΕΟΧΑΡΑΚΟΣ Β. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ,ΚΑΠΟΥΡΕΛΑΚΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΚΟΤΣΙΦΑΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΑΝΔΕΛΟΣ Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΗΤΡΑΚΟΣ Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΟΡΡΦΑΝΟΣ Ο. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΗΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΡΘΥΜΟΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΑΡΘΥΜΟΣ Ν. ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΠΑΥΛΑΚΟΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Οι άλλοι πατριώτες που εκτελέστηκαν μαζί από:
-Σπάρτη – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π ΚΡΙΑΛΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ- ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΤΕΝΕΔΙΩΤΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ ΨΑΡΡΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ ΖΟΜΠΟΛΑΣ.
-Καρυές (Αράχωβα) -ΗΛΙΑΣ Ι ΜΕΛΕΧΕΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι ΜΕΛΕΧΕΣ.
-Ξηροκάμπι -ΗΛΙΑΣ Ι ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν ΤΣΑΓΚΟΥΡΗΣ.
-Πετρίνα -ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π ΓΚΟΥΜΑΚΟΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΣ.
-Πλατάνα -ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ ΚΟΥΡΟΣ και ΑΝΔΡΕΑΣ Κ ΤΣΑΤΟΥΜΑΣ.
-Γοράνους – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π ΒΛΟΓΙΑΝΝΙΤΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λ ΒΛΟΓΙΑΝΝΙΤΗΣ.
Τιμάμε τους νεκρούς με ότι έγραψε και υπάρχει στο μνημείο ‘’των 45’’ ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Έβγαινε πάντοτε μέσ απ τα κόκκαλα των Ελλήνων η λευτεριά. Και τότε που πέσαμε είχεν ανάγκη να της δώσουμε και τα κόκκαλα τα δικά μας, εμείς των Κροκεών τα παιδιά».
Αναμένουμε……


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.