Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Άνθιμου Επισκόπου Έλους.[φωτο]

Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Άνθιμου Επισκόπου Έλους δωρεάς του ομογενούς Βασιλείου Σταματάκου στην μνήμη των γονέων του (Ευαγγέλου και Ελένης Σταματάκου).

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημοσθένης Τζανάκος. Ο δωρητής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσφορά του Ελληνισμού της διασποράς στα Εθνικά μας θέματα. Προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας τιμώντας τους προγόνους μας.

Ο κεντρικός ομιλητής Μιχάλης Σταματάκος γιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λακωνίας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στην μαχητικότητα του Άνθιμου αλλά και στην ταπεινοφροσύνη του Επισκόπου από το Στενό της Αρκαδίας της οικογένειας Σκαλιστήρι.

Καταλήγοντας είπε ότι ο Έλους Άνθιμος Σκαλιστήρης, η σημαντική αυτή,αλλά και ταυτόχρονα λησμονημένη στις μέρες μας,προσωπικότητα της πρώτης φάσης της Ελληνικής Επανάστασης,απεβίωσε στην Τριπολιτσά τον Σεπτέμβριο του 1821,θύμα και αυτός της επιδημίας τύφου.,

Με αυτή την προτομή στον Έλος του Δήμου Ευρώτα αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ένα ξεχασμένο αλλά σημαντικό ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Στην εκδήλωση απήθυναν χαιρετισμούς ο πάτερ Βασίλειος Καπερώνης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Ευσταθίου, ο δημιουργός της προτομής κ. Δημοσθένης Τζανάκος και ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δ. Βέρδος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ.κ Αθ. Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάχης Π.Ε Λακωνίας κ. Νίκων Τζινιέρης ο π. Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης,Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ιερείς της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Τ.Κ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Έλους.

Πλουσιο φωτογραφικο υλικο ΕΔΩ

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.