Πόσο στα αλήθεια μας ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές; Σκέψεις και προβληματισμοί.

Αφορμή για αυτή την δημόσια παρέμβαση της ομάδας σύνταξης του krokeai.gr, στάθηκαν οι διεργασίες στον δήμο Ευρώτα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, οι υποψήφιοι και οι μεταξύ τους διαγκωνισμοί , και οι διακηρύξεις τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο δήμος. Όλοι μιλάνε για ανανέωση, για ρήξη με το «παλιό», για πλατιές «συμμαχίες», και για την ανάγκη να απαλλαγούμε από κομματικά και ιδεοληπτικά στερεότυπα χάριν της ενότητας που οδηγεί στην πρόοδο. Όμως σε μια κοινωνία βαθύτατα εμποτισμένη από παλαιοκομματικές πρακτικές ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εξαρτήσεις, πολιτικές, συγγενικές και άλλες, πάνω στις οποίες στηριζόταν το προηγούμενο σύστημα. Από την άλλη ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτός ο «πόλεμος» είναι αχρείαστος, ότι αξία έχει η συμμετοχή και κανείς δεν περισσεύει, και ότι γίνεται όλο και πιο αναγκαία η συνεννόηση και η συναίνεση μέσα από ειλικρινή και απροσχημάτιστο διάλογο. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας, τι επιτέλους γυρεύουμε, και πως θα το πετύχουμε.

Ο συμπολίτης και συνδημότης μας Ηλίας Παναγιωτακάκος εδώ και καιρό είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για συγκρότηση δημοτικής παράταξης και ψηφοδελτίου για τον δήμο Ευρώτα. Ήταν φυσιολογικό επακόλουθο αυτής της επιτακτικής ανάγκης για μια συνολική αλλαγή, καταθέτοντας όπως διακήρυξε ο ίδιος προς διαβούλευση και προβληματισμό τη δική του πρόταση, «ένα πλαίσιο δημοκρατικού προγραμματισμού για την ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου Ευρώτα, με ιεράρχηση στόχων στην βάση των προτεραιοτήτων των Τοπικών μας Κοινοτήτων, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία με διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις». Μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης βασισμένη σε αρχές και πρόγραμμα, στηριζόμενος και στις γνώσεις του γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση, και στην εμπειρία του.

Αυτές τις μέρες εκπλαγήκαμε δυσάρεστα όταν πληροφορηθήκαμε μέσα από επιστολή του φίλου Ηλία προς στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί επειδή η προσπάθειά του δεν ευοδώθηκε αφού το ψηφοδέλτιο δεν απέκτησε την δυναμική που αυτός ήθελε. Ζούμε όμως σε μια εποχή που τα σύγχρονα προβλήματα είναι σύνθετα, χρειάζονται συμμετοχή, συγκλίσεις, συναινέσεις, και κυρίως μαζικές δράσεις για καθαρές λύσεις. Είμαστε όμως τόσο λίγοι, τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα κοινά πιο ενεργά, οπότε κανείς δεν περισσεύει, ούτε πρέπει να αποκλειστεί κανείς από αυτή την προσπάθεια. Οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Και βέβαια μας ενδιαφέρει η ιστορία και η προσωπική διαδρομή του καθενός, και η κοινωνική καταξίωσή του, αλλά όλοι θα πρέπει να επιδιώξουν να κριθούν, είτε για τα πεπραγμένα τους, είτε για τις ιδέες και τα προγράμματά τους, αφού οι ίδιοι λένε ότι «ο λαός θα πρέπει να έχει μνήμη και κρίση».

Η δημοκρατία δεν σταματάει με την εκλογή οργάνων διοίκησης, ούτε είναι απλά μια μέθοδος διακυβέρνησης. Είναι μια διαρκής διαδικασία αναζήτησης του καλύτερου μέσα από τη λειτουργία των θεσμών, και ο μόνος τρόπος επίλυσης πολιτικών διαφορών. Βασικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι να μάθουμε να συμμετέχουμε, να ακούμε κάθε διαφορετική άποψη χωρίς να φοβόμαστε τον αντίλογο και τις διαφωνίες, γιατί συνήθως συμβαίνει στο τέλος να είμαστε σύμφωνοι με τον εαυτό μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «για όλα φταίνε οι άλλοι»! Αυτό είναι έλλειψη μιας γενικότερης παιδείας, αλλά και ένα «καμπανάκι» ότι πρέπει να εργαστούμε για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, αν βέβαια θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για την αναγέννηση του τόπου.

Κλείνουμε με μια πρόταση, και με μια προτροπή! Καλό θα είναι ο Ηλίας, αλλά και όλοι όσοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου, να αναθεωρήσουν αποφάσεις αποχής ή αποκλεισμού, και να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Να κλείσει ο κύκλος μιας άγονης αντιπαράθεσης, και να δοθούν ευκαιρίες για προσφορά στον τόπο σε όποιον ή όποια δηλώνει παρών ή παρούσα, γιατί κανείς και καμιά δεν περισσεύουν! Όλοι και όλες υπεύθυνα και καλόπιστα έστω και τώρα καλούμαστε να μην προσπεράσουμε μια τελευταία ευκαιρία για ειλικρινή διάλογο, έτσι ώστε να υιοθετηθεί κάθε πρόταση για το καλό του χωριού και του δήμου Ευρώτα, για να βρεθεί η καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα, αξιοποιώντας παράλληλα όλους όσους έχουν τη διάθεση και τις γνώσεις να προσφέρουν, όχι για να πιάσουν απλά μια καρέκλα εξουσίας, και για τον μισθό, αλλά για να πάμε όλοι μαζί στα σίγουρα μπροστά. Ας συμβάλουμε όλοι μαζί και ο καθένας με τον τρόπο του σε μια προοδευτική και ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης του δήμου Ευρώτα μέσα από τον διάλογο και τη συναίνεση, χωρίς αποκλεισμούς! Σε μια προεκλογική περίοδο ήρεμη και πολιτισμένη, είναι σίγουρο ότι θα σκεφτούμε σωστά και θα επιλέξουμε τους καλύτερους, αλλιώς θα λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα»! Καλή δύναμη, και καλά μυαλά σε όλους μας!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.