Διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων

Το διάστημα 14-16 Ιουλίου 2023 διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο» που έλαβε χώρα στο Λιμάνι Γυθείου.

Τη πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης επισκέφθηκε πλήθος πολιτειακών παραγόντων, εκπρόσωποι φορέων και λοιπών οργανώσεων όπως και εκατοντάδες επισκέπτες  για να συμμετάσχουν στα εγκαίνια και στα λοιπά δρώμενα της εκθεσιακής δραστηριότητας που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΑΟΤΑ, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 14/07,  ευλόγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κκ Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης κκ Ευστάθιος.

Την παρουσίασε έκανε αφιλοκερδώς ο κ. Αλέξης Κωστάλας.
Η κα Διονυσία Μπουτεράκου και η κα Τριαντάφυλλη Μουζάκη συγκίνησαν με την ερμηνεία τριών παραδοσιακών τραγουδιών για Σπάρτη, Μάνη και Μονεμβασιά, ενώ ο μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων «Οι Μύλοι» παρουσίασε τέσσερις παραδοσιακούς χορούς της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής.

Τα εγκαίνια τίμησαν με τη συμμετοχή τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό: ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Γιάννης  Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Βουλευτής Λακωνίας κα Νάγια Γρηγοράκου, ο Πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, η εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας κα Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κα Ευσταθία Λιάρου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δόκτορας Γεώργιος Κυπραίος, ο Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος Leader και Αντιπρόεδρος  της  Πάρνωνας ΑΕ ΑΟΤΑ κ. Σπύρος Φλώρος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γιάννης Τρουπής, ο Λιμενάρχης Γυθείου κ. Θεόδωρος Μοτσάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Γυθείου Αντυπύραρχος κ.  Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή κορδέλας του Φεστιβάλ, η περιήγηση στα περίπτερα των μελών του Επιμελητηρίου, των Δήμων της Λακωνίας, των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και λοιπών εκθετών.

Παρατέθηκε δεξίωση με τη μουσική επένδυση του σχήματος «Γραμμές».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ως οικοδεσπότης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια τόνισε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής της Λακωνίας και σύνδεσή του με το τουριστικό προϊόν τονίζοντας ότι:

«Η τοπική ανάπτυξη αποτελεί τον μείζονα στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων που απαρτίζουν τη διοίκηση μιας γεωγραφικής περιφέρειας. Πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας είναι ότι ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας πρέπει να αποτελούν τη βάση της οικονομίας μας και σε συνδυασμό με το τουριστικό προϊόν,  που απλόχερα πρόσφερε στη Λακωνία και στη χώρα μας η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε το μοντέλο ανάπτυξης που θα δώσει ελπίδα για έξοδο από τις συνεχείς κρίσεις.

Βασικός σκοπός της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων είναι η προβολή και η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες του τουρισμού σε όλες του τις μορφές -ειδικά τις εναλλακτικές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

Οφείλουμε σαν φορέας να αναδείξουμε την ανάγκη διασύνδεσης των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα  με αυτές στην παραγωγική διαδικασία, στη βάση μιας γενικότερης αναπτυξιακής προοπτικής για την τοπική κοινωνία. Είναι απαραίτητη η συσχέτιση της παραγωγής, της μεταποίησης και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων με τον διεθνοποιημένο οικονομικό κλάδο του τουρισμού και τη διατροφική εξωστρέφεια. 

Παράλληλα, όραμα της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λακωνίας είναι αυτό το Φεστιβάλ να βάλει το δικό του λιθαράκι σε ένα βιώσιμο λακωνικό επιχειρείν, μέσα από την καλλιέργεια της ομαδικότητας, την ενίσχυση της εμπορικής εξωστρέφειας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγαθών και των προϊόντων που παράγει η λακωνική γη και οι λακωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα. Τα διάφορα τοπικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα συνιστούν τμήμα μιας αλυσίδας που συμπεριλαμβάνει όλο το εμπορικό γίγνεσθαι: παραγωγούς, μεταφορείς, εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, η οικονομική ευμάρεια μιας περιοχής συνδέεται άρρηκτα με την αξία και την αναγνωρισιμότητα  που έχουν τα προϊόντα στην αγορά.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα: Αυξημένο κόστος ενέργεια, έλλειψη εργατικού δυναμικού και εξειδικευμένων στελεχών επιχειρήσεων, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και κίνητρα στο νέο ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, βελτίωση των υποδομών γενικά αλλά και ειδικά για τη Λακωνία βελτίωση του οδικού δικτύου, ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων και λήψη μέτρων για την διασφάλισή τους, υψηλό κόστος του χρήματος και προβλήματα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προσαρμογή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, στήριξη του Έλληνα επιχειρηματία γενικά αλλά και ειδικά στις ασφαλιστικές εισφορές, ενίσχυση της εργασίας αντί χορηγία επιδομάτων ανεργίας.
Έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους συνδιοργανωτές για τη συνεργασία, καθώς και τους εκθέτες και όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.

Το τριήμερο του Φεστιβάλ ήταν γεμάτο από δραστηριότητες μαγειρικής με τη κα Ντίνα Νικολάου να ταξιδεύει τους παρευρισκόμενους με μοναδικές Λακωνικές γεύσεις όπου τα προϊόντα της λακωνικής γης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Chef από επιχειρήσεις εστίασης-μέλη του Επιμελητηρίου μας που ξεχωρίζουν στον τομέα της γαστρονομίας, σε συνεργασία με τη διακεκριμένη Chef, προσέφεραν ξεχωριστές γεύσεις και εντυπωσίασαν κοινό και εκθέτες. Παράλληλα με τις γαστρονομικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες στο τομέα της αγροδιατροφής. Οι συμμετέχοντες προσέγγισαν από επιστημονική σκοπιά τις ιδιαιτερότητες και τις αξίες των λακωνικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, οίνος). Πραγματοποιήθηκε επίσης, εκδήλωση για τους υδάτινους πόρους.

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησαν και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων ανά την Ελλάδα που συμμετείχαν στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/07 στο Επιμελητήριο Λακωνίας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα σήμερα και υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε με την υγειονομική κρίση. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων έθεσαν προς συζήτηση και πρότειναν λύσεις για φλέγοντα θέματα όπως το ιδιωτικό χρέος και οι «κόκκινες επιχειρήσεις», η έλλειψη εργατικού και στελεχιακού δυναμικού, το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές κ.ά. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ενώ η ΚΕΕΕ παρότρυνε τα Επιμελητήρια να προχωρήσουν σε ανάλογες διοργανώσεις στην περιοχή τους και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες.

Τα πρώτα συμπεράσματα της διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» είναι θετικά. Η συμμετοχή των εκθετών και των επισκεπτών ήταν άριστη, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι υψηλές θερμοκρασίες. Οι παρατηρήσεις των εκθετών θα ληφθούν υπόψη από το Επιμελητήριο, το οποίο θα καλέσει τα μέλη του σε ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να καταγραφούν τα θετικά σημεία της διοργάνωσης και οι ελλείψεις και τα προβλήματα προκειμένου να αποφευχθούν στις μελλοντικές διοργανώσεις. Το Επιμελητήριο θα συνεχίσει την προσπάθεια διοργάνωσης του Φεστιβάλ και στους άλλους δήμους της Λακωνίας.

Τα βίντεο του Φεστιβάλ καθώς και το βίντεο των εγκαινίων θα αναρτηθούν στη σελίδα του Φεστιβάλ και στη σελίδα του Επιμελητηρίου στο facebook.

Βίντεο:

  • Εκδήλωση με θέμα: «Υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο, ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, τρόποι παραγωγής, τρόποι πιστοποίησης με τον Δρα Προκόπη Μαγιάτη.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Υδάτινοι Πόροι: Aρδεύσεις καλλιεργειών στη Λακωνία, παρόν και μέλλον» με τον Δρα Γεώργιο Μπουραζάνη.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Εσπεριδοειδή: οι χρήσεις τους, η αξία και τα οφέλη» με τον Δρα Πέτρο Ρούσσο.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας» με τον Δρα Ευστάθιο Πανάγου.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Το μυθικό κρασί Μαλβάζια από τον Μεσαίωνα έως σήμερα» με την κα Μαριαλένα Τσιμπίδη.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.