Σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου πεθαίνει ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης», Γιάννης Ρίτσος

Σπουδαίος και πολυγραφότατος έλληνας ποιητής, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του. Το 1975 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ελευθέριου Ρίτσου και της Ελευθερίας Βουζουναρά. Τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν η Νίνα (1898-1970), ο Μίμης (1899-1921) και η Λούλα (1908- 1995).

Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Την ίδια χρονιά πέθαναν ο αδερφός του Μίμης και η μητέρα του Ελευθερία, και οι δύο από φυματίωση. Το 1924 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων» με το ψευδώνυμο «Ιδανικόν Όραμα».

Το 1925 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο και έφυγε με την αδερφή του Λούλα για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί η οικονομική καταστροφή του πατέρα του κι έτσι ο ποιητής αναγκάστηκε να εργαστεί για τα προς το ζην, αρχικά ως δακτυλογράφος και στη συνέχεια ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα. Το 1926 προσβλήθηκε και ο ίδιος από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά ως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, οπότε γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει ποτέ να φοιτήσει. Συνέχισε να εργάζεται ως βοηθός βιβλιοθηκαρίου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Πολλά ποιήματα του Ρίτσου έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, γνωστότερα εξ αυτών: Η Ρωμιοσύνη και ο Επιτάφιος, ενώ βραβεύτηκε αρκετές φορές μεταξύ των οποίων με το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν.

Τα γεγονότα της 9ης Μαΐου του 1936 στη Θεσσαλονίκη και ο θρήνος της μητέρας του καπνεργάτη Τάσου Τούση που σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας, ενέπνευσαν το Ρίτσο για να γράψει τον «Επιτάφιο».

Οι απεργοί μετά το συμβάν είχαν ξηλώσει μια πόρτα και περιέφεραν πάνω της το σώμα του νεαρού εργάτη. Η συγκλονιστική φωτογραφία με τη μητέρα του να θρηνεί δίπλα στο άψυχο σώμα του γιού της ήταν η αφορμή για την έμπνευση και τη συγγραφή του ‘Επιταφίου» από το Γιάννη Ρίτσο. Εκδόθηκε σε 10.000 αντίτυπα.

Από αυτά τα τελευταία 250 κομμάτια τα έκαψε η δικτατορία του Μεταξά στους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Ο τάφος του βρίσκεται στη Μονεμβασιά στο νεκροταφείο κάτω από το κάστρο της πόλης.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.