Από πού πάνε για την Αριστερά ;

Γραφει ο Βαγγελης Μητρακος

Ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Ιβ Μοντάν προσήλθε κάποτε σε μια συνέντευξη Τύπου με ένα πανάκριβο αυτοκίνητο . Ενας δημοσιογράφος τον ρώτησε:

«Πώς γίνεται ένας αριστερός να κυκλοφορεί με ένα τέτοιο αυτοκίνητο;».

Και ο Μοντάν , ατάραχος , του απάντησε:

«Καλύτερα , αγαπητέ μου , να είσαι πλούσιος και αριστερός παρά φτωχός και δεξιός».  Πηγή: Protagon.gr

 Όταν έχεις διαθέσει 25 χρόνια από τη ζωή σου για να φέρεις στο προσκήνιο και στην εξουσία ένα κόμμα , τον ΣΥΡΙΖΑ ,  που πίστευες (ή ήθελες να πιστεύεις)  ότι εκφράζει την Αριστερά , κι όταν αυτό γίνεται πραγματικότητα βιώνεις μια σκληρή μνημονιακή διακυβέρνηση συνέχεια της Δεξιάς καθώς και φαινόμενα τύπου Παπαδημούλη , Παππά , Παπαγγελόπουλου κλπ ,  ε τότε , δεν μπορείς παρά να ψάχνεις «αιχμηρή γωνία» για να χτυπήσεις το κεφάλι σου .

Οι πραγματικοί και ανιδιοτελείς αγωνιστές που βρεθήκαμε στις τάξεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ / ΣΥΡΙΖΑ ,   ήδη από το 1989 , απορροφημένοι από τις αριστερές αναζητήσεις και τα οράματα , δίνοντας , διαρκώς και ασυγχώρητα , «τόπο στην οργή» για την έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας  χάριν της ενότητας και του σκοπού  , γίναμε εύκολα θύματα (αθύρματα πες καλύτερα) μιας κομματικής αριστοκρατίας , η οποία , ανέξοδα , «έστρωσε τραπέζι» εκεί που εμείς σαρώσαμε και ήπιε «στην υγεία των κορόιδων» .

Το μεγαλύτερο κακό που έκαναν οι εκατομμυριούχοι του ΣΥΡΙΖΑ , οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και οι εισοδηματίες , ΟΛΟΙ αυτοί που παριστάνουν ακόμα (!!!) τους «αριστερούς» ενώ είναι μέχρι τα μπούνια βουτηγμένοι στο σύστημα, είναι ότι διέσυραν την έννοια της «αριστεράς» .

Πιστεύει , κάποιος , ειλικρινά , ότι μπορεί ένας εκατομμυριούχος  ή μεγαλοϊδιοκτήτης ή μεγαλοεισοδηματίας (εν ενί λόγω ένας καπιταλιστής) , ένας πολιτικός που διαχειρίζεται την εξουσία και το σύστημα με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι προηγούμενοι , να είναι «αριστερός» και (το σημαντικότερο) να ασκήσει ως κυβέρνηση «αριστερή πολιτική» ;  Μη γένοιτο . ΄

Το λεγόμενο «αριστερόμετρο» δεν το βάζει κανείς άλλος παρά η ίδια η ζωή αλλά και η έννοια και το περιεχόμενο της «Αριστεράς» , της Αριστεράς που είναι Μία και Αδιαίρετη , που επιδιώκει την ανατροπή του καπιταλισμού , την κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής , την υπέρβαση κάθε ταξικής κοινωνικής διαστρωμάτωσης , την κατάργηση κάθε μορφής ταξικής ιεραρχίας (ιδιαίτερα την άνιση κατανομή του πλούτου και της εξουσίας ) και την επικράτηση μιας νέας ηθικής και δίκαιης κοινωνίας όπου θα παρέχονται στον καθένα οι ίδιες οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες .

Κι επειδή είναι σίγουρο πως τέως «σύντροφοι» , ενταγμένοι απόλυτα στο «κατεστημένο μπλοκ εξουσίας» , είναι έτοιμοι με το «μυστρί και το πηλοφόρι» να αναλάβουν δράση κατηγορώντας πως «υπηρετούμε τη Δεξιά» με τις θέσεις που παίρνουμε κατά καιρούς , τους θυμίζουμε πως η «Δεξιά» δεν είναι κόμμα αλλά τρόπος ζωής , σκέψης , πολιτικής και δράσης , και – δυστυχώς – αυτήν την «Δεξιά» επέλεξαν να υπηρετήσουν αυτοί κι όχι εμείς που διαρκώς προβάλλουμε την αναγκαιότητα της Αριστεράς και αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν .

Σήμερα  (και πάλι δυστυχώς) οι αγνοί αριστεροί ιδεολόγοι παραμένουν σκόρπιο κοπάδι αφού σε κανέναν κομματικό χώρο ή σχηματισμό που δηλώνει «αριστερά» δεν υπάρχουν τα εχέγγυα μιας πραγματικά αριστερής πορείας και προοπτικής . «Αριστερά μαγαζάκια» υπάρχουν πολλά  αλλά  «Αριστερά» όχι .

 «Το να λες τα πράγματα με το όνομά τους δεν σημαίνει ούτε ότι «ιδεολογείς» ούτε ότι είσαι «δογματικός» . Ακριβώς το αντίθετο· σημαίνει ότι χρησιμοποιείς το (συλλογικό) μυαλό σου , για να σκεφτείς «τη συγκεκριμένη κατάσταση με συγκεκριμένο τρόπο» .

Σημείωση σχετικά με τους Ιδεολογικούς Μηχανισμούς του κράτους (ΙΜΚ) του Louis Althusser

 

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.