Η σεμνή εορτή της Παναγίας Γιάτρισσας στη Μάνη (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Με σεμνότητα και την πρέπουσα μοναστηριακή τάξη και σύμφωνα με τα υγεινομικά μέτρα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Γιατρίσσης, το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (1200μ. υψόμετρο), στα σύνορα των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, με απέραντη θέα στον Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο.

Κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι η Εκκλησία εορτάζει την γενέθλιο ημέρα μόνο της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, διότι οι προσωπικότητες αυτές συνετέλεσαν στη θεία αποστολή του Χριστού και η εορτή αυτή μας υπενθυμίζει και την μητέρα μας και την δική μας γέννηση, την ημέρα δηλαδή που είδαμε για πρώτη φορά το φως του ηλίου. Για τον λόγο αυτό ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε τον Θεό για το δώρο της ζωής.  Συνάμα ο Σεβ. τόνισε, ότι ο Θεός μας αξίωσε να έχουμε και μια δεύτερη γέννηση στη ζωή μας, την πνευματική. «Γεννηθήκαμε με το Άγιο Βάπτισμά μας στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία είναι και η μάνα μας, ενώ το πνευματικό φως είναι η θεία διδασκαλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας προέβη στην χειροθεσία σε Αρχιδιάκονο του Διακόνου π. Χριστοδούλου Κρουστάλλη, ενέταξε στη μοναστική αδελφότητα της Ι. Μονής τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ελευθέριο Μπαλάκο, χειροθέτησε σε Εκκλησιαστικό τον κ. Σταύρο Ατσαβέ και σε Αναγνώστες τους κ.κ. Ιωάννη Βλάσση (φοιτητή Θεολογίας), Θωμά Χατζόπουλο (φοιτητή Πολυτεχνείου) και Δημήτρη Μαυρικορδόπουλο (ιεροψάλτη).

Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχει στον Εσπερινό και να λάβει την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μεταξύ αυτών παρέστησαν οι Βουλευτές Λακωνίας  κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κ. Ηρακλής Πασαλίδης, ο Διοικητής της Π. Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος  κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, τελέστηκε ο Όρθρος, η αμφιοφορία του Αρχιερέως κατά το βυζαντινό τυπικό και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας πέριξ του Μοναστηρίου, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Αν. Μάνης, κατά την διάρκεια της οποίας τελέσθηκε και η αρτοκλασία.

Ο Σεβ. απευθυνόμενος στους πιστούς, χαρακτήρισε τα Μοναστήρια ως Ακροπόλεις της Ορθοδοξίας και κάλεσε σε προσευχή τους προσκυνητές για υγεία και γρήγορη απαλλαγή από την δοκιμασία της πανδημίας. Επίσης, προέτρεψε σε ενότητα και αδελφοσύνη, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε εθνική πρόκληση, ιδιαίτερα από την Τουρκία, τονίζοντας ότι το Γένος των Ελλήνων έχει προσφέρει πολλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και η Ευρώπη οφείλει να υπερασπίζεται τις κοινές αξίες του χριστιανικού πολιτισμού. Κλείνοντας, ευχαρίστησε πατρικά τον Καθηγούμενο π. Χρυσόστομο για την ευταξία κατά την πανήγυρη και τον επαίνεσε για την αδιάλειπτη παρουσία του στο Ιερό Κοινόβιο, τονίζοντας ότι αποτελεί τον ακοίμητο φρουρό της Μονής και της Χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας.

Πλήθος πιστών, ανάμεσα τους και πολλοί νέεοι και νέες καθ΄ όλη την διάρκεια της νύκτας, εποχούμενοι, αλλά και πεζοπορούντες κατέφθαναν στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα, αλλά και πολλοί  εξ΄ αυτών για να συμμετάσχουν στην σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Διοικητής της Π.Υ. Μεσσηνίας Πύραρχος κ. Δημήτριος Γεωργανάς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Για να δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από τον εορτασμό πατήστε εδώ.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.