Ηλιας Κολοβος-Τι ειπε ο Θ.Μικρουτσικος [βιντεο]

Ο Ηλιας Κολοβος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Κροκεές Λακωνίας. Σε νεαρή ηλικία εγγράφτηκε στην μαθητής στην Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών όπου σπούδασε Κλαρινέτο και αργότερα χρημάτισε και ως βοηθός αρχιμουσικού.

Διακρίθηκε για το μουσικό ταλέντο του και την δεξιοτεχνία του στο Κλαρίνο. Εκτός από την συμμετοχή στην Μπάντα πνευστών του συλλόγου έλαβε μέρος , με ορχήστρα που σχημάτισε με συμμαθητές του, σε χοροεσπερίδες και γιορτές του χωριού.

Μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο ( Γυμνάσιο τότε) Κροκεών εισήλθε στο Ωδείο Αθηνών όπου συνέχισε της σπουδές του στο Κλαρινέτο καθώς και στο Όμποε. Αποφοιτώντας από το Ωδείο Αθηνών προσλήφθηκε απο την συμφωνική ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σην θέση του 1ου κλαρινέτου. Το 1979 αποτέλεσε διοργανωτικό μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου ” Νικόλαος Μαντζαρος “.

Σημερα ο Ηλιας Κολοβος ζει τον περισσοτερο καιρο στις Κροκεες με την συζυγο του Μαρω.Τα δυο τους παιδια Χρηστος και Μαρινα συνεχιζουν στην μουσικη.


Η Μάρω Μαύτα-Κολοβού, σπούδασε πιάνο και αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών και το Εθνικό Ωδείο. Έδωσε συναυλίες συνοδεύοντας κυρίως τον σύζυγό της Ηλία, αλλά και άλλους λαμπρούς εκτελεστές πνευστών οργάνων. Ήταν μέλος του “Κουαρτέττου Κυδωνιάτης” με το οποίο εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ερμηνεύοντας αρκετά έργα Ελλήνων συνθετών, κυρίως όμως του δασκάλου τους Κων/νου Κυδωνιάτη. Δίδαξε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών από το 1976-2010 και σε άλλα ωδεια.



Η Μαρίνα Κολοβού από το 2009 είναι μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (την περίοδο 2009-2015, ήταν κορυφαία βιολοντσελλίστα). Σπούδασε στην Αθήνα και το Αμστερντάμ με υποτροφία του ΙΚΥ κατόπιν διαγωνισμού. Έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Δίνει συναυλίες ως σολίστ με διάφορες ελληνικές και ξένες ορχήστρες (Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσ/κης, ορχήστρες σε Γερμανία, Καναδά κ.α.) ή ως μέλος άλλων συνόλων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμφανίζεται τακτικά με τον βιολονίστα και μαέστρο αδερφό της Χρήστο Κολοβό. Είναι ιδρυτικό μέλος του “Κουαρτέττου Εγχόρδων Κυδωνιάτης”, του “Trio V.I.M.” και του “Galan Trio” με τα οποία εμφανίζεται συχνά. Είναι “ειδική” στην ερμηνεία έργων σύγχρονης μουσικής και συχνά πειραματίζεται με κάθε τί μουσικά νέο. Έτσι, είναι μέλος και του “modern-e-quartet”. Υπήρξε μέλος (2008-2010) της Ορχήστρας Νέων της Ευρ. Ένωσης και της Ορχ. Νέων “Γκούσταβ Μάλερ” της Ευρώπης περιοδεύοντας σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα.


Ο Χρήστος Κολοβός σπούδασε βιολί και διεύθυνση ορχήστρας σε Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά. Είναι διδάκτωρ του Παν/μίου του Μόντρεαλ. Εσπούδασε ως υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Παν/μίου του Μόντρεαλ και άλλων Καναδικών ιδρυμάτων. Ερευνά επισταμένως την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική. Με όλες του τις ιδιότητες εμφανίζεται τακτικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας συναυλίες και διαλέξεις πάντα σχεδόν για την ανάδειξη της Νεοελληνικής μας Έντεχνης Μουσικής. Είναι νικητής του διεθνούς διαγωνισμού για νέους μαέστρους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μάλερ της Βιέννης (2014). Δημοσιεύει τακτικά στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο, σε λογοτεχνικά και μουσικολογικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Συχνά εργάζεται ως επιμελητής και διορθωτής έργων Ελλήνων συνθετών κ.α. Έχει συντάξει τον πλήρη και λεπτομερειακό κατάλογο των έργων του Αρκάδα συνθέτη, μαέστρου, πιανίστα και παιδαγωγού Κων/νου Κυδωνιάτη (1908-1996) και την πληρέστερη ως τώρα βιογραφία του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη (1923-1997).



 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ