Παυλάκης Παναγιώτης : Η Παράταξη μας καταψήφισε τον προϋπολογισμό -Ψήφισε μόνο τις αναγκαίες και υποχρεωτικές δαπάνες.

Δελτιο τυπου.
Προϋπολογισμός δήμου Ευρώτα 2024
Ενημέρωση
Ως νέος Επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» με την ομόφωνη στήριξη των συναδέλφων μου είχε την κεντρική ευθύνη για το προϋπολογισμό του δήμου Ευρώτα 2024.
Η Παράταξη μας καταψήφισε τον προϋπολογισμό με επιχειρήματα και προτάσεις για την ανάπτυξη του δήμου μας. Ψήφισε μόνο τις αναγκαίες και υποχρεωτικές δαπάνες.
-Για εμάς ήταν και παραμένει ένας προϋπολογισμός πρόχειρος και αυτός θα φανεί στο μέλλον από τις δεκάδες αναμορφώσεις που θα ακολουθήσουν. Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για ισόρροπη αναπτυξιακή πορεία των δημοτικών κοινοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το μόνο που υπάρχει και εκτελείται είναι έργα και μελέτες της Παράταξης του πρώην Δημάρχου Γρυπιώτη όπως το κτίριο του Μπασουράκου.
-Τα νέα στοιχεία που φέρνει ο  προϋπολογισμός 2024 είναι ο διπλασιασμός των δημοτικών τελών και των τελών Υ-Α-Α, επιβάλλοντας χαράτσια στα νοικοκυριά σε μια δύσκολη εποχή .
-Φροντίζει όμως εκτός των αναγκαίων επιχορηγήσεων σε συλλόγους και αθλητικά σωματεία, να αυτοχρηματοδοτείται ως Δήμος στο όνομα των πολιτιστικών εκδηλώσεων –  πανηγύρια – «μπουζούκια» με το ποσό των 200.000 ευρώ, αντί να υποβάλλει μελέτη ανάδειξης και προβολής των προϊόντων , των ηθών και των εθίμων των χωριών αλλά μεγάλων αγροτοδιατροφικών εκθέσεων με χρηματοδότηση από Εθνικά, Περιφερειακά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως κάνουν άλλοι δήμοι.
-Με το βασικό θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε συνδυασμό με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , κατασκευής κυρίως λιμενοδεξαμενών μετά από επτά χρόνια δημοτικής διακυβέρνησης συνεχίζεται η απραξία.
Ακόμα και το όντως σημαντικό έργο των «Μικρών Νιάτων» στον Αγ. Δημήτριο αν δεν επεκταθούν τα αρδευόμενα στρέμματα τότε θα είναι μεγάλες οι χρεώσεις των υφιστάμενων δικαιούχων.
Ελπίζουμε να προχωρήσει το κλειστό σύστημα ΤΟΕΒ Τρινάσου (δεν είναι έργο του Δήμου) για να δώσει μια προοπτική στον κάμπο.
-Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υγρών αποβλήτων οι μελέτες για τα αποχετευτικά δίκτυα «ΚΡΟΚΕΩΝ/ΔΑΦΝΙΟΥ- ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ/ΝΙΑΤΩΝ/ΑΠΙΔΙΑΣ» επτά χρόνια έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια του δημαρχείου.
-Για την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων η μοναδική επιλογή ήταν το θάψιμο στην Απιδιά με διακοπή χωρίς λόγο της ενδιάμεσης διαχείρισης στα Ξηροκάμπια της Σκάλας. Ας ελπίσουμε να μην πληρώσουμε και τον εργολάβο και το τέλος ταφής.
Για το θέμα του εργοστασίου του ΣΔΙΤ ΤΕΡΝΑ όσο και αν διαφωνούμε με την χωροθέτηση ο Δήμος πληρώνει την διγλωσσία και τους λεονταρισμούς του δημάρχου Ευρώτα.
Το εργοστάσιο είναι μια πραγματικότητα κι όμως ο δήμος δεν έχει καμία ανταποδοτική ωφέλεια και πληρώνει ότι ακριβώς όλοι οι Δήμοι της Λακωνίας. Δεν διεκδίκησε κανένα έργο υποδομής ούτε καν το Φ/Π 2 MW προσφορά του ΦΟΣΔΑ.
Επίσης η συλλογή των απορριμμάτων έχει ιδιωτικοποιηθεί με πληρωμή 150.000 ευρώ σε εργολάβο και 45.000 ευρώ για ενοίκιο με την διατήρηση χιλιάδων τόνων στα ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΑ που δεν αποσύρονται ακόμα.
-Οι απ’ ευθείας αναθέσεις συνεχίζονται σε ολίγους και εκλεκτούς ενώ υποδείξαμε μεθόδους , για την λειτουργία της τοπικής αγοράς με ανταγωνισμό και εκπτώσεις επί των προμηθειών. Ακόμα να δημιουργηθεί αποθήκη υλικού και ίσως είμαστε ο μοναδικός δήμος πανελλαδικά που δεν διαθέτουμε.
-Καμία διεκδίκηση του 3% για την λειτουργία Φ/Π  από τις ιδιωτικές εταιρείες όπως συμβαίνει με την ανταποδοτικότητα των ανεμογεννητριών.
-Με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής έκλεισαν τα τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ενώ η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ίδρυση τριών νέων παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Επίσης συνεχίζονται τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες.
Ένας δήμος χωρίς ταυτότητα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προοπτική ανάπτυξης με προϋπολογισμούς διευθετήσεων και παλαιοκομματικών μεθόδων με φορομπηχτικά στοιχεία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός όχι μόνο από την Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» αλλά και ολόκληρη την κοινωνία του Δήμου Ευρώτα.
Το πουλόβερ του 60% αρχίζει να ξηλώνεται.

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.