«Τ’ Αϊ Λιός το καρύδι, του Σωτήρος το σταφύλι, και της Παναγιάς το σύκο»!

Γραφει ο Κροκεατης


Σήμερα γιορτάζεται η μνήμη του προφήτη Ηλία, μιας θρυλικής μορφής της Παλαιάς Διαθήκης με οικουμενική αναγνώριση, που έζησε 900 χρόνια πριν την Γέννηση του Χριστού! Λατρεύεται και τιμάται όσο λίγοι Άγιοι!

Σήμερα οι ορθόδοξοι δεν γιορτάζουμε την κοίμηση του, αλλά την ανάληψή του. Δεν υπάρχει χωριό που ένας λόφος του να μην έχει και μια εκκλησία του προφήτη Ηλία.

Πολύς κόσμος το έχει τάμα να πηγαίνει στα εξωκκλήσια του τέτοια μέρα με τα πόδια όσο μακριά κι αν είναι, ακόμα και στην κορυφή του Ταΰγετου, τον «Αϊ Λιά»!

Υπάρχουν διάφορες λαϊκές παραδόσεις για να εξηγήσουν τον λόγο που οι εκκλησίες του προφήτη Ηλία είναι σε βουνά, ή σε υψώματα.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είχε το προφητικό χάρισμα, θάρρος και κοφτερό λόγο, δίδαξε, και προετοίμασε την έλευση του Χριστού! Πολέμησε σκληρά όσους ήθελαν να εγκαθιδρύσουν την ειδωλολατρία, και αγωνίστηκε ενάντια στην καταστροφή των βωμών των προγόνων του, στις δολοφονίες ιερέων και στους διωγμούς όσων πίστευαν στον Ένα και μοναδικό Αληθινό Θεό!

Κυνηγήθηκε ανηλεώς για το θάρρος του λόγου του, και κρύφτηκε στην έρημο. Εκεί ο θεός τον έτρεφε, στέλνοντάς του τροφή με έναν κόρακα. Γι’ αυτό ο λαός πιστεύει πως τα κοράκια που αρχίζουν να μεταναστεύουν τέτοιες μέρες, πηγαίνουν στάχυα στον Προφήτη Ηλία.

‘Όταν ήρθε με τον καιρό η ώρα του να πεθάνει, ο προφήτης πήρε τον μαθητή του τον Ελισαίο, πέρασαν τον Ιορδάνη, και ανέβηκαν σε ένα βουνό. Εκεί ο Προφήτης άφησε τις τελευταίες παραγγελίες του στον Ελισαίο, κι αμέσως ένα «άρμα πύρινο» με άλογα κατέβηκε από τον ουρανό και ο προφήτης Ηλίας ανελήφθη στους ουρανούς! Γι’ αυτό το λόγο τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία τα χτίζουν πάντα στα ψηλώματα!

Ο κόσμος πιστεύει πως από την ημέρα του Αϊ Λιός ο καιρός κάνει στροφή προς το χειμώνα. «Τ’ Αη Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς» λένε χαρακτηριστικά!

Ο Αϊ-Λιάς θεωρείται ο Άγιος της βροχής, γιατί σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση όταν μια φορά υπήρχε ξηρασία για τρία συνεχόμενα χρόνια και ο κόσμος προσευχόταν μάταια στα είδωλα για βροχή, ο προφήτης Ηλίας σκέφτηκε να προτείνει στον βασιλιά να καλέσει τους ειδωλολάτρες ιερείς να προσευχηθούν για να βρέξει, για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός! Έτσι κι έγινε! Αυτοί ήθελαν να κάνουν μια θυσία ενός ζώου και δεν τα κατάφεραν γιατί δεν έπιαναν φωτιά τα ξύλα για να γίνει η θυσία. Μετά ήρθε η σειρά του προφήτη Ηλία να προσευχηθεί, και με την δύναμη της πίστης του ο Θεός έριξε φωτιά, άναψαν τα ξύλα του, θυσιάστηκε το δικό του ζώο, και έβρεξε! Ακόμα και γι αυτό το λόγο κυνηγήθηκε!

Έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι ο Θεός είναι ένας και μοναδικός! Γι’ αυτό όταν υπάρχει μεγάλη ξηρασία με κίνδυνο για την γεωργική παραγωγή, σε πολλά μέρη τέτοια μέρα εκκλησιάζονται και κάνουν λιτανεία την εικόνα του Αγίου με παρακλήσεις για να βρέξει.

Αναφέρεται και σαν προστάτης των μυλωνάδων και των φουρνάρηδων. Από τους αγρότες λέγεται και το εξής: «Από του Αϊ Λιά, μπαίνει το λάδι στην ελιά»! Χρόνια πολλά στον Ηλία, στην Ηλιάνα, στον μπάρμπα Λιά, και στη θεια Λιού!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.