«Οι Πυροσβεστοήρωες» των Κροκεών ! Οι εθελοντές Πυροσβέστες, οι σύγχρονοι ήρωες, μέσα από τη ματιά των μικρών παιδιών!

Γραφει ο Λουης Σερεμετης


Σε τούτες τις δύσκολες συγκυρίες, μέσα στη βαβούρα και στην αγωνία που βιώνουμε, πέρασε στα «ψιλά» το γεγονός της ίδρυσης και λειτουργίας του «Πυροσβεστικού Εποχικού Κλιμακίου των Κροκεών του Δήμου Ευρώτα», που λειτουργεί εδώ και ένα μήνα! Ίσως αυτό να οφείλεται και στην σεμνότητα όλων αυτών που είχαν την συγκεκριμένη ιδέα, αυτών που δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάδειξη του εθελοντισμού, αλλά και όλων όσων εργάστηκαν χωρίς τυμπανοκρουσίες, με προσήλωση και υπομονή, για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου!

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, έναν νέο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου, να δημιουργηθούν 80 τέτοια κλιμάκια σε όλη την Ελλάδα, για άμεση επέμβαση και αποτελεσματικότητα.

Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του διοικητή της Π.Υ Γυθείου κ. Κ. Γραφάκου, ένα από τα 80 κλιμάκια ιδρύθηκε και στις Κροκεές! Στελεχώθηκε από μόνιμο και εποχικό προσωπικό της Π.Υ Γυθείου, και από 18 πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες. Διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα 2,5 τόνων πλήρως εξοπλισμένο, θα λειτουργεί από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι περιπολίες για την έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζεται η πυρασφάλεια με την συμμετοχή εκπαιδευμένου προσωπικού , εθελοντές και μόνιμοι, και ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ο κ. Γραφάκος μας είπε ότι γίνονται ενέργειες από την Π.Υ Γυθείου για να  συστεγαστεί στον ίδιο χώρο και το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Κροκεών ώστε να υπάρχει κάλυψη πυροπροστασίας όλο τον χρόνο. Η οικονομική κρίση χειροτέρεψε κάποια πράγματα σε επίπεδο υπηρεσιών και ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, και έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό. Μαζί με την επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού, έφερε ταυτόχρονα και σημαντικές εθελοντικές πρωτοβουλίες.

Όταν λέμε εθελοντισμός, δεν εννοούμε εργασία δίχως αμοιβή. Σαφώς και δεν υπάρχει αμοιβή, αλλά είναι και κάτι παραπάνω. Είναι διάθεση προσφοράς, είναι αρετή, αφού ενστερνίζεται κάποιες ιδιαίτερες αξίες, όπως την αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, και την πολύπλευρη κοινωνική συμμετοχή.

Είναι αρκετός κόσμος που θεωρεί τους εθελοντές ως κάτι το περίεργο, το διαφορετικό. Πολλές φορές τους αποκαλούν απαξιωτικά και «βαρεμένους», ενώ στην ουσία πρόκειται για καλά παραδείγματα ενεργών πολιτών, που θέτουν τους εαυτούς στη διάθεση φορέων της τοπικής τους κοινωνίας και του κράτους, για να συνδράμουν επικουρικά αλλά πάντα οργανωμένα σε διάφορες δραστηριότητες.

Στην κάθε τοπική κοινωνία, η εθελοντική δράση στον οποιοδήποτε τομέα είναι ένας ποιοτικός δείκτης που φανερώνει την κουλτούρα της κοινωνίας που η ίδια έχει καλλιεργήσει μέσα από την παιδεία, τη συλλογική δράση και σαφώς το πολιτικό ήθος. Φυσικά ουσιαστικό ρόλο παίζουν η οικογένεια και το σχολείο!

Σήμερα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η προώθηση του εθελοντισμού από όλους μας, ως στάσης ζωής, και υγιούς αντίδρασης σε φαινόμενα αποχής και αδράνειας. Για να έρθουμε στα δικά μας και στο θέμα μας, μέσα στην συνεχιζόμενη συρρίκνωση από πλευράς υπηρεσιών, και την γενικότερη υποβάθμιση του χωριού, «φύτρωσε» σαν λουλούδι στην έρημο το «Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών».

Συγχαρητήρια στην διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και προσωπικά στον διοικητή της τον κύριο Κωνσταντίνο Γραφάκο, όχι μόνο για την ίδρυση αυτού του κλιμακίου με την διάθεση του απαιτούμενου εξοπλισμού και την στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και για έναν ακόμη λόγο! Γιατί κατάφερε και κινητοποίησε παιδιά από το χωριό για την στήριξη και ευόδωση της προσπάθειας όλων.

Συγχαρητήρια και στην Δημοτική Αρχή, τωρινή και την προηγούμενη, και φυσικά πολλά συγχαρητήρια και στους εθελοντές που πλαισίωσαν την αρχική προσπάθεια και συνεχίζουν, με πολλές ευχές να αυγατίσουν οι εθελοντές, και να σταδιοδρομήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα! Κάθε χρόνο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη γίνονται αιτήσεις για νέους εθελοντές που θα εκπαιδευτούν για την επόμενη περίοδο.

Όλα αυτά, με όλες τις φασαρίες, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Αυτό λοιπόν το κενό στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του κλιμακίου, ήρθαν να το καλύψουν κάτι μικρά παιδάκια της γειτονιάς που έχουν κατεβεί στους παππούδες τους στο χωριό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και δεν άργησαν να αναλάβουν δράση για να το αναδείξουν!

Τους έκανε εντύπωση η φωταγώγηση του κτιρίου, και χάρηκαν που η γειτονιά τους δεν θα είναι έρημη τώρα πια, που θα ανεβοκατεβαίνει κόσμος τις σκάλες του πρώην Δημαρχιακού κτιρίου, που υπάρχει και το αστραφτερό πυροσβεστικό όχημα! Τώρα πια θα μπορούν να καμαρώνουν δίπλα στους δικούς τους ήρωες, τους πραγματικούς, που είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν τον κόσμο όπου χρειαστεί!

Κάθε πρωί δεν παραλείπουν να χαιρετούν τους πυροσβέστες, τρέχουν να θαυμάσουν το όχημα, τις στολές και τον εξοπλισμό της πυροσβεστικής, να τα αγγίξουν, υπό την εποπτεία των πυροσβεστών, να τους κάνουν και ερωτήσεις, κάτι σαν συνέντευξη, για να μπορούν να πληροφορήσουν αυτά τους περαστικούς γι αυτό το απόκτημα του μικρού χωριού τους, που το καμαρώνουν!

Μόλις άκουσε κουβέντα στο δρόμο η Μελίνα, η πιο παλιά στην πιάτσα, πετάχτηκε σαν ελατήριο πρωινιάτικα, φορώντας το καινούργιο της μαγιό – μπικίνι, να μας μιλήσει για τους «πυροσβεστοήρωες», όπως πολύ πετυχημένα τους είπε! Χωρίς να πάρει ανάσα, και τι δεν είπε! Τους φωνάζει όλους με τα ονόματά τους, μας τους σύστησε, και μας είπε ότι «είναι οι Πυροσβεστοήρωες, έτοιμοι να τρέξουν σε κάθε κακό, που μακάρι να μην χρειαστεί! Σε φωτιές, πλημμύρες ατυχήματα και σεισμούς»!

Αυτή την «κωλοπετσωμένη», όπως θα λέγανε οι παλαιοί, μπορεί και να την δούμε κάποια στιγμή και στα ανώτερα κλιμάκια της πυροσβεστικής! Αφού είχε πρόγραμμα να πάει θάλασσα, μας χαιρέτησε και έφυγε! Πίσω έμειναν άλλα παιδάκια για να μην μείνει ούτε ένας περαστικός χωρίς ενημέρωση!

Αν κάποια στιγμή κάνουν εγκαίνια στο κλιμάκιο, μην παραλείψουν οι αρμόδιοι στις θέσεις των επισήμων μαζί με τον κ. Χαρδαλιά και άλλους παράγοντες, να καλέσουν και αυτά τα παιδιά σε ανταπόδοση της στήριξης και προβολής, αφού όπως έχουν δηλώσει θα ήθελαν κι αυτά όταν μεγαλώσουν να γίνουν εθελοντές!

Ευχαριστούμε τα παιδιά, αυτούς τους αφοσιωμένους θαυμαστές του κλιμακίου των Κροκεών, και θα ανυπομονούμε να τα βλέπουμε κάθε χρόνο! Προσωπικά ευχαριστώ τα παιδάκια, γιατί με σκούντησαν να πούμε δυό λόγια και για κάτι καλό που συμβαίνει στο χωριό! Αν μη τι άλλο τα μικρά παιδιά μας δείχνουν πως οραματίζονται τον κόσμο, και μας δείχνουν τον τρόπο να αφήσουμε κατά μεριά τις γκρίνιες και τις μεμψιμοιρίες, ώστε πάντα ενωμένοι να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε το καλύτερο, και να χαιρόμαστε γι αυτό!

Υ.Γ: Ευχαριστώ θερμά τον κ. Κώστα Γραφάκο, διοικητή της Π.Υ Γυθείου, και τον Στέφανο, εποχικό πυροσβέστη, για όλες τις πληροφορίες που μου έδωσαν! Πάντα επιτυχίες, και τα μπράβο θα τα ακούτε πρώτα από τα παιδιά!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.