1o φεστιβάλ Λακωνικών προϊόντων 14 – 16 Ιουλίου 2023 στο Γύθειο[ ολο το προγραμμα]

Επισκεφτείτε το Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων και γευτείτε τη Λακωνία!

Λακωνία! Τόπος γεμάτος γεύσεις και προορισμούς! Ευλογημένος με ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, ιστορία γνωστή παγκοσμίως και ιδιαίτερο μικροκλίμα στο οποίο ευδοκιμεί πληθώρα αγαθών.

Η ποιότητα της παραγωγής μας και οι αξιόλογες μεταποιητικές μας μονάδες θα προβληθούν το τριήμερο 14-16 Ιουλίου 2023 στο λιμάνι του Γυθείου. Η διάσημη Ελληνίδα chef κα Ντίνα Νικολάου με το επιτελείο της, πλαισιωμένη από Λάκωνες chef, θα μαγειρέψει τα λακωνικά προϊόντα με ντόπιες παραδοσιακές αλλά και νέες συνταγές. Ποιότητα και παράδοση αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας! Σας περιμένουμε με τα μέλη μας/τις λακωνικές επιχειρήσεις να σας παρουσιάσουμε τα αξιόλογα λακωνικά προϊόντα: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, μέλι, κρασί, ζυμαρικά κ.ά. Να γευτείτε τον πλούτο της λακωνικής γης, ως βάση της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και του ευ ζην.

Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπά στη Λακωνία!

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας
Ιωάννης Παναρίτης

Πρόγραμμα
Ωράριο εκθεσιακής δραστηριότητας/προβολής λακωνικών προϊόντων
Παρασκευή 14/07 10:00-14:00 και 18:00-23:00
Σάββατο      15/07 10:00-14:00 και 18:00-23:00
Κυριακή     16/07 10:00-14:00 και 18:00-22:00
Εγκαίνια: Παρουσίαση κ. Αλέξης Κωστάλας
Παρασκευή 14/07 και ώρα 19:30
19.30–19.45: Αγιασμός από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μάνης και Μονεμβασίας και Σπάρτης
Δρώμενα: 19:45-19:55 Η Διονυσία και Τριανταφύλλη Μπουτεράκου θα ερμηνεύσουν τρία παραδοσιακά τραγούδια για Σπάρτη, Μάνη και Μονεμβασιά
19:55-20:10 Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων «Οι Μύλοι» θα παρουσιάσουν 4 παραδοσιακούς χορούς της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής
20:10-21:10 Ομιλίες-Χαιρετισμοί
21:10 Εγκαίνια-κοπή κορδέλας του Φεστιβάλ
21:10-22:00 Περιήγηση των Επισήμων στο Φεστιβάλ
Δρώμενα: 22:00-24:00  Συναυλία με το σχήμα «Γραμμές»
Εκδηλώσεις παρουσίασης του παραγωγικού προφίλ της Λακωνίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ
Σάββατο 15/07
12:00-13:00 Εκδήλωση με θέμα: «Υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο, ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, τρόποι παραγωγής, τρόποι πιστοποίησης» με τον Δρα Προκόπη Μαγιάτη, Αν. Καθηγητή Φαρμακευτικού Τμήματος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Μαγιάτη πλαισιώνουν η Δρ Αιμιλία Ρηγάκου Χημικός και RnD Manager Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ και ο κ. Δημήτριος Φάββας Γεωπόνος, Γευσιγνώστης ελαιολάδου, αρχηγός του Panel test αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
18:30-19:30 Εκδήλωση με θέμα: «Υδάτινοι Πόροι: Aρδεύσεις καλλιεργειών στη Λακωνία, παρόν και μέλλον» με τον Δρα Γεώργιο Μπουραζάνη, MSc Γεωπόνο ΓΠΑ (ΑΦΠ & ΓΜ), Προϊστάμενο Τμ Εγγείων Βελτιώσεων, ΔΑΟΚ, ΠΕ Λακωνίας.
20:00-21:00 Εκδήλωση με θέμα: «Εσπεριδοειδή: οι χρήσεις τους, η αξία και τα οφέλη» με τον Δρα Πέτρο Ρούσσο, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Ρούσσο πλαισιώνει η κα Γεωργία Κωνσταντάκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Στεφανιάς, Οργανωτής της Γιορτής Πορτοκαλιού.
Κυριακή 16/07
10:30-11:30 Εκδήλωση με θέμα: «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας» με τον Δρα Ευστάθιο Πανάγου, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Πανάγου θα πλαισιώνει ο κ. Στυλιανός Μιχαλούτσος, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου.
12:00-13:00 Εκδήλωση με θέμα: «Το μυθικό κρασί Μαλβάζια από τον Μεσαίωνα έως σήμερα»  με την κα Μαριαλένα Τσιμπίδη, Γεωπόνος-Οινοποιός-Οινολόγος
18:00-19:00 Εκδήλωση με θέμα: «Αγροτικά Προϊόντα, Γαστρονομία, Τουρισμός» με την chef κα Ντίνα Νικολάου
Εκδηλώσεις ΓαστρονομίαςØ
 Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, κατά τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ με τη διακεκριμένη Ελληνίδα chef κα Ντίνα Νικολάου, την ομάδα της και ντόπιους chef και μάγειρες για την παρασκευή και παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών με χρήση των λακωνικών προϊόντων.
Ø    Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, κατά τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ, οι Σύλλογοι και μαγείρισσες θα παρασκευάζουν τοπικά εδέσματα για κέρασμα στους επισκέπτες του Φεστιβάλ:
·         Γιώτα Τσορομώκου και η κα Μαργαρίτα Τζάκα: παραδοσιακά τσαϊτια
·         Πολιτιστικός Σύλλογος Ρειχιάς: γκόγκες
·         Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νιάτων: παραδοσιακές  δίπλες
·         Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς: παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι
·         Η κα Αλεξία Μπουτεράκου: παραδοσιακές λαλαγγίδες/λαλάγγια και μανιάτικες πίτες (τραβηχτές)
Ø    Ειδικές Εκδηλώσεις Γαστρονομίας:
Η κα Νικολάου μαζί με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και μαγείρισσες θα παρουσιάσουν την παρασκευή λακωνικών παραδοσιακών εδεσμάτων:
Σάββατο 15/07
18:00-19:00 η κα Γιώτα Τσορομώκου και η κα Μαργαρίτα Τζάκα παρασκευάζουν τα παραδοσιακά τσαϊτια
20:00-21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρειχιάς θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές γκόγκες
Κυριακή 16/07
11:00-12:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νιάτων θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές  δίπλες
19:00-20:00 ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς θα παρασκευάσει το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι
20:00-21:00 η κα Αλεξία Μπουτεράκου θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές λαλαγγίδες/λαλάγγια και τις μανιάτικες πίτες (τραβηχτές)
Δρώμενα:
Σάββατο 15/07
21:00-21:30 Ο Χορευτικός Όμιλος Σκάλας θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.