Καρναβάλι ΚΡΟΚΕΩΝ το Καρναβάλι της Λακωνίας.

Ο «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου Κροκεών» ως Φορέας ανάληψης ευθύνης και διεκπεραίωσης όλων των Καρναβαλικών εκδηλώσεων του Καρναβάλου Κροκεών, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε δημόσια την καθολική μας αντίθεση στην απόφαση που κοινοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Σκάλας σχετικά με την αναβίωση του Καρναβάλου Σκάλας.
Ταυτόχρονα εκφράζουμε την δυσαρέσκεια, την ανησυχία και τα ερωτηματικά των Μελών μας, των Φίλων του Καρναβάλου και της πλειοψηφίας των Κροκεατών συμπολιτών μας.
Το Καρναβάλι Κροκεών είναι καρπός παραγωγής πολιτιστικών δρώμενων σχεδόν ενός αιώνα με πλατιά κοινωνική συμμετοχή και απήχηση. Αποτυπώνει την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα του τόπου μας, την ανιδιοτελή εθελοντική εργασία των παραγωγών νεολαίων όλων των γενεών, την τοπική λαογραφία και την πολιτιστική ακτινοβολία πέρα των ορίων του Νομού Λακωνίας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία της διαχρονικότητας του Καρναβάλου Κροκεών, το καταξιώνουν ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και ένεκα τούτου στηρίζεται έμπρακτα από τον Δήμο Ευρώτα και τα όργανά του με Αποφάσεις Επιχορηγήσεων, δωρεές συμπολιτών μας και αποδήμων καθώς και με εθελοντικές συμμετοχές στα δρώμενα του. Είναι πλέον Θεσμός του Δήμου Ευρώτα και του Νομού Λακωνίας.
Εκτιμώντας την αξία του, με γενναίες ειλημμένες Αποφάσεις του ο Δήμος Ευρώτα με Δήμαρχο τον κ. Γιάννη Γρυπιώτη χαρακτήρισε και αποδέχτηκε ως κορυφαίο πολιτιστικό δρώμενο το Καρναβάλι Κροκεών και για το λόγο αυτό καταργήθηκε το Καρναβάλι Σκάλας με διατήρηση των συναφών εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα σε όλο το Δήμο, τις οποίες σεβόμαστε και ενεργά στηρίζουμε με την συμμετοχή μας.
Επίσης με πρότερες αποφάσεις του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Λακωνίας με Νομάρχη τον κ. Γρηγόρη Αποστολάκο αποδέχτηκε με Πράξη του την μοναδικότητα του Καρναβάλου Κροκεών χαρακτηρίζοντάς το ως το Καρναβάλι Της Λακωνίας.
Συμπαραστάτες μας επίσης υπήρξαν οι: τ. Δήμαρχοι Έλους κ. Θεόδωρος Μπόλλας και κ. Μιχάλης Μανωλάκος και ο τ. Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας. Εν ολίγοις όλοι οι Δήμοι της Λακωνίας αναγνώρισαν και σεβάστηκαν την διαχρονικότητα και την αξία του Καρναβάλου Κροκεών.
Η δημοσιοποίηση από τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Σκάλας της αναβίωσης του Καρναβάλου Σκάλας καθώς και η απόφαση της διεξαγωγής Δημοτικής Μαθητικής Παρέλασης την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς 2024, στην οποία καλούνται όλοι οι συνδημότες, οι συλλογικοί Φορείς και τα Σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου, σαφώς και παραπέμπουν σε δύο κύρια οργανωμένα Καρναβάλια στον Δήμο Ευρώτα με δύο κύριες Παρελάσεις σε διαφορετικό χρόνο.
Η αντίδρασή μας και των συμπολιτών μας, αφορά στο ανωτέρω γεγονός, στηρίζοντας τις Αποφάσεις Δ.Σ. Δήμου Ευρώτα για το θέμα αυτό, με σκοπό να περιφρουρήσουμε το αυτονόητο. Την μοναδικότητα του Καρναβάλου Κροκεών. Είμαστε αντίθετοι στις όποιες τυχόν μεθοδεύσεις ή ενέργειες και με όποια φρασεολογία εμφανίζονται, που τείνουν να υποβαθμίσουν ή να υπονομεύσουν, να οικειοποιηθούν ή να κατακερματίσουν το Καρναβάλι Κροκεών, ένα δώρο πολιτισμού που εμείς παραλάβαμε, διατηρήσαμε και συνεχίζουμε με ευθύνη και σεβασμό στις μελλούμενες γενιές.
Οι πολίτες των Κροκεών ζητούν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα όπως:
– Έχουν την αρμοδιότητα τα όργανα της Τοπικής Κοινότητας της έδρας, παρακάμπτοντας και αγνοώντας συλλογικές Αποφάσεις του Δήμου Ευρώτα να αποφασίζουν την αναβίωση πολιτιστικής δράσης η οποία έχει καταργηθεί?
– Γιατί αγνοήθηκαν παντελώς από τη διαβούλευση Τοπικοί πολιτιστικοί Φορείς και κυρίως ο Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου Κροκεών που έχει την αρμοδιότητα της διεξαγωγής του κύριου Καρναβαλικού δρώμενου στο Δήμο Ευρώτα?
Σε κάθε περίπτωση το Καρναβάλι Κροκεών 2024, συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, έχει ήδη ξεκινήσει τις κατασκευές και ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του, υποσχόμενο για μια ακόμη χρονιά αριστοφανική σάτιρα, ανατροπές και μια μεγάλη λαϊκή γιορτή με κέφι και ζωντάνια, επιβεβαιώνοντας διαχρονικά ότι αποτελεί το κορυφαίο Αποκριάτικο δρώμενο του Δήμου Ευρώτα και όλης της Λακωνίας.
Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις Κροκεές Δήμου Ευρώτα, στο «Καρναβάλι της Λακωνίας» με την μεγάλη Παρέλαση Πεζών και Αρμάτων, όπου καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους Φορείς και συμπολίτες μας να το απολαύσουν και να το πλαισιώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους.
Κροκεές 24 Ιανουαρίου 2024
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου με την επωνυμία Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου Κροκεών
Η Πρόεδρος -Ελένη Π. Μανάκου
Ο Γραμματέας-Λεωνίδας Γ. Σερεμέτης

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.