Καταψηφίζει τα τέλη η Παράταξη Ευθ. Παπαχρήστου -Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι τεκμηριώνουν την πρόταση τους.

Δελτίο Τύπου

Οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι Π. Παυλάκης – Π. Καλαντώνης – Χρ. Καραμίχας – Σ. Τσίπουρα – Ν. Καββαδίας.

Καταθέσαμε κείμενο με το οποίο εκφράσαμε τις απόψεις και τις διαφωνίες μας

1.Για την μονομερή απόφαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη σε ένα από τα σοβαρότερα θέματα που είναι τα τέλη που αφορούν τα νοικοκυριά.

2.Την ριζική διαφωνία μας, με τον τουλάχιστον διπλασιασμό των δημοτικών τελών της καθαριότητας και του δημοτικού φωτισμού όπως των τελών Ύδρευσης- Άρδευσης – Αποχέτευσης για το 2024.

3. Είναι αυτονόητη η ταύτιση και των άλλων τεσσάρων μελών της δημοτικής μας παράταξης για την καταψήφιση τους, με πρόταση να μείνουν ως έχουν το 2023.

4. Η δημοτική αρχή που κυβερνά τον δήμο Ευρώτα τα τελευταία εφτά χρόνια θα μπορούσε με μια διαφορετική στρατηγική να συγκρατήσει τα τέλη με την περιστολή δαπανών και αξιοποιώντας ευκαιρίες και δυνατότητες που τις παρουσιάστηκαν, όπως:

– Με πολλές προσλήψεις, λόγω covid 19 στον τομέα της καθαριότητας, αποφεύγοντας την ολική ιδιωτικοποίηση σε εργολάβο της συλλογής των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων της τάξεως των 120.000 ευρώ.

-Θα μπορούσε ή να συνεχίσει την ενδιάμεση διαχείριση στα Ξηροκάμπια της Σκάλας ή να αποσύρει τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που παραμένουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον, πληρώνοντας 45000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Προτίμησε το «θάψιμο» στην Απιδιά και αναμένουμε και την επιβολή του «τέλους ταφής».

-Θα μπορούσε να έχει ως Δήμος ανταποδοτικά οφέλη από την ανακύκλωση και να γίνει προετοιμασία την τοπική κοινωνία για την Διαλογή στην Πηγή.

-Θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά τα επί πλέον 1.000.000 τετραγωνικά που αύξησαν τους πόρους των ανταποδοτικών την τελευταία πενταετία.

-Θα μπορούσε να έχει διαπραγματευθεί με άλλο τρόπο τον ΦοΣΔΑ για διαφορετική τιμολόγηση και πολλαπλά ανταποδοτικά ως Δήμος χωροταξικής λειτουργίας του ΣΔΙΤ ΤΕΡΝΑ.

-Θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει το Φ/Π ως επιλογή παροχής από τον ΦοΔΣΑ για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας.

-Θα μπορούσε να διεκδικήσει το 3% των Φ/Π που βρίσκονται στην δημόσια και κοινοτική έκταση από τις ιδιωτικές εταιρείες κλπ.

Για τα τέλη Ύδρευσης- Άρδευσης – Αποχέτευσης.

-Θα μπορούσε στα Προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» να είναι ως προτεραιότητα η αντικατάσταση συνολικά του δικτύου ύδρευσης για να αποφεύγονται διαρροές και βλάβες καθώς και της ποιότητας του νερού. Προτιμήθηκε όμως την παροχή υπηρεσιών με τον τηλεέλεγχο και τα περίφημα έξυπνα ρολόγια που και η διαχείριση θα δοθεί σε ιδιώτες επιβαρύνοντας ακόμα τα τέλη, ενώ οι μελέτες για κατασκευή αποχετευτικών δικτύων με βιολογικούς βρίσκονται σε μηδενικό σημείο.

Τέλος η δημοτική αρχή να αποφύγει τις πολλές απ’ ευθείας αναθέσεις, να λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός και η τοπική αγορά σε χαμηλότερες τιμές.

Ίσως είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που δεν έχει αποθήκη υλικού για να υπάρχει απογραφή εισόδου και εξόδου υλικού. Επιλογή ή αδράνεια το αποτέλεσμα μετράει.

Καλούμε την ενημερωμένη πλέον κοινωνία να κατανοήσει ότι χωρίς στρατηγική και μέθοδο που όπως φαίνεται δεν έχουν οι διοικούντες τον Δήμο Ευρώτα έρχονται χειρότερες ημέρες.

Η συμμετοχή και η παρουσία, όχι μόνο σε εκδηλώσεις, είναι αναγκαία για να προασπίσουμε μαζί τα δίκαια συμφέροντα της κοινωνίας μας.

Στο τεχνικό πρόγραμμα 2024 στηρίζουμε τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευρώτα

Π. Παυλάκης – Π. Καλαντώνης – Χρ. Καραμίχας – Σ. Τσίπουρα – Ν. Καββαδίας.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.